Rijeka vodila do samog kraja

Peh u sudačkoj nadoknadi: Sevilla u posljednjim sekundama iščupala bod na Kantridi

Ivan Volarić

Preokret na Kantridi je nakon vodstva Seville režirao Andrej Kramarić koji je početkom drugog dijela izborio jedanaesterac i ostavio Španjolce s igračem manje



RIJEKA U prvoj minuti sudačke nadoknade vremena Riječani nisu stigli blokirati Vidalov ubačaj s lijevoga boka. Stephane M’Bia bio je najspretniji u buketu igrača i skrenuo loptu kraj ukopanog vratara Vargića.


Kantrida je zanijemila, igrači »Rijeke« se uhvatili za glavu shvativši što su propustili. Nekoliko minuta kasnije danski sudac Hansen označio je kraj utakmice, a »bijeli« ostali na pragu prvorazredne senzacije. Točno 30 godina nakon što je na Kantridi pao veliki »Real Madrid« umalo je sva tri boda ostavio i aktualni osvajač Europske lige »Sevilla«.


»Rijeka« u spektakularnoj atmosferi nije uspjela ostvariti svoju prvu, povijesnu pobjedu u skupini Europske lige. Andalužani su do 52. minute imali sve u svojim rukama, igru i rezultat, a onda ih je presjekla majstorija Brazilca Moiseasa. Kramarić je izborio najstrožu kaznu i isključenje Kolodziejczaka. Kramarić je poravnao, dvadesetak minuta kasnije Zoran Kvržić na njegovu asistenciju doveo »bijele« pred vrata raja. Zalupio ih je pred nosom Riječana Stephane M’Bia u trenucima kada se na tribinama spremala nezaboravno slavlje…




Unai Emery počeo je utakmicu sa petoricom igrača koja su nedavno počela utakmicu protiv »Atletico Madrida«, odnosno sedmoricom igrača koja su bila u zapisniku utakmicu protiv »Valencije« u finalu Europske lige. Potvrda da trener »Seville« nije podcijenio svojega domaćina neovisno o tome što je na klupi ostao najbolji strijelac Andalužana Kolumbijac Carlos Bacca. Kek je uzvratio očekivanim rasporedu 4-4-2 s Kramarićem i Moisesom u špici ispred četvorice veznjaka: Kvržićem, Jajalom, Cvijanovićem i Jugovićem (umjesto Sharbinija).


Sve ostalo moglo se danima prije utakmice predvidjeti kao i to da će Španjolci od prve minute pokušati nametnuti visoki ritam i tražiti što ranije vodstvo. Udarce Cokea (5′), Reyesa (5′) i Krychowiaka (9′)  zaustavio je vratar Vargić. Nisu to bile »neobranjive lopte«, ali u sve tri situacije izostao je odgovarajući blok. Igrači »Seville« ostali su sami na udarcu na brisanom prostoru što nije slutilo na dobro. Igrači u bijelim dresovima kasnili su u svaki duel i u takvim odnosima snaga samo je bilo pitanje vremena kada će se dogoditi ono što se dogodilo u 26. minuti. Igrači »Seville« izveli su aut s desne strane riječkoga kaznenog prostora, Tomečak loše reagirao primirivši zapravo loptu za Aspasa koji se lažnjakom oslobodio Mitrovića i sa desetak metara doveo svoju momčad u vodstvo – 0:1.


Andalužani su nakon vodstva malo spustili visoki ritam kojega su nametnuli od prve minute što je bilo dovoljno da se na Kantridi počne odigravati relativno ravnopravna utakmica bez puno prilika. Nekoliko udaraca iz kuta i slobodnjaka nije donijelo ozbiljnije probleme za gostujuću obranu koja je rutinski sačuvala minimalno vodstvo do odmora. »Rijeci« je nedostajao brži protok lopte i više inspiriranih pojedinaca. Osim Moisesea u riječkim redovima do odmora nije bilo igrača koji je bio u stanju poremetiti gostujuću momčad koja je nakon vodstva počela odrađivati utakmicu.


Nastavak je počeo neforisiranom pogreškom Leškovića koji je promašio loptu na vrhu peterca, a Banega dočekao nenadani dar i poslao loptu paraleno s gol linijom kraj gola. Činilo se u tim trenucima da je samo pitanje vremena kada će gosti iskoristiti poneku pogrešku Riječana, no onda je  52. minuti uslijedila rijetko viđena minijatura Moisesa. »Rijekin« Brazilac primio je loptu iz auta na sredini gostujuće polovice, napravio nekoliko koraka prema kaznenom prostoru, a  onda podvalio loptu u prostor za Kramarića.


