Zoran Bogolin

Opatija je prvi sastav jeseni: ‘Mi smo kao Palestinci, stalno se selimo. Drugu HNL ćemo igrati na Kantridi’

Ivan Volarić

Mi smo kao Palestinci, stalno se negdje selimo. U prosincu ćemo licencirati Kantridu za Drugu HNL. Tu neće biti problema, a ni financije neće biti problem - tvrdi Bogolin



Nogometaši Opatije prošlosubotnjom pobjedom na Bahalinu potvrdili su ono što se naslućivalo i uoči prvenstva – da su najbolja momčad na trećeligaškom zapadu. Opatijci su i prije posljednje utakmice u prvom dijelu sezone u Novom Vinodolskom osigurali naslov jesenskih prvaka, a pobjedom nad Novljanima zaokružili su niz od pet uzastopnih pobjeda, vrijedan čak šest bodova prednosti nad prvim pratiteljem – Grobničanom.


– Kada smo se riješili kup utakmice protiv Dinama i kada smo došli do svježine, počeli smo dobro igrati. Problem je bio u tome što smo se, nakon što smo završili pripreme za početak sezone, počeli pripremati za Dinamo. Dignuli smo intezitet treninga pa smo bili umorni. Čim smo malo smanjili intezitet, sve je išlo kao po loju – objašnjava Zoran Bogolin, trener Opatijaca, pobjednički niz svoje momčadi istekom jeseni i osvajanje jesenske titule koja, s obzirom na raspoloživu igračku kvalitetu u crno-bijelim redovima, nikog nije iznenadila.


– Istina je da naše osvajanje jesenske titule nije iznenađenje, ali ima i u Trećoj HNL dobrih ekipa. Pričao sam s ljudima iz NK Lučko. Misle se ekspresno vratiti u Drugu HNL, ali nije to baš tako jednostavno. Posebno ako u svakom trenutku nisi kako treba. Pogledajte samo koliko dobrih igrača imaju Novigrad ili Grobničan. Pa ni Krk nije toliko loš kao što oni kažu sami za sebe. Nije jednostavno i lako biti prvi u ovoj ligi. Moramo samo napraviti dobre pripreme i bit će i na proljeće sve kako treba.


Licenciranje stadiona




Iz opatijskih redova jasno su poručili da im je istekom ove sezone cilj viši rang natjecanja.


– Pa nije to nikakav bauk. Bauk je što nemamo uvjete. Mi smo kao Palestinci, stalno se negdje selimo. Treniramo na Munama, pa na Kantridi, a nedostaje nam i taj nesretni stadion da bismo imali gdje igrati Drugu HNL. Igrat ćemo na Kantridi. U prosincu ćemo licencirati Kantridu za Drugu HNL. Kantrida ima uvjete za Prvu ligu. Tu neće biti problema, a ni financije neće biti problem.


Ni kvaliteta igrača ne bi smjela biti problem!


– Pored ovih 24 koje imamo na raspolaganju ponudit će nam se sigurno još najmanje 20 dobrih igrača.


Orijent 1919 je pokazao da se može igrati Druga HNL i s mladim igračima iz riječkog bazena.


– Pokazali su da Druga HNL nije bauk ako treniraš puno i ako radiš pošteno. U tom slučaju sve će ti se to vratiti kroz rezultate kao što se njima vratilo. Mislim da je Treća HNL čak čvršća i zahtjevnija nego Druga HNL gdje ima više ritma i mladih igrača. Kada smo igrali Treću HNL sa zagrebačkim klubovima, vidjeli smo gdje smo i što smo. Pratio sam migracije igrača i više njih je išlo iz Druge u Treću nego iz Treće u Drugu ligu. Međutim, mi smo i ranije znali da samo igranje Druge HNL ne bi bilo toliki problem koliko je u našem slučaju postojao problem uvjeta. Javio se i mali strah od financijskog iskoraka, ali taj dio smo riješili.


Stadion u Opatiji


Konačan cilj trebao bi biti da Opatija Drugu HNL igra u – Opatiji.


– Naravno! Slušamo neispunjena obećanja gradonačelnika već 12 godina. Brzo su izbori pa će valjda doći netko mlađi i brži. Nitko od opatijskih vijećnika nije protiv izgradnje stadiona…


Ali je činjenica da se osim maketa ništa konkretnije po tom pitanju nije napravilo…


– Obrazovanje i sport su dva najvažnija segmenta u svakom društvu, a tu najviše štekamo. Pričalo se da ćemo sagraditi novi stadion u Maksimiru kada smo bili drugi na svijetu u nogometu pa se to nije dogodilo. Damir Mišković. predsjednik Rijeke, pokrenuo je Opatijsku inicijativu, a sada više nitko o tome ne priča iako je to spas za klubove i za sport. Moraju se pronaći neka sustavna riješenja koja bi podigla razinu sporta. Ima fenomenalnih ideaja koje su ostvarive. Bio sam nedavno poslovno u Mađarskoj. Mađari dolaze kod nas učiti, preuzeli su sve dobro i primijenili to kroz svoju strategiju razvoja i ulaganja u sport. Grade stadione, razvijaju vrhunske sportaše… Mađarska će za nekoliko godina biti sportski velikan. Vidjet ćete! Pa i Nijemci su iskoristili SP u nogometu za ulaganje u stadione i klubove, ali ne u klubove iz Bundeslige, već treće i četvrte lige, jer oni su ti koji su nositelji masovnost. Iz masovnosti se onda dobiva kvaliteta za najbolje klubove. Povrh svega toga, kroz dobro razrađen sustav sporta imaš kontrolu nad mladim ljudima. Svi znamo što treba napraviti da bi sportašima i sportu bilo bolje samo to netko treba pokrenuti – rekao je Bogolin.


Bez većih promjena u kadru


Nogometaši Opatije neće tako skoro na zimske praznike.


– Ponedjeljkom, srijedom i petkom ćemo raditi u fitnesu. Moramo održavati tjelesnu formu da ne dođemo drveni na početak priprema početkom siječnja. Počinjemo s pripremama sedam tjedana prije starta proljetnog dijela prvenstva, igrat ćemo puno utakmica tako da što prije uđemo u pravu formu – objašnjava Bogolin i najavljuje za Opatiju neuobičajeno skroman zimski prijelazni rok.


– Naša najveća pojačanja su oporavljeni Kurilić i Lucić, odnosno Cvetković, koji bi se trebao vratiti nakon ozljede. Oni će u budućnosti biti nositelji naše igre – rekao je trener Opatije.