Slučaj Zaprešić

Odgovorni organi bez milosti: UEFA otvorila disciplinski postupak protiv HNS-a

Ivana Vaupotić

Foto M. Todorov / Cropix

Foto M. Todorov / Cropix

Može se dogoditi da utakmica bude registrirana službenim rezultatom 3:0 u korist Estonije, uz oduzimanje jednog boda hrvatskoj U-21 reprezentaciji, a nije isključena  mogućnost da sve bude zaključeno samo novčanom kaznom za Gračanovu vrstu



ZAGREB Dva dana nakon pobjede hrvatske U-21 vrste nad Estonijom u Zaprešiću (2:1), potvrđene su crne slutnje koje su nastale kao posljedica tehničkog osoblja Hrvatskog nogometnog saveza. Naime, UEFA je službeno otvorila disciplinski postupak protiv HNS-a, zbog povrede Članka 39. Propozicija natjecanja za U-21 reprezentacije. Disciplinska komisija UEFA-e idućeg će ponedjeljka donijeti konačnu odluku.


Suvišno je napominjati da povod za pokretanje postupka predstavlja nastup Josipa Fiolića, čije ime nije zabilježeno u službenom zapisniku spomenute utakmice. Antologijski propust pripisan je tajnicima U-21 reprezentacije, zaposleniku HNS-a Antoniju Pavloviću i Zlatku Nakiću, koji u HNS-u na takvim poslovima volontira već više od dva desetljeća. Po svemu sudeći, prošlog ponedjeljka Nakić je zaključio svoj dugogodišnji opus.


O kazni koju će Disciplinska komisija servirati HNS-u može se samo nagađati. Pravilnici UEFA-e nude široku paletu sankcija. Može se dogoditi da utakmica registrirana službenim rezultatom 3:0 za Estoniju i oduzimanja jednog boda hrvatskoj u-21 reprezentaciji, a nije isključena ni mogućnost da sve bude zaključeno samo novčanom kaznom. Za ambicije izbornika Nenada Gračana i njegovih štićenika, tehnički poraz značio bi drastično smanjenje šansi za proboj na EURO.




Tijekom utorka iz Tallinna je stigao glas da Estonski nogometni savez neće uložiti žalbu na Fiolićev nastup, a to se u ovdašnjim nogometnim krugovima tumačilo kao dobar znak. Međutim, srijeda je donijela lošu vijest. Sada je, pak, otvoreno pitanje postoji li u cijelom slučaju neka olakotna okolnost za Gračanove trupe. Sudeći po sličnim slučajevima iz natjecanja širom svijeta, šanse za povoljan ishod nisu pretjerano velike.


Zapravo, jedinu utjehu hrvatskoj U-21 reprezentaciji pruža činjenica da do kraja kvalifikacija može barem donekle sanirati štetu koju je prouzročila površnost ljudi čiji je jedini zadatak predstavljalo bilježenje osamnaest imena za zapisnik utakmice u Zaprešiću. No, dodijeli li Disciplinska komisija UEFA-e tehničku pobjedu Estoniji, Gračanov ansambl izgubit će sadašnju poziciju i ovisit će o drugim rezultatima svoje kvalifikacijske skupine.