Kreću trećeligaši

Opatijci, Boduli i Krimejčani bez velikih najava, ali miriše titula…

Ivan Volarić

Nogometaši i treneri Opatije/M. ANIČIĆ

Nogometaši i treneri Opatije/M. ANIČIĆ

Naša ambicioznost je pod ručnom! Više ćemo raditi na igri i samo igri. Igrat ćemo za gledatelje ove godine! Rezultat nas ove sezone apsolutno ne zanima. Prošle sezone smo se emotivno istrošili u jurnjavi za rezultatom, sada okrećemo ploču. Igrat ćemo za naš gušt - tvrdi Zoran Bogolin, trener Opatije



RIJEKA Opatija, Krk i povratnik u trećeligaškom društvo Orijent 1919. Tri primorska predstavnika u Trećoj HNL – zapad ovoga vikenda kreću u novu sezonu. Svatko sa svojim željama i ambicijama. Sve tri momčadi ne misle igrati epizodne uloge, štoviše, unatoč svemu potpuno jasno je da potajno ciljaju prema samom vrhu ljestvice gdje su prošle sezone stigli Opatijci. Momčad trenera Zorana Bogolina izborila je i viši rang natjecanja, no na kraju je odustala zbog troškova koje iziskuje igranje Druge HNL, odnosno činjenice da ne bi mogli igrati na opatijskom igralištu. Još uvijek u redovima »crno bijelih« postoji doza gorčine da su u prijelomnom trenutku za klub ostavljeni na cjedilu, u prvom redu od odgovornih u vlastitom gradu…


– Kada si već u drugoj ligi, osjećaš se kao drugoligaška ekipa, a mi nažalost moramo ponavljati razred – govori trener Opatijaca Zoran Bogolin uoči početka nove sezone. – Ne znam kako će to ispasti. Radili smo krvavo dvaput dnevno, a motiv je ono što te vodi prema naprijed. Ako ne možeš ići naprijed, onda je manje motiva… Imamo dosta mladih igrača koji će, vjerujem, pronaći motiv ako bude štekalo.


Opatijci imaju dosta darovitih mladih igrača, dobrim dijelom bivših juniora, ali i podosta iskustva. Doveden je i Mateo Bertoša, bivši trofejni branič »Rijeke«.





– Imamo problema u veznom redu. Lučić je zbog ozljede ramena slabo trenirao, Šolić je imao poslovnih obveza, a Kovačevića je mučila ozljeda lože. Braća Rudan su mogla trenirati samo jednom dnevno u ljetnom razdoblju. Dobili smo Bertošu, čekamo njegovu registraciju. Dobili smo Blečića iz »Dinama II« kojega moramo spremiti jer je malo nespreman, te hrpu mladih igrača. Dobra je stvar da nitko nije otišao, čak nam se vratio i Cvetković iz »Maksimira«.


Posebnu draž ovoj sezoni, gledano iz kuta primorskih ljubitelja nogometa, donosi i činjenica da osim Opatijaca ambiciozno razmišljaju i na Krku, te na Krimeji.


– Naša ambicioznost je pod ručnom! Više ćemo raditi na igri i samo igri. Igrat ćemo za gledatelje ove godine! Rezultat nas ove sezone apsolutno ne zanima. Prošle sezone smo se emotivno istrošili u jurnjavi za rezultatom, sada okrećemo ploču. Igrat ćemo za naš gušt, navijači će biti zadovoljni. A ako pritom nešto napravimo – još bolje. Dobro smo uigrani, spremni smo za početak sezone – rekao je Bogolin.


Boduli su prošle sezone također u jednom trenutku stajalo prilično visoko na ljestvici, a onda su posustali na proljeće kada je došlo i do promjene trenera. Tomislav Lopac priveo je prošlu sezonu kraju, te složio momčad za nadolazeće prvenstvene obveze.


– Možda nas je malo poremetila ozljeda Buršića u generalci, ali sve drugo je tu. Kadar smo proširili u odnosu na prošlu sezonu, ima nas dosta u rotaciji što proljetos nije bio slučaj. Vidjet ćemo kako će to sve izgledati kada krene prvenstvo. Očekuje nas dosta težak ritam. Do 1. prosinca ćemo navjerojatnije odigrati dvadesetak utakmica u ritmu srijeda-subota-srijeda, jer pored našega prvenstva i Kupa Hrvatske igramo i Županijski Kup. Vidjet ćemo stoga kroz utakmice najbolje je li ovaj kadar kojega imamo na raspolaganju dovoljan ili ne.


Probirljiva krčka publika sigurno se neće pomiriti s prosječnim rezultatima.


– Na Krku je uvijek cilj gornja polovica ljestvice, odnosno što bliže vrhu. Vidjet ćemo koliko je to realno. Dobro smo se spremili i vjerujem da će sve to izaći na dobro – rekao je Lopac.


Danilo Butorović, jedan od darovitijih stručnjaka u regiji, uveo je »Orijent 1919« u Treću HNL, te ovoga ljeta dobio ključnu pomoć u ambicioznom predsjedniku Saši Matijašu (Skupština bi se trebala održati do sredine rujna). Upravo ta kombinacija mogla bi uskoro »crvene« vratiti i u kombinacije za drugoligaše vode. Imena poput Weitzera, Gerca, Fumića ili Monjca jamstvo su da će se ove sezone na Krimeji igrati dopadljiv nogomet.


– Promjene u kadru su izuzetno pozitivne – sumira Butorović učinjeno u prijelaznom roku. – Uspjeli smo se pojačati na onim pozicijama koje su nam bile bitne. Doveli smo izuzetno kvalitetne pojedince, onoga tipa koje smo i željeli, a pritom i iskusnije igrače. Malo se rastegnuo prijelazni rok što nam je otežalo slaganje ekipe, trebat će još neko vrijeme da se to posloži, ali s obzirom na kvalitetu igrača i njihov karakter, vjerujem da će to ići dobrim tijekom.



Kaže Butorović da »crveni« ove sezone neće pošto-poto jurnuti prema višem rangu, iako…


– U dogovoru s novim vodstvom kluba cilj je ove sezone stabilizacija kluba na svim razinama, odnosno privikavanje na Treću HNL. Nemamo imperativ rezultata, ali svatko tko se natječe u bilo kojem obliku i natjecanju trebao bi imati sportski motiv koji bi ga trebao tjerati da napravi što kvalitetniji rezultat. Ne poznajemo dovoljno dobro ligu pa je teško unaprijed nešto prognozirati, ali vjerujem u pozitivan ishod – dodao je mladi trener »Orijenta 1919«, koji biranim riječima govori o najbližim trećeligaškim susjedima.


– Obje ekipe iz regije su izuzetno kvalitetne i ambiciozne. Tako je bilo do sada, a bit će i ove sezone. Posebno tu mislim na »Opatiju«. S druge strane ima nekoliko klubova u zagrebačkoj regiji koji su dobro posloženi i iskazuju ambicije za nešto više pa će tu biti jakih utakmica – rekao je Butorović.


Opatijci sezonu otvaraju gostovanjem kod »Trnja« u nedjelju od 11 sati, »Krk« u subotu od 17.30 dočekuje »Zagreb«, a »Orijent 1919« u istom terminu »Maksimir« (na Kantridi ili Krimeji znat će se u petak). Prvi lokalni derbi na rasporedu je u 15. kolu sredinom studenoga kada »Krk« dočekuje »Opatiju«. Sedam dana kasnije na istom stadionu gostovat će i »Orijent 1919«.