Napadač »Rijeke« pobjegao je svojem čuvaru Kolodziejczaku, te krenuo prema vrataru Betu. Uslijedio je start s leđa i Hansenov zvidžuk vrijedan najstrože kazne i crvenog kartona za braniča Andalužana. Kramarić je bio siguran izvođač kaznenog udarca, Kantrida je proključala od radosti. Nije se radost ni stišala, a »bijeli« su mogli uvećati prednost. Jugović je iskosa izašao pred Beta na dodavanje Kvržića i zamalo promašio suprotni kut. »Rijeka« se razigrala i rastrčala, počela koristiti igrača više što je bio signal treneru Emeryju da počne u igru ubacivati svoje najjače adute s klupe za pričuve. Badava. Momčad »Rijeke« stekla je silno samopouzdanje i uz uragansku podršku s tribina počela tražiti drugi pogodak. Dogodio se u 68. minuti kada je Kramarić izbjegao zaleđe i primivši Leovčevu loptu ušao u kazneni prostor. Podigao je glavu, te  na povratnoj lopti pronašao Kvržića. Veznjak »bijelih« se u primanju lopte oslobodio svojega čuvara, a onda se odlučio na udarac.


Lopta je na putu prema golu zakačila nekoga i prevarila Beta za vodstvo Riječana. »Bijeli« su se našli na pragu senzacije, osjetila je to i publika počevši tražiti i treći pogodak. U 72. minuti blizu je bio Moises čiji udarac s 20-ak metara je Beto skrenuo u korner. Španjolci su posljednjih desetak minuta pokušavali nešto promjeniti dugim loptama koje su ubacivali u riječkim kazneni prostor. Jedna od njih pronašla je M’Biu i put prema Vargićevoj mreži… 


TIJEK SUSRETA


———————————-


90+1 – GOL! – Mbia je rastužio Kantridu zabivši za 2:2.  Velika šteta.


89′ – Jajalo je dobio poklon – stopostotnu priliku. No propustio je nokautirati branitelja naslova prvaka Europske lige.


82′ – Prvo ime susreta, Andrej Kramarić izlazi iz igre praćen velikim pljeskom. Ulazi Krstanović.


76′ – Zlomislić je sjajno ubacio za Kramarića, ali nažalost, ništa od ove šanse, bježi mu lopta.


74′ – Izlazi strijelac Kvržić, ulazi Zlomislić.


72′ – Moises je tukao iz daljine, Beto uspijeva skrenuti u korner.


68′ GOOOL! – Kramarić je probio s lijeva, proigrao Kvržića koji puca, lopta pogađa u nogu nekog od Španjolaca i vara vratara Beta.


60′ – Jajalo je pucao s dvadesetak metara, ali preko gola. Rijeka je u ovim trenucima daleko bolja i konkretnija, čini se da drugi gol visi u zraku.


57′ – Dvostruka izmjena u redovima Seville. Umjesto Reyesa, u igru ulazi Beniot Tremoulinas, a umjesto Banege, Mbia.


55′ – Rijeka je mogla do potpunog preokreta, ali Jugović promašuje sjajnu priliku.


53′ GOOOL! Kramarić iz jedanaesterca zabija za 1:1. Rijeka će do kraja susreta igrati s igračem više.


52′ – Kolodziejczak u šesnaestercu ruši Kramarića i zarađuje crveni karton.


49′ – Nova velika pogeška riječke obrane. Lešković je u šesnaestercu promašio loptu i nenadano u priliku gurnuo Banegu. Srećom, iznenadio je i njega, pa propada stopostotna prilika Seville.


39′ – Cvijanović puca iz slobodnjaka s lijeve strane, ali samo – pored gola.


30′ – Tomečak je probio s desne strane i ubacio za Kvržića, no lopta završava u korneru.


26′ GOL! – Španjolci su poveli. Tomečak je glavom odbio loptu do Aspasa, koji je primiruje na desetak metara od vratiju Vargića i bez problema trese mrežu.


22′ – Obrana Sevilla odbija ubačaj Tomečaka. Lopta kreće iz kornera, no Beto je boksa. Potom dolazi do Cvijanovića koji je šalje visoko preko gola.


19′ – Već drugi žuti karton za Riječane. Nakon što je u 13. minuti zbog preoštrog starta opomenu Cvijanović, sada je “požutio” i Kvržić.


17′ – Udarac Jajala završava u bloku Seville.


15′ – Bilježimo i jedan pokušaj “bijelih”. Kvržić je pokušao atraktivno, preko leđa, no lopta odlazi visoko preko gola.


9′ – Nova gužva u riječkom kaznenom prostoru. Po zemlji je pucao Krychowiak, Vargić i po treći put izlazi kao pobjednik.


5′ – Glavom je sada tukao Reyes, Vargić uspijeva izvući loptu ispod vratnice.


4′ – Opasna situacija pred domaćim vratima. Vidal je oštro pucao iskosa s desne strance, ali čuvar riječkih vrata u prvoj intervenciji pokazuje sigurnost.


1′ – Prva akcija Rijeke. Leovac je pokušao ubaciti s lijeve strane, no lopta završava u gol autu.