Najbolje od najboljeg

Nogometna poslastica: Danas El Clasico Barcelone i Reala

Marko Cvijanović

foto Reuters

foto Reuters



Nogometaši »Barcelone« i »Reala« danas od 16.15 sati na Camp Nou igraju 265. El Clasico, koji, ovisno o konačnom ishodu, može španjolsko prvenstvo opet učiniti neizvjesnim, ali i otvoriti Madrižanima put do titule prvaka. Evidentna kriza u redovima katalonske momčadi odrazila se na ljestvicu na kojoj »Real« uoči velikoga derbja ima šest bodova prednosti. Doduše, niti eventualna pobjeda ne jamči »Realu« izgledno osvajanje naslova. Zinedine Zidane kao igrač »Reala« već je uspio prokockasti velikih osam bodova prednosti (2004.) i na kraju iste sezone prepustiti titulu »Barceloni«. U prilog Madrižanima, međutim, ide znakoviti statistički podatak o 32 utakmice zaredom bez poraza! Posljednji posrtaj »kraljevska momčad« doživjela je u travnju kada joj je u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Lige prvaka lekciju očitao »Wolfsburg« (2:0). »Realova« forma danas je neusporedivo bolja.


U katalonskom nogometnom hramu danas se igra i hrvatski El Clasico u kojem će, ne bude li nekih nepredvidljivih okolnosti, od prve minute istrčati trojica hrvatskih reprezentativaca – Ivan Rakitić s jedne, a Luka Modrić i Mateo Kovačić s druge strane. Sva trojica stekla su respektabilan status u svojim momčadima i imat će priliku eventualnim pogotkom promijeniti hrvatsku povijest El Clasica. Posljednji put jedan je hrvatski igrač bio strijelac u najvećem španjolskom derbiju prije više od 19 godina, aktualni predsjednik HNS-a, Davor Šuker, postigao je gol za »Real« u porazu na Santiago Bernabeuu (2:3) 1. studenoga 1997. godine!


Rakitić i Modrić dočekuju El Clasico kao igrači koji su u četvrtak osvanuli na popisu pedesetpetorice najboljih igrača na svijetu u tekućoj godini u izboru FIFPro Međunarodnog sindikata igrača i ušli u konkurenciju za najbolju jedanaestoricu. Zanimljivo je da će, osim Ivana i Luke, na travnjak Camp Noua još šesnaestorica igrača s istog popisa. Bilo bi bih jamačno ukupno 20 da nisu ozlijeđeni Gareth Bale i Toni Kroos. Dakle, u momčadi »Barce« to su Jordi Alba, Javier Mascherano, Gerard Pique, Sergio Busquets, Andres Iniesta, Ivan Rakitić, Luis Suarez, Lionel Messi i Neymar, a u »Realovoj« Keylor Navas, Dani Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Raphael Varane, Luka Modrić, Karim Benzema i Cristiano Ronaldo. Najbolji od najboljih! Pritom će, naravno, svjetla pozornice, kao i obično, okupirati Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Vječni rivali. Suparnici. Golgeteri. Virtuozi.




U utrci za Zlatnu loptu Cristiano je nedostižan. Naslov klupskog i momčadskog prvaka Europe ogroman je kapital. Messi, međutim, ne misli olako predati tron. Od njegova će nadahnuća uvelike ovisiti i današnji okršaj. »Real« je u prednosti, ali i po pitanju trenutačne forme. Samo… Messi je već puno puta pokazao da svojim potezima može razoružati sve taktike ovoga svijeta. Može li prekinuti impresivnu seriju »Realove« neporaženosti?