Velika pobjeda Hrvatske

‘Petarda’ u Maksimiru s igračem manje: Nyland dobio kompleks Hrvatske

Portal Novilist.hr

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



Hrvatska reprezentacija načinila je ozbiljan korak prema Europskom prvenstvu u Francuskoj iduće godine, porazivši u Maksimiru pred 25 tisuća gledatelja s visokih 5:1 reprezentaciju Norveške.


Nylanda je sjajnim dalekometnim udarcem načeo Brozović, a na isti je način morao po loptu iz mreže nakon Perišićevog šuta u drugom dijelu. Zabio je i slavljenik Olić, potom Schildenfeld u trenucima kad je Hrvatska zbog isključenja Ćorluke igrala s igračem manje, a točku na “i” u sudačkoj nadoknadi stavio Pranjić.


Nažalost, pouzdani stoper će zbog crvenog kartona propustiti važan susret protiv Italije.




Dosad su se Hrvatska i Norveška susrele u tri prijateljska susreta. Hrvatska je slavila 2007. godine u Rijeci s 2:1, a istim rezultatom i tri godine kasnije na Maksimiru. 2012. godine susret je završio remijem – 1:1.


HRVATSKA: Subašić, Srna, Vida, Ćorluka, Pranjić, Brozović, Modrić, Olić, Rakitić, Perišić, Mandžukić


NORVEŠKA: Nyland – Linnes, Nordtveit, Forren, Høgli – Skjelbred, Tettey, Johansen, Dæhli – Ødegaard, Elyounoussi.


TIJEK SUSRETA:


90+3 – GOOOL! 5:1 – Točku na “i” velikoj večeri stavio je Danijel Pranjić zabivši Nylandu odbijenu loptu iz drugog pokušaja. Sjajna partija Hrvatske.


90′ – Subašić je upisao još jednu sjajnu intervenciju.


87′ – GOOOL! Schildenfeld je doslovno glavom zakucao loptu u mrežu nakon kornera.


85′ – Još jedna velika obrana Subašića. Ovaj put skinuo je udarac Odegaarda, 16-godišnjeg norveškog čuda od djeteta koji se ipak nije danas pretjerano vidio u Maksimiru.


81′ – GOL! – Tettey je ostao zaboravljen na 16 metara i prizemnim udarcem matirao Subašića.


80′ – Stopostotnu priliku propustio je Mandžukić. Pretrčao je 30 metara i izbio sam pred Nylanda, ali norveški vratar bacanjem u noge izlazi kao pobjednik.


78′ – Još jedna nevjerojatna reakcija sjajnog Subašića. Sad je zaustavio udarac Samuelsena iz same blizine. Odličan refleks hrvatskog vratara.


73′ – Vedran Ćorluka je zaradio crveni karton i neće moći igrati protiv Italije. U samo nekoliko minuta skrivio je dva prekršaja za žute kartone.


70′ – Umjesto Olića u igru ulazi Kramarić.


69′ – Elyounoussi je propustio zabiti iz jedanaesterca. Prvo je pogodio vratnicu, a potom je Subašić uklizavanjem spasio odbijenu loptu.


65′ – GOOOL! 3:0 – Poentirao je slavljenik Olić. Brozović je ubacio s lijeve strane, Vida spustio za Olića koji gura loptu kroz noge Nylanda.


Foto D. Kovačević


Foto D. Kovačević



54′ – GOOOL! 2:0 – Rakitić je sjajno ostavio loptu za Perišića koji sa 16 metara milimetarski po zemlji pogađa donji desni kut vrata Norvežana.


52′ – Johansen je oštro ubacio u naš kazneni prostor, Perišić čisti.


47′ – Nova dobra prilika za Hrvatsku nakon što je Rakitić srušen na dvadesetak metara od vrata. Srna, međutim, šalje loptu pod oblake.


45′ – Završilo je prvo poluvrijeme.


35′ – Nordveit je pokosio Mandžukića na 20 metara od vrata Norvežana. Rakitić pokušava iz slobodnog udarca niskim šutem, ali loše i samo do – živog zida.


30′ – GOOOL! 1:0. Hrvatsku je u vodstvo donio dosad najistaknutiji pojedinac susreta, Marcelo Brozović. Pogotku je prethodila sjajna minijatura Modrića, Rakitića i Olića a točku na “i” stavio je Brozović sjajnim udarcem s dvadesetak metara u donji lijevi kut Nylanda.


26′ – Subašić je zaustavio udarac Hoglija po zemlji. No prethodno je sviran faul u napadu.


Foto D. Lovrović


Foto D. Lovrović



20′ – Prva prava prilika Hrvatske. Brozović je tukao s dvadesetak metara, Nyland vrškovima prstiju čupa loptu ispod grede,


19′ – Skjelbred mora napustiti igru. Ulazi Samuelsen.


13′ – Brozović ubacuje, ali Nyland je najviši u skoku.


10′ – U vrijeme dok s tribina odjekuje izvikivanje ustaškog pokliča “Za dom – spremni”, Johansen je izveo slobodan udarac za Norvežane s desne strane. Opasnost otklanja Vida.


5′ – Rakitić je ubacio, no netko od Norvežana odbija loptu na nogu Brozovića koji puca s 18 metara i iznuđuje korner.


2′ – Perišić je proigrao Mandžukića koji probija desnu stranu i nabacuje za Mandžukića, no prva špica Hrvatske ne uspijeva “spustiti” loptu.


0′ – Nakon duljeg vremena, izabranici Nike Kovača trebali bi imati veću podršku s tribina. Na Maksimiru se skupilo čak 25 tisuća gledatelja, među kojima je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.