Rijeka vs. Istra 1961

Ova Rijeka zaslužuje barem 5652 pretplatnika na tribinama

Orlando Rivetti

Podrška s tribina je neophodna/Foto Arhiva NL

Podrška s tribina je neophodna/Foto Arhiva NL

Ambijent kakav znaju stvoriti samo navijači Rijeke na Rujevici dobro bi došao igračima u večerašnjem susretu s Puljanima. Susjedski derbi je u pitanju, a to je važnije, Riječanima su bodovi neophodni da bi obranili prvo mjesto! 



RIJEKA Bez obzira na to što »norveške rane« neće dugo zacijeliti, nogometaši Rijeke zaslužuju puniju Rujevicu u odnosu na dosadašnje utakmice. Barem onih 5.652 pretplatnika, koji su unaprijed izdvojili »novac vjernosti« prije početka sezone. Kolovoz polako bježi, s njim i vrućine, ostat će uspomene godišnjeg odmora i – nogomet! Ambijent kakav znaju stvoriti samo navijači Rijeke na Rujevici dobro bi došao igračima u večerašnjem susretu s Puljanima. Susjedski derbi je u pitanju, a to je važnije, Riječanima su bodovi neophodni da bi obranili prvo mjesto! Nakon četiri kola imaju 10 bodova, deset puta više od Puljana, samo su jednom posijali dva boda, u remiju s Hajdukom.


Puljani su Riječanima nepoznanca. Razumljivo, ni sami ne znaju koje su njihove mogućnosti, što mogu napraviti kada se individualni potencijal stopi u kolektiv španjolskog trenera s dušom. Obožava operu! Nikada nisu pobijedili na riječkoj travi u 18 utakmica, posljednji remi prije pet godina bio je spektakularan (3:3), trima Kramarićevim pogocima… Rijeka večeras mora pobijediti da bi sačuvala vrh ljestvice. Nakon »bronhija« s Rudešom, u susretu s Puljanima nogometaši Rijeke moraju potvrditi da su razbistrili glave, podignuli razinu kvalitete svoje igre. Što bi ujedno značilo da su popravili efikasnost. Boljka koja ih je stajala dva prvenstvena boda (Hajduk) i Europe (Sarpsborg). Istrijani su u prvom kolu uzeli bod Slavenu, nakon toga stradali su protiv Dinama, Osijeka i Lokomotive. Suparnika protiv kojh će Rijeka igrati nakon što je odradila »pulsku zadaću«.



Najmlađi navijači s roditeljima, i oni ne tako mladi, do 16 godina, sveukupno 825 kompleta ulaznica Junior, imat će zaseban ulaz na sjevru, istoku i zapadu. Od utakmice s »Osijekom« napravit će se posebni ulazi za djecu i njihove roditelje.




Klub, inače, ima 6.228 članova, od toga 1.243 djece, a za ovu sezonu prodano je 5.652 kompleta ulaznica. Stadion na Rujevici, inače, niti na jednoj utkmici nije bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Protiv Sarpsborga 5.351 gledatelj, a na prvenmstvenim utakmica brojke su sljedeće: Gorica 5.211, Inter 4.650, Hajduk 7.122 i Rudeš (Rijeka je bila gost), 2.475. Kapacite Rujevice je 8.222 mjesta…



Matjaž Kek je prije pet godina vodio jedanaest utakmica posljednje trećine prvenstva. Sada će odraditi 196. utakmicu na bijeloj klupi. Zanimljivo je da je prvi put po dolsaku na Kantridu, gledao svoju buduću momčad s tribina stadiona Drosina protiv Istre 1961 (1:1). Momčad je jedini put vodio sportski direktor Srećko Juričić.


Četiri je promjene napravio Kek u susretu s Rudešom (zaigrali su Raspopović, Escoval, Lončar i Čolak), nakon »norveške tragedije«, bit će zanimljivo vidjeti kakav je plan za borbu s istarskim boškarinima. Može ekipa biti neuigrana, ali rogovi su uvijek – rogovi… Činjenica da su Puljani sami sebi nepoznanica, tjera Keka na jedno jedino razmišljanje, o sebi. Zapravo, uvijek se svodi na to kako će igrati Rijeka. Sa Čolakom ili Gorgonom, sa Lončarom ili Čanađijom, Raspopovićem ili Pavelićem… Bitan je, naime, način igre. Rijeka ga mora unaprijediti i ubrzati do utakmice istine. Sve osim pobjede u susretu s Puljanima, bilo bi iznenađenje. Utakmica s Hajdukom opominje…