Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Nogometno ogledalo

Komentar ORLANDO RIVETTI Šuker (ni)je Isus Krist, Miškoviću loptačka vlada

Damir Mišković i Davor Šuker / Foto Sergej DRECHSLER
Damir Mišković i Davor Šuker / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2018. u 17:38 2018-02-26T17:38:16+01:00

Damir Mišković je čovjek kojemu vjeruju u nogometnom, ali i u političkom svijetu. Od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović do ministra financija Zdravka Marića. I predsjednica i ministar daju mu potporu u već poodmakloj akciji Opatijske inicijative za spas loptačkih sportova. Damir Mišković je još prije izbora Šukera, 22. prosinca, rekao da nije za njega, ali što znači biti suzdržan...

Pokojni otac Juventusa, Gianni Agnelli, govorio je da imati Platinija u ekipi je kao da u džepu imate kreditnu karticu bez limita. Istog je mišljenja bio i Miroslav Ćiro Blažević kada je govorio o svojoj zlatnoj mundijalskoj kopački, Davoru Šukeru. Obojica su bili puno bolji igrači nego sportski djelatnici.

Platinija je u blato mita i korupcije povukao njegov »prijatelj« Sepp Blatter (kasnije je obavio samospaljivanje...), Šuker u šestoj godini mandata, na čelu hrvatske nogometne, gubi tlo pod nogama. Dva kralja nogometa, svako u svojem vremenu, na svojim pozicijama, desetka i devetka, jedan mozak ekipe, drugi »killer«, neslavno su završili svoju misiju loptačkih propovjednika.

Davor Šuker je razapet na križ odgovornosti. Bojim se da svi u pomoć nose čavle...

Nitko nije Juda, jednostavno je predugo trajao s obzirom na to kako je obavljao predsjednički posao i što je još tužnije, kako se ponašao. Još uvijek je Šuker čelni čovjek hrvatske nogometne vlade. Ali nestalo je zablude, a sada ljudi ne shvaćaju kako se moglo tako dugo u nju (njega) vjerovati. Naravno, u Šukera su vjerovali korumpirani zastupnici po – zadatku. Licemjerni jeftini trgovci sa seoskih sajmova.

Šuker je bio i ostao sinonim za Hrvatsku. Bilo gdje u svijetu kada izustite odakle ste, odgovorit će vam – Šuker! Kada je ustoličen prije šest godina Damir Vrbanović mu je kazao – »Ti budi figura, a mi ćemo sve raditi...« Nije prošlo puno vremena dok Vrbanović nije progledao, odnosno zasitio se raditi za »Šukerovu slavu«. Danas je Vrbanović sigurno jedan od onih koji mu je zabio nož u leđa, iako ne bih stavio ruku u vatru da nije upravo on »gnjila jabuka« Saveza. Šuker je volio samo – odlučivati. Njega se moralo pitati i koja će se voda piti u Savezu.

Damir Mišković je čovjek kojemu vjeruju u nogometnom, ali i u političkom svijetu. Od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović do ministra financija Zdravka Marića. I predsjednica i ministar daju mu potporu u već poodmakloj akciji Opatijske inicijative za spas loptačkih sportova. Damir Mišković je još prije izbora Šukera, 22. prosinca, rekao da nije za njega, ali što znači biti suzdržan...?

Pokazalo se da je s Marijanom Kustićem odigrao taktičku utakmicu na kojoj bi im zavidio i najbolji hrvatski u Prvoj HNL Matjaž Kek. Damir Mišković to neće priznati, ali za očekivati je da nakon mundijala na prijevremenim izborima postane predsjednik HNS-a. Šukeru bi, kako bi rekao iskusni Markulin, pripala uloga ambasadora, može i ministra vanjskih poslova. U Čeferinovim dvorima UEFA-e.

Dva mjeseca nije bilo Davora Šukera, navodno je bio na godišnjem u SAD-a, a po povratku razmješten je namještaj u Hiltonu, gdje su prostorije Saveza, uselili su se neki novi ljudi. HNS je prestao biti Šukerov bankomat, može potpisivati ugovore do 100.000 kuna. Na sjednici Izvršnog odbora HNS-a, 20. siječnja, počele su korjenite promjene o kojima je govorio Mišković. Zanimljivo je da je za novog šefa Zdravstvene komisije postavljen čovjek kojega je Šuker potjerao, Tomislav Madžar, inače savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Bezvrijedan komad papira postao je predugovor s Obalom Bjelokosti o prijateljskoj utakmici. Šukeru »iza leđa« za suparnika na generalnoj probi, 8. lipnja u Osijeku, izabrana je Nigerija. Posao je obavio Vrbanović s kojim se Šuker sukobio. Zbunjeni Šuker napao je Kustića i Vrbanovića... Kustić je praktički prvi čovjek Saveza, zadužen je za natjecanje, razvoj i infrastrukturu. Herak će Šukeru uzeti »marketing«... Menadžer za strateška planiranja, marketing i fondove EU...

Prekrojili su mu Status dok ga nije bilo... Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta smanjili ovlasti na razinu – manekena.

Kako je dobio novi mandat 22. prosinca prošle godine, tako je detroniziran. I tada i sada sve su drugi vodili, on je bio samo lutka o koncu. Zanimljiva priča. Najprije su Šukeru rekli da će svi raditi za njega, potom mu se vlast osladila, želio je odlučivati o svemu, i na kraju je ostao gol i bos. Uskoro će imati vremena putovati bez opterećenja, neće više morati brinuti o hrvatskom nogometu. Uostalom, nije to činio ni do sada.

Dodvoravao se politici koja mu je na kraju okrenula leđa jer je postao – bahat.

Igrača ćemo pamtiti za sva vremena, predsjednika smo već zaboravili, a još uvijek je u sedlu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.