Sve je moguće

POLUFINALE LIGE PRVAKA Može li Mo dostići Rusha i srušiti bivše?

Ivan Volarić

Impresivne brojke - Mohamed Salah / Foto REUTERS

Impresivne brojke - Mohamed Salah / Foto REUTERS



LIVERPOOL – Mohameda Salaha engleski profesionalni nogometaši (glasovali su igrači iz 92 profesionalna kluba), proglasili su igračem godine na otoku, postao je prvi Egipćanin s tom laskavom titulom. Njegove brojke su neumoljive: zabio je do sada 41 pogodak za »Liverpool« ove sezone, odnosno otkada je stigao na »Anfield Road« i to upravo iz redova večerašnjeg suparnika »Redsa« u polufinalu Lige prvaka – »Rome«. Talijanske kolege izvukle su podatak da je za Rimljane zabio svega 36 pogodaka, ali u četiri sezone u Serie A! Naravno da je priča o prepoređenom Egipćaninu dominatna uoči večerašnjeg prvog polufinalnog sudara na »Anfieldu«.


Klopp i Totti


U kojoj mjeri se u Rimu pribojavaju svojeg bivšeg suigrača naslućuju i razmišljanja bivšeg kapetan »Rome«, legendarnog Francesca Tottija.


– Donekle me je iznenadilo kako se je Salah odlično snašao u prvoj sezoni u »Liverpoolu«. No, kad pogledate kako jaku ekipu imaju i tko im je trener, onda i nisam toliko iznenađen. Za mene je Juergen Klopp jedan od najboljih trenera na svijetu i on mu je pronašao pravu poziciju na kojoj može dati svoj puni potencijal – poručio je Totti uoči sudara dvaju momčadi koje su potpisale dva velika iznenađenja u četvrtfinalu LP, izbacivši »Barcelonu« i »Manchester City«. Mnogi su ih vidjeli u kijevskom finalu…





Drugi polufinale donosi istinsku nogometnu klasiku: »Bayern« protiv »Reala« – 25. međusobni ogled! Najviše u povijesti europskih klupskih natjecanja. Cristiano Ronaldo je do sada četiri puta (triput s Real Madridom i jednom u dresu Manchester Uniteda) otišao do kraja, lovi petu europsku krunu čime bi se približio Franciscu Gentu koji je rekorder sa šest titula prvaka Europe. Svih šest osvojio je u dresu »Kraljevskog kluba«.



»Liverpool« će večeras krenuti u svoje deseto polufinale (prvo u posljednjih deset godina), »Romi« je ovo drugi put da će igrati u toj fazi natjecanja. »Redsi« su sedam puta stigli do finala i pet se puta uspeli na europski tron, dok je »Roma« samo jednom igrala finale i to 1984. kada je izgubila upravo od »Liverpoola« na svom Olimpicu poslije izvođenja jedanaesteraca. Jasno je da je taj ogled odigran prije gotovo 25 godina velika inspiracija engleskim i talijanskim medijima. Ian Rush, legenda »Redsa«, otkrio je jedan zgodan detalj uoči finala na Olimpicu.


Pjesma


– Prije početka utakmice stajali smo u hodniku pored igrača »Rome« i zapjevali smo pjesmu »I Don’t Know What It Is But I Love«, Chrisa Rea. To ih je ubilo. To im je bila naša poruka da se ne bojimo paklene atmosfere na Olimpicu. Bilo nas je briga gdje igramo! – rekao je Rush, koji je te sezone zabio 47 golova za »Liverpool«, što je i danas klupski rekord. Međutim, Mohamed Salah je stigao do brojke od 41 pogotka i nakon 34 godine Rushov rekord je ugrožen!


– Ponosan sam na rekord, no ovo što radi »Mo« je čudo. Nadam se da će moj rekord srušiti golom u finalu Lige prvaka – dodao je Rush.


Za »Romu« je u to vrijeme igrao Carlo Ancelotti, ali je propustio finale zbog ozljede bedrenog mišića.


– Znao sam da ćemo dobiti priliku za uzvrat, a ona je sada stigla. Neće biti lako, ali »Roma« igra sjajno i može otići do kraja! – poručio je Ancelotti.