Novi stadion, nove cijene

Od danas u prodaji paketi ulaznica za Rujevicu: Najviše na ‘udaru’ navijači s D i E-1 tribine

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Najviše su u plusu dosadašnji pretplatnici na tribinama F, A, B i C. Najveći udar na do sada najjeftinija mjesta, na tribinama D i E-1, a na kojima nisu bili pripadnici Armade



RIJEKA Nedjelja. 14. lipnja, 2015. godine – 9.30 sati. Dok većina stanovnika riječkog naselja Blažićevo ispija jutarnju kavu, na gradilištu na Rujevici vlada neopisiva gužva. Užurbani radovi su u tijeku, iako je za većinu neradni dan!


Na dvije trening-plohe trava je odavno već u punom rastu, na onom najistočnijem dijelu kampa počeli su radovi na postavljanju temeljnog sloja na igralište na koje će se navući sintetička podloga, a iznad zamjenskog stadiona ponosno se ističu dvije velike dizalice. Na zapadnoj tribini osim radova u unutrašnjosti postavlja se konstrukcija za krov, a na istočnoj su u tijeku završni grubi radovi.



Rujevički stadion dobit će tri UEFA-ine zvjedice, što je sasvim dovoljno za igranje Prve HNL i pretkola Europske lige, ali ne i skupina istoga natjecanja. UEFA-ini propisi su tu vrlo jasni: skupine EL mogu se igrati samo na stadionima s četiri zvjezdice, a novi riječki stadion ima premali kapacitet da bi dobio –  četvrtu zvjezdicu. Zadovoljava sve ostale kriterije, ali nedostaje najmanje još 2.500 stolica. Rujevica će primati oko 5.500 tisuća gledatelja, a stadioni s četiri zvjezdice moraju imati najmanje 8.000 stolica. Sve to znači da će nogometaši »Rijeke«, ako se uspiju plasirati u skupine EL i treću godinu zaredom, svoje domaće utakmice igrati na starom stadionu na Kantridi, koji je dobio posebnu dozvolu uz blagonaklonost UEFA-e, isprovociranu naporima HNS-ova čelništva. Stadion na Kantridi ima dovoljan kapacitet, ali nema odgovarajuće dimenzije travnjaka, a uz to postoji i niz drugih nedostataka koje nije tako jednostavno otkloniti. Međutim, društvo iz Nyona je na sve to zažmirilo, uostalom, predsjednik Damir Mišković nije uzalud prije dvije godine počeo mahati s projektima novoga stadiona na Kantridi ne bi li smekšao stavove Platinijevih činovnika. Povrh toga »Rijeka« se pokazala kao uzoran domaćin UEFA-inih priredbi i jasno je da postoji obostrano povjerenje.Jasno je i to da se, uđu li »bijeli« u skupine EL, Kantrida neće rušiti do kraja godine ili će se u klubu morati uzdati u nove napore Šukerove diplomacije i utjecaj HNS-ova čelništva na određena tijela UEFA-e da ponovo naprave ustupak i dozvole »Rijeci« igranje na stadionu manjega kapaciteta kako bi se moglo krenuti s gradnjom Kantride ove jeseni. To je vrlo bitno i u kontekstu iduće sezone jer potpuno jasno je da novi stadion na Kantridi neće biti gotov do rujna 2016. godine, taman radovi krenuli istoga dana kada se odigra prva utakmica na Rujevici. Postoji i treća opcija, a to je da se uđe u novu investiciju na Rujevici i prošire tribine. To je moguće napraviti u relativno kratkim rokovima, ali isto tako znači i bacanje novaca u vjetar. Rijeci doista nisu potrebna dva nogometna stadiona sličnog kapaciteta (8000 i 14.000).




Desetak tisuća tona pijeska na centru uskoro će biti poravnato po igralištu gdje bi za sedam dana trebali početi radovi na postavljanju sloja na koji će se položiti travnjak, mješavina prave i umjetne trave uzgojena negdje u Italiji. Ako graditelji dobiju utrku s vremenom, stadion će biti gotov do sredine srpnja, a nogometaši »Rijeke« svoju prvu utakmicu odigrati na zamjenskom stadionu koji će činiti jezgru klupskog trening-kampa. Na Kantridi su uspjeli dogovoriti s odgovornima u HNS-u da prvo kolo (11. ili 12. srpnja) »Rijeka« gostuje, čime je dobiveno sedam dana više za dovršetak radova što s nestrpljenjem čekaju navijači »Rijeke«, koji će ove jeseni imati jedinstvenu priliku gledati svoje ljubimce u domaćim susretima na dvije adrese. »Rijeka« će domaće prvenstvene utakmice igrati na Rujevici, a barem dio europskih na – Kantridi.


