Danas protiv Perua

POČINJE OPERACIJA RUSIJA Kockasti traže igru koja mora postati “hard rock”

Marko Cvijanović

»Kockasti« će na stadionu Hard Rock tražiti igru koja na svjetskoj smotri mora postati hard rock. Ova generacija u nogama ima taj rif



Hrvatska nogometna reprezentacija u noći s petka na subotu (1.30 sati) u Miamiju protiv Perua igra prvu prijateljsku utakmicu na američkoj turneji koja označava početak priprema za nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. »Kockasti« će na stadionu Hard Rock tražiti igru koja na svjetskoj smotri mora postati hard rock. Ova generacija u nogama neprijeporno ima taj rif, pitanje je samo može li konačno zagrmiti na velikoj sceni. Rusija je, naime, vjerojatno zadnja postaja višegodišnje turneje »kockastih« u ovom sastavu.


Što očekivati u Miamiju? Izbornik Zlatko Dalić će se u prvom redu moći uvjeriti u mogućnosti stožernoga braniča Vedrana Ćorluke, koji se vratio natjecateljskom ritmu poslije dugotrajnoga izbivanja uslijed operacije tetive, baš kao i opipati formu Marka Pjace, koji u sličnim okolnostima proživljava razdoblje završnih priprema za svjetsku formu, ali i pokušati pronaći optimalna rješenja u gradnji igre s obzirom na slatke brige oko kadra što nudi puno dobrih rješenja (Modrić, Rakitić, Badelj, Kovačić, Brozović…).


– Konkurencija u veznom redu? Imamo odlične igrače u svim linijama. Čekaju nas dvije teške utakmice koje će nam dobro doći uoči onoga što nas čeka na turniru u Rusiji. Normalno je pripremati se protiv teških suparnika, to nas ionako očekuje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Moja je forma u usponu. Puno mi znači što mi klupski trener vjeruje, spreman sam za sve izazove, sve je bolje čim više igram. »Real Madrid« je velik klub, okružen sam sjajnim igračima i teško je doći do minutaže, no voljan sam boriti se za svoje mjesto unatoč oštroj konkurenciji – rekao je Mateo Kovačić, koji je imao čast predstaviti nove dresove »kockastih« u društvu Marka Pjace. Krilni napadač »Juventusa« na posudbi u »Schalkeu« vraća se reprezentaciji poslije onog kobnog trenutka u prijateljskoj utakmici protiv Estonije. Trinaesti nastup u reprezentativnom dresu definitivno neće pamtiti po dobrom, ali crni dani su iza njega.




– Koljeno je dobro, dobro se osjećam i to je trenutačno najvažnije. Nastojim skupiti što više minuta te biti spreman za nastup na Svjetskom prvenstvu. Jako je lijepo opet biti s reprezentacijom, to je možda i najljepša stvar u nogometu – predstavljati svoju zemlju. Uvijek mi je čast i zadovoljstvo doći na reprezentativno okupljanje – poručuje Marko Pjaca i ukazuje na važnost pripremnih utakmica protiv neeuropskih momčadi.


– Bitni su nam susreti s neeuropskim momčadima, s obzirom da smo Island dovoljno dobro upoznali u nedavnim kvalifikacijskim okršajima. Želimo se dodatno uigrati i pritom izvući dobar rezultat. To nam je važno za samopouzdanje, a igrači koji manje igraju u klubovima žele veću minutažu – zaključio je Pjaca.