Završna runda

Osmina finala Lige prvaka: Messi slavi Ciru, Conte spašava sezonu

Marko Cvijanović

Podvig u mislima – Eden Hazard i Antonio Conte / Foto REUTERS

Podvig u mislima – Eden Hazard i Antonio Conte / Foto REUTERS

Lionel Messi slavi rođenje trećega sina (Ciro), a Antonio Conte na klupi »Bluesa« ima vjerojatno posljednju priliku u pokušaju spašavanja promašene sezone



RIJEKA – Večeras i sutra igra se završna runda uzvratnih susreta osmine finala Lige prvaka, od kojih je unaprijed izvjestan jedino dvoboj “Bešiktaša” i “Bayerna” (srijeda, 18 sati) s obzirom na nedostižnu prednost bavarske momčadi (5:0). Sve tri preostale utakmice, Barcelona – Chelsea (1:1), Roma – Šahtar (1:2), Manchester United – Sevilla (0:0) nose sa sobom veliku dozu neizvjesnosti s obzirom na ishode prvih susreta. Pritom se još uvijek najzanimljivijim doima okršaj »Barcelone« i »Chelseaja« na Camp Nou. Antonio Conte na klupi »Bluesa« pritom ima vjerojatno posljednju priliku u pokušaju spašavanja promašene sezone s obzirom na sve nezavidniji položaj u borbi za Ligu prvaka u Premierligi.


Pomoć navijača


»Chelsea« jest u posljednjem prvenstvenom susretu »tijesno« svladao »Crystal Palace« (2:1), ali u ovom trenutku zaostaje četiri boda za prvim klubom (Liverpool) u lovu na poziciju što i iduće sezone jamči nastup u elitnom europskom klupskom natjecanju. Conte, međutim, ima jedan drugi problem uoči sutrašnjeg susreta na Camp Nou. Njegova je momčad, naime, četiri puta uzastopce gubila gostujuće utakmice. Redom: »Arsenal« (1:2), »Watford« (1:4), »Manchester United« (1:2), »Manchester City« (0:1). Ako Conte gubi od »Watforda«, što tek očekivati od gostovanja na Camp Nou? Talijanskom stručnjaku na klupi »penzionera« nadu ulijeva prvi okršaj sa slavnom katalonskom momčadi na Stamford Bridgeu, tijekom koje je u velikoj mjeri uspio otupiti moćan »Barcin« napadački potencijal. Sve dok se nije ukazao Lionel Messi, razbio prokletsvo golgeterskoga posta u dvobojima s »Chelseajem« i osigurao svojoj momčadi veliki gol u gostima.


Messi je pred sutrašnji dvoboj sa »Chelseajem« po treći put postao otac i za nagradu odmarao, preskačući susret unaprijed izvjesna ishoda (2:0) protiv davno otpisane »Malage«. Budući da se mali Ciro u katalonskom domu Messijevih pridružio braći Thiagu i Mateu, a da se supruga Antonella osjeća dobro, tata i suprug Lionel zaista može rasterećen dočekati uzvratni susret protiv »Bluesa«. A kad je tako… Protivnici u pravilu nemaju previše izgleda. Doduše, hrvatski reprezentativac u redovima »Barce«, Ivan Rakitić, ukazuje na ozbiljnost.




– Nemojte zaboraviti da igramo protiv jedne od najboljih europskih momčadi, čeka nas zahtjevna utakmica. Srećom, očekujem da će se Camp Nou napuniti, u ovom nam je trenutku pomoć navijača itekako potrebna. Vjerujem da zajedno možemo preskočiti ovu prepreku i ostvariti plasman u četvrtfinale – poručio je Rakitić, koji će, kao jedan od stožernih prvotimaca, zauzeti svoje mjesto u veznom redu uz Busquetsa. Ostaje jedino pitanje tko će biti treći vezni igrač. Iniestina ozljeda je prošlost, priključio se treninzima momčadi. Na potezu je Ernesto Valverde.


Optimizam


Zahuktala »Roma« dočekuje »Šahtar« na krilima dviju uzastopnih prvenstvenih pobjeda (Napoli 4:2, Torino 3:0), u sličnom raspoloženju »Manchester United« dočekuje »Sevillu« na krilima pobjede nad »Liverpoolom« (2:1) u najvećem engleskom derbiju. Jose Mourinho dočekao je u ključnom razdoblju sezone povratak u formu Marcusa Rashforda koji je dvama pogocima potopio »Redse«, uz svesrdnu pomoć Romelua Lukakua, koji je razgrtao gostujuće braniče. Razlog Mourinhovom optimizmu valja tražiti i u činjenici da »Sevilla« ne blista u posljednje vrijeme. To potvrđuje i subotnji domaći poraz u derbiju protiv »Valencije« (0:2). Vincenco Montella od dolaska u »Sevillu« nije uspio ustaliti formu momčadi, koja nikako da poveže dvije dobre partije. »Vragovi« u svakom slučaju u ovom trenutku izgledaju puno goropadnije.