Počinje prodaja


Na zapadnim blagajnama kraj stadiona na Kantridi danas u 19 sati počinje prodaja godišnjih paketa ulaznica za rujevički stadion. Prvi tjedni prodaje rezervirani su za one najvjernije, članove kluba i pretplatnike. Mjesta je malo, zapravo kada bi svi članovi i pretplatnici iskoristili svoje pravo i kupili ulaznice za sebe, te za dijete ili suprugu, rujevički stadion upola manjega kapaciteta od Kantride bio bi – rasprodan do kraja lipnja.


Novi stadion donio je prema očekivanja i nove, više cijene ulaznica koje su kao i sve dosadašnje korekcije izazvale reakcije među navijačima. Usporedba cijena pretplatnih paketa ulaznica prošle i iduće sezone otkrit će da će najveći financijski udar pretrpjeti gledatelji s D i E-1 tribine koji nisu članovi Armade, a najviše su na dobitku dosadašnji pretplatnici s A, B, C i F tribine. Sve to naravno pod uvjetom da zadrže otprilike ista mjesta i na Rujevici. Iz priložene tablice može se vidjeti da će pretplatnik s A tribine užitak gledanja nogometa iz jedne druge perspektive s novoga stadiona platiti tek 100 kuna više nego lani, oni s B i C tribine 30, odnosno 100 kuna više, ali će zauzvrat dobiti i krov nad glavom ili bolju poziciju bližu centru. Pretplatnici s tribine F neće dobiti krov nad glavom (ako presele na istok), ali će ih povećanje pogoditi za svega 50 kuna na godišnjoj razini. Ukratko, klub je postupio više nego fer prema onim navijačima koji su svojevremeno pretrpjeli značajan udar na svoje novčanike.


Armada i njihovih gotovo tisuću članova je u dogovoru s klubom dogovorila povlaštene cijene, iako uvećane (sa 300 na 450 kuna), dok je najpogođenija ona skupina navijača koja je do sada uglavnom bila pošteđena svih poskupljenja. Riječ je o navijačima s dosadašnjih tribina D (njih oko 800) i E-1 (njih 200), koji nisu članovi Armade, ali su bili pretplatnici i članovi kluba. Njima je cijena pretplata skočila za značajnih 540 kuna, što izaziva logično nezadovoljstvo.


Kupovna moć


Inače, poskupljenjima najpogođenija skupina navijača je u dosta visokom postotku nekada bila na tribinama B, C i F, te reagirala na neke prethodne korekcije cijena bijegom na jeftinije tribine. Riječ je, dakle, o navijačima koji ili nemaju veću kupovnu moć, ili jednostavno iz nekog razloga ne žele izdvojiti više nego što moraju za ulaznice. Opet, u klubu su te navijače godinama častili vrlo niskim cijenama ulaznica (u prosjeku 15 kuna po utakmici), koje su neodržive na malom rujevičkom stadionu financiranim isključivo privatnim novcem i čije održavanje će, s obzirom na tešku financijsku situaciju u gradskoj kasi, vjerojatno pasti isključivo na leđa kluba, što na Kantridi nije bio slučaj. Klupska odluka o povećanju ulaznica u tom smislu ima svoje ekonomsko uporište, razumljiva je kao i nezadovoljstvo dijela najpogođenijih navijača. Teška su vremena i nikome nije lako odjednom izdvojiti 850 kuna za sezonsku kartu i primjerice dodatnih 425 kuna za »klinca«.


Sve to pod uvjetom da ostanu članovi kluba (100 kuna godišnje), što je preduvjet svih priča o cijeni ulaznica. One koji to nisu čekaju skuplje cijene ulaznica, no ne mogu reći da ih se nije na vrijeme upozoravalo. Od prošloga ljeta iz kluba su napominjali da će honorirati odanost i vjernost članova i pretplatnika tako što će uživati niz pogodnosti kod kupovine ulaznica za zamjenski stadion na Rujevici.