Prestroga kazna

Platini podnio ostavku, smanjena mu suspenzija

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



Sportski arbitražni sud (CAS) objavio je u ponedjeljak da je smanjio suspenziju na sve aktivnosti povezane s nogometom sa šest na četiri godine predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju dodavši kako smatra da je prvotna odluka FIFA-e bila prestroga, a Platini je podnio ostavku na mjesto predsjednika Europske nogometne federacije.


Francuz je ranije objavio kada je podnio žalbu na suspenziju koju mu je dodijelila FIFA da će podnijeti ostavku na funkciju predsjednika UEFA-e ako mu žalba na uspije.  Danas je nakon odluke CAS-a kazao da podnosi ostavku kako bi mogao “nastaviti svoju borbu pred švicarskim sudovima”. FIFA je 21. prosinca donijela odluku kojom suspendira Platinija na sve aktivnosti vezane za nogomet na osam godina, no ta je kazna nakon njegove žalbe u veljači smanjena na šest godfna.


CAS priznaje “vjerodostojnost” usmenog ugovora kojeg su sklopili FIFA i Michel Platini o isplati 1,8 milijuna eura, ali ” uvjeren u legitimnost” te isplate obavljene 2011. za savjetnički posao kojeg je Platini obavljao za Josepha Blattera, tada predsjednika FIFA-e, i kojeg je završio 2002.




CAS je također smanjio i novčanu kaznu Platiniju sa 80,000 švicarskih franaka na 60,000.