Kup Hrvatske: Dinamo - Opatija 4:2

Opatijci minutu do prvoklasne senzacije

Radovan Trinajstić

Opatija je vodila od 26. do 89. minute pogotkom Dunkovića s »bijele točke«. Izjednačio je Henriquez s »kreča« u 89. minutI, a potom dodao još dva pogotka



OPATIJA  Samo jedna minuta dijelila je opatijski sastav od povijesnog rezultata i najvećeg uspjeha u sto godina postojanja. Igrala se 89. minuta  kada su gostujući igrači u svom očaju krenuli u jedan od posljednjih napada.


Na ubačenu loptu unutar peterca u gužvi Šuker je nesmotreno rukom srušio Vukojevića koji je teatralno pao, a sudac pokazao na najstrožu kaznu. Istog trenutka uzavrelo je mnogobrojno gledateljstvo, a domaći igrači s nevjericom su gledali kako im se pred očima ruši njihova »najljepša bajka«. Siguran realizator s »kreča« za 1:1 bio je  Henriquez. Ubrzo je  sudac sve igrače poslao na kratku stanku uoči produžetaka…


Pomalo umorni i iscrpljeni od stalnog pritiska spremnijih gostiju, koncentracija domaćih popustila je u 99. minuti kada je  ponajbolji igrač gostiju Henriquez iz blizine našao put lopti u mrežu – 1:2. Isti igrač povećao je razmak dvije minute kasnije na dodavanje Borasa – 1:3.




Opatijci se bude eurogolom Šukera, koji je s 30 metara iz slobodnog udarca pogodio desni gornji kut gola Ježine, koji ni svojim letom nije uspio spriječiti pogodak. Konačni rezultat  postiže nezaustavljivi Henriquez poslije povratne lopte Pivarića – 2:4.


Igrala se 25. minuta kada su domaći navijači skočili  na noge od oduševljenja. Toni Rudan izborio se za jednu loptu na rubu kazenog prostora i  odmah se odlučio na udarac, ali Pivarić je nesmotreno rukom zahvatio loptu pa je sudac opravdano pokazao na najstrožu kaznu. Siguran izvođač s »kreča« bio je Dunković – 1:0.



– Čestitam svojim igračima na borbenosti i velikom zalaganju. Bili su sjajni te uz malo sportske sreće mogli su učiniti senzaciju. Da smo imali sreće u 85. minuti  mogli smo  slaviti veliki stoljetni uspjeh ove generacije. Odlučila je fizička sprema i koncentracija mojih igrača koja je ponestala nakon rezultatskog poravnanja na samom kraju regularnog dijela. Jednostavno se nije moglo više postići. Bez obzira na sve to svima čestitke  jer ovo je ipak uspjeh – kaže Zoran Bogolin, trener Opatije. – Jedino što je  bilo dobro kod nas što smo prošli dalje. Ostalo je sve za brz zaborav, ali i za razmislišljanje o svemu tome. Tužan sam i ljut na svoje igrače, ne znam kamo će to sve otići ako se ne promijenimo. Da smo izgubili  podnio  bih ostavku – priznao je  Zoran Mamić, trener Dinama.


Grčevitom i borbenom igrom domaći su uspjeli odoljeti svim napadima gostiju. Nizali su se udarci (Andrijašević u 52′ i 55′, Wilson u 53′), prilike  Henriqueza i Fernandesa (62′),  ali uvijek se na putu lopte našao neki domaći igrač ili hrabri vratar Milenković.


Ključni trenutak po domaćina zbio je u 85. minuti kad su Opatijci mogli zapečatiti sudbinu svog uglednog protivnika i višestrukog prvaka Hrvatske. Hitronogi Josip Rudan dobro je probio lijevi bok i pravovremeno poslužio svog brata Tonija, koji se našao pred golom te dva puta već savladao Ježinu, ali Pivarić je oba puta izbio loptu s crte gola.


Hrabre i borbene domaćine dugotrajnim pljeskom nagradili su gledatelji na kraju nezaboravnog nogometnog poslijepodneva.


OPATIJA:  Milenković – Erceg, Brozović, Dadić, Jug – Dunković, Rukavina, Krešić – Rudan – Šuker, Radomir


    DINAMO: Ježina – Boras, Sigali, Šimunić, Pivarić – Vukojević, Gonçalo, Andrijašević – Pjaca, Fernandes, Čop