Prvi trening u 2019.

OŽIVJELA KRIMEJA Orijentaši krenuli s pripremama uz pratnju bure i snježnih pahulja

Igor Duvnjak

Prvi krugovi nogometaša Orijenta 1919 u 2019. godini/S. DRECHSLER

Prvi krugovi nogometaša Orijenta 1919 u 2019. godini/S. DRECHSLER

Orijent 1919 i toliko spominjana krimejska bura ovoga četvrtka su se našli u zagrljaju, u simbiozi koja u biti traje stotinu godina, koliko i postoji ovaj popularni nogometni klub. Igrače »crvenih« i njihovoga trenera Marina Mikca su na prvom okupljanju, održanom pod svijetlima reflektora krimejskog stadiona, pozdravile i snježne pahuljice



RIJEKA Orijent 1919 i toliko spominjana krimejska bura ovoga četvrtka su se našli u zagrljaju, u simbiozi koja u biti traje stotinu godina, koliko i postoji ovaj popularni nogometni klub. Igrače »crvenih« i njihovoga trenera Marina Mikca su na prvom okupljanju, održanom pod svijetlima reflektora krimejskog stadiona, pozdravile i snježne pahuljice koje su padale dok su iz svlačionica odjekivali veseli glasovi nogometne mladosti, suigrača koji su se sastali nakon odmora od oko mjesec dana. Jesenskim rezultatima su svratili pozornost na sebe, sada žele nastaviti utrtom stazom uspjeha, ali prvi preduvjet za to je dobro obaviti pripreme za drugi dio trećeligaškog natjecanja.


U momčadi je tijekom pauze došlo do promjena, otišla su šestorica igrača koji su vrlo malo igrali, Šarković, Šestan, Mandić, Klenovšek, Redžepi i Čubelić, s druge strane klub se pojačao Marijom Tadejevićem i povratnikom Edinom Fatićem. Trener Mikac, uz kojeg je na prvoj prozivci bio i dopredsjednik »crvenih« Marinko Koljanin, ima za drugi dio sezone na raspolaganju 20 imena, od čega su dva vratara i dvadeset igrača.


– Pripreme će nam trajati šest i pol tjedana, prvenstvo počinje 23. veljače kada igramo s Maksimirom. Generalka će nam biti tjedan dana ranije – kaže Marin Mikac, nekada zapaženi nogometaš sada uspješni kormilar »orijentaša«.




– Planirano je odigravanje šest utakmica, točnije imamo šest termina za trening utakmice, u posljednja dva termina igrat ćemo duple utakmice kako bi igrači imali punu minutažu. Igrat ćemo i sa Osijekom u prijateljskoj utakmici 26. siječnja, velika je čast za nas što nam oni dolaze na Krimeju. Otišla su nam šestorica igrača, došli su Fatić i Tadejević.


Mikčeva momčad je zaredala uspjesima u prvom dijelu sezone, naravno da su želje da se tako i nastavi, no trener se ne zalijeće s najavama.


– U prvenstvu smo pokazali svoj potencijal, dijelimo drugo mjesto na ljestvici, imamo svoje aspiracije, ali ja kao trener ne gledam toliko unaprijed. Situacija se mijenja iz dana u dan, dinamika je stalna. Moj posao u prvom redu pripremiti momčad – ističe Mikac.


Povratnik na Krimeju, mladi Edin Fatić, rođen 1997. godine, ovdje je već ostavio dobar trag, pun dobrih želja misli ponoviti svoje zapažene epizode u Orijentu 1919.


– Vratio sam se u Orijent 1919, na Krimjeju, nadam se svemu dobrome, da će sve biti u redu i da ću opravdati sve povjerenje kao mladi , perspektivan igrač – kaže Fatić, koji je došao iz Kopra. – Pratio sam rezultate Orijenta 1919, jako mi je drago zbog njegovih uspjeha, jer taj klub zaslužuje biti na puno višoj poziciji, nego što je sada. Nadam se da će u bližoj budućnosti tako i biti. Sve to uz pomoć navijača. Pratio sam kako su u velikom broju dolazili na utakmice, a gušt je igrati pred punim tribinama. Želimo što bolje rezultate i da barem Krimeja bude neosvojiva.