Nižnji Novgorod

POBJEDA I NA TRIBINAMA Hrvatski navijači nadglasali višestruko brojnije Argentince

Hina

Reuters

Reuters



Premda je na stadionu bilo više od 20.000 argentinskih navijača, ‘Vatreni« su utišali »Gaučose« nakon što je hrvatska reprezentacija pobijedila Argentinu 3-0 i izborila plasman u osminu finala svjetskog prvenstva. 


Dašak južnoameričke atmosfere mogao se osjetiti na utakmici Hrvatska – Argentina, ali na kraju su se pjevale hrvatske pjesme, dok su Argentinci u šoku napuštali stadion.


Dvoboj »Vatrenih« i »Gauča« započeo je kao da se igra u Buenos Airesu. Stadion u Nižnjem Novgorodu prima 44.000 gledatelja, a na tribinama je bilo možda i više od 20.000 argentinski navijača koji su na trenutke stvorili ‘paklenu’ južnoameričku atmosferu. Čak je i stadion u ‘plavo-bijeloj’ boji upotpunio taj dojam. 




Osim uobičajenih osam posto koje ima svaki savez, Argentinci su pokupovali i gotovo sve ulaznice za ‘istok’, pa je najveća tribina bila u njihovim bojama.


Hrvatskih navijača bilo je oko pet tisuća i uspjeli su nekoliko puta nadglasati brojnije Argentince. Međutim, nakon što je Hrvatska povela na stadionu je počela hrvatska fešta. 


Na utakmici je bio i legendarni Diego Maradona koji je u rukama držao Messijev dres i cijelo vrijeme ga ljubio, svjestan koliko je za ‘Gauče’ važna ova utakmica.Posebna priča su i argentinski novinari koji su svaki potez na terenu proživljavali kao da sutra ne postoji.

»U Argentini je nogomet posebna priča. Igramo ga na svakom koraku, dovoljna je samo lopta. Ljubav prema reprezentaciji je posebna i tu nema sredine. Ili si ‘lud’ ili ne pratiš nogomet. Svi smo sada u šoku,« kazao je argentinski novinar hrvatskih korijena Federico Jelic.


»Ova utakmica je za mene posebna jer je igrala moja druga domovina,« dodao je.


Ludo je bilo i tijekom dana u gradu gdje su se hrvatski i argentinski navijači sjajno zabavljali i nadmetali pjesmama