Damir Mišković

PRAVA TRGOVINA TEK POČINJE: Svi igrači Rijeke su u izlogu, a Bradarić odlazi za više od šest milijuna eura!

Orlando Rivetti

Damir Mišković/V. KARUZA

Damir Mišković/V. KARUZA

Napredujemo iz sezone u sezonu. Ne stagniramo, nemamo oscilacija, u što naravno ne računam poneki poraz... Rastemo. Ekipa i klub. Jedno bez drugog je nezamislivo - kaže predsjednik Rijeke. 



RIJEKA Damir Mišković je svojoj prvoj utakmici kao predsjednik, 21. ožujka 2012. godine, izgubio od Hajduka (0:3). Rijeka je na jedvite jade izborila ostanak. Pet godina kasnije, 17. svibnja 2017. godine, Rijeka je do vrha napunila mrežu Cibalije i kolo prije kraja osvojila naslov prvaka. Prvi u povijesti kluba. Naslov je četiri dana kasnije u Varaždinu sparen s Kupom. Dvostruka kruna! Počinje sedma Miškovićeva sezona HNL-a. Šesta Kekova. U subotu je na Rujevici Gorica prvi gost, a nakon toga stiže Inter, pa Hajduk… Rijeka je u osam prijateljskih utakmica od početka priprema, 11. lipnja, ostvarila isto toliko pobjeda. Spremna je za start.


– Napredujemo iz sezone u sezonu. Ne stagniramo, nemamo oscilacija, u što naravno ne računam poneki poraz… Rastemo. Ekipa i klub. Jedno bez drugog je nezamislivo. Iskusniji smo svi zajedno za svaku natjecateljsku godinu koja je ostala za nama. Samo su ambicije uvijek iste – visoko je postavljena letvica.


U osam utakmica Rijeka je ostvarila neke pobjede s dvocifrenim rezultatom, protiv nedoraslih suparnika, ali i odigrala dojmljive utakmice, kao što je to bilo protiv Žiline i Spartaka?




– Fantastična je bila igra protiv Moskovljana. Odigrali smo utakmicu u visokom intenzitetu, u nastavku ih dotukli pogotcima Čolaka, a riječ je o ekipi čiji igrači vrijede 130 miijuna eura! Pokazali smo snagu i moć, bila je to prava slika Rijeke, tako bismo trebali izgledali u HNL-u, ali i u europskim utakmicama.


Grahovac i Čolak došli su u zimskom prijelaznom roku, nametnuli su se kao pojačanja?


– Imaju kvalitetu, ne kupujemo mačka u vreći… Grahovac se nametnuo na sredini terena, Čolak je zabio šest golova uz isto toliko asistencija u proljetnom nastavku koji je protekao u znaku naše momčadi. Dominirali smo i utjerali strah u kosti Dinamu. Nova sezona je za obojicu novi izazov. Bit će golova… Čolak će biti Diego Costa s Rujevice.


Domagoj Pavičić počinje drugu sezonu u bijelom dresu?


– Biser iz Rijekine školjke. Očekujem da postane vođa ekipe, najbolji igrač. Raskošne je kvalitete, uz naporan rad s trenerom Kekom, bit će uskoro i reprezentativac. Veliki je potencijal. Užitak ga je gledati.


Mario Pavelić se nametnuo?


– Desni bočni kakvoga smo tražili. Nasljednik Ristovskog, odnosno Vešovića… Još i bolji, očekujem da bude pravo pojačanje, donese brzinu i agresiju našoj igri po desnoj strani. Može ponavljati, kada se uklopi u naš sustav igre bit će bolji i korisniji momčadi.


Razgovarate sa sportskim direktorom Juričićem, odnosno njegovom pomoćnikom, Manceom, što bi Rijeka još trebala dovesti da bi Kek imao momčad za velika ostvarenja?


– Dolasci su povezani s odlascima… Zamijenit ćemo svakoga, popuniti upražnjenu poziciju. Ako ode stoper… Tu imamo Velkovskog koji je trenutačno ozlijeđen. U obrani smo dobro popunjeni, u veznom redu možda netko dođe, ako uspijemo pronaći igrača koji će podignuti razinu naše igre. U mnogome sve to ovisi o tome hoćemo li igrati Europu ili samo na dva fronta na domaćoj sceni. Volim napadački nogomet, ako ode netko od krilnih ili središnjih igrača igre prema naprijed, dovest ćemo odgovarajuću zamjenu. Pazimo na taj detalj da prema naprijed imamo klasne igrače. Zabijemo što više golova.


Napadačkim nogometom vratiti naslov prvaka na Rujevicu?


– Upravo tako! Želimo igrati agresivno i brzo, presing sa srcem i hladne glave zabijati golove. Kao što je to bilo posljednjih pet godina. Ova Rijeka je spremna za lov na naslov prvaka.


Hoće li za to biti dovoljno 12 milijuna eura proračuna?


– Ne znam je li 12 ili više milijuna. Nismo još zaokružili financijsku konstrukciju. Napravit ćemo sve da budemo u tim okvirima, možda malo više.


Bradarić je na izlaznim vratima?


– Točno. Puno je upita, sjest ćemo, dogovoriti se… Jedno je sigurno, odlazi.


Rekli ste da vrijedi više od šest milijuna eura?


– Ispravit ću se, vrijedi koliko je netko spreman platiti. Vrtimo se oko te cifre, možda malo više od toga.


Cagliari, Bordeaux, neki španjolski klubovi… Govore informacije?


– Ima, kako rekoh, interesenata, ali nikad ne pričamo o tome dok se transfer ne zgotovi. Ima dobrih ponuda. Moramo neke stvari još razbistriti između igrača i tih klubova, odnosno Rijeke i zainteresirane strane.


Ludilo prijelaznog roka tek počinje?


– Mercato je poremetio Svjetsko prvenstvo, što ne ide u prilog klubovima, ali nema druge nego se prilagoditi. Na kasne odlaske i dolaske… Sada će se tek zakuhati.


Tko bi mogao otići, Heber, Gorgon, Župarić…?


– Ne znam, vidjet ćemo kada stignu ponude. Igrači su u izlogu. Klub i igrač moraju biti zadovoljni.


Ne bi bilo dobro da ode Župarić?


– Ne žurimo s njegovom pričom oko odlaska. Iako će doći i to vrijeme. Župarić je naš zapovjednik obrane.


Andrijašević?


– Iz Genta me još nitko nije zvao! Kuloarske priče. Barem za sada…


Zadovoljani pripremama, prijelaznim rokom…?


– Rijeka je postala renomirani klub u Europi, moramo samo raditi i težiti napretku. Bit će i kriznih razdoblja, nogomet je to… Novi igrači moraju shvatiti u kakav su ambijent došli i biti bolji od onih koji su otišli – rekao je Mišković.