Presica Engleza

OPET TA ENGLESKA BAHATOST Southgate: Hrvatska je momčad jaka kao i prije tri mjeseca

Marko Cvijanović



RIJEKA Netko je spomenuo: “Opet ta engleska bahatost”, jer…  Gareth Southgate i John Stones kasnili su na konferenciju za novinare više od pola sata. Naravno da je glasnogovornik Engleskog nogometnog saveza olako prešao preko te činjenice i ponašao se kao da se ništa nije dogodilo. A “akademska četvrt” odavno je prošla… “Presica” je potrajala onoliko koliko je trebalo izborniku Southgateu odgovoriti na nekoliko kurtoaznih pitanja, branič Stones došao je uzalud!? Uglavnom, Englezi se prvi put susreću s utakmicom pred praznim tribinama.


– Bit će čudno, to sigurno. Pogotovo će biti tužno za one navijače koji vole putovati. Koja će momčad biti više hendikepirana? Hrvatska će momčad biti bez energije domaćih navijača što nije beznačajno, ali i za nas će to biti novo iskustvo – kaže Southgate, koji je za utakmicu s Hrvatskom pozvao puno novih, mladih igrača.


– Ne, ne shvaćam to kao eksperiment. Sve su to igrači koji igraju važne uloge u svojim klubovima i izabrat ću momčad koja će biti natjecateljska, momčad koja će tražiti dobar rezultat, momčad za koju smatram da može pobijediti. Kako sam pripremao igrače s izazov igranja pred praznim tribinama? Pa, pričam s njima i ohrabrujem ih već dvije godine, ali kako se pripremiti za utakmicu pred praznim tribinama. U redu, uvijek treniramo pred praznim tribinama, ali utakmicu je teško pripremiti u tom kontekstu.




S obzirom na trajanje Southgateova druženja s novinarima na Rujevici, veliki je pothvat činjenica da je jedan novinar uspio postaviti pitanje. O usporedbama hrvatske reprezentacije sad i prije tri mjeseca kada je na Lužnjikiju svladala Englesku.


– Kovačić je tada bio na klupi, sada igra, Kramarić se vratio, Rebić i Perišić su velika snaga na krilima, nema Vrsaljka, ali hrvatska je momčad još uvijek vrlo jaka, pogotovo u veznom redu koji je po mom mišljenju najbolji na svijetu. Ovo će u svakom slučaju za nas biti dobar test.