Desetljeće dominacije

Nogometaši Rijeke sutra gostuju na Poljudu

Ivan Volarić

ZNA SE TKO JE GAZDA U JADRANSKOM DERBIJU – Mario Maloča i Anas Sharbini / Foto: S. JEŽINA

ZNA SE TKO JE GAZDA U JADRANSKOM DERBIJU – Mario Maloča i Anas Sharbini / Foto: S. JEŽINA

Od kolovoza 2005. godine do danas odigrano je 37 međusobnih službenih utakmica u tri različita natjecanja (Kup, Superkup i prvenstvo), »Rijeka« je dobila 15 susreta, 14 ogleda završilo je neodlučeno, a Splićani su dobili samo osam utakmica! 



RIJEKA » Nagradno pitanje glasi: Kada su nogometaši »Rijeke« doživjeli posljednji poraz na travnjaku svojeg najvećeg rivala »Hajduka«? Prošle sezone? Krivo! Pretprošle? Opet pogrešno! Dogodilo se to 7. kolovoza 2011. godine, »Hajduk« je dobio »Rijeku« 2:1, a u sastavu domaćih nastupali su aktualni prvotimci prvoligaša s Kantride Marin Tomasov i Anas Sharbini. U momčadi »Rijeke« više ne »stanuje« niti jedan igrač koji je nastupio u toj utakmici, a jedino Ivan Močinić pamti posljednji riječki posrtaj u jadranskim derbijima. Bilo je to 21. ožujka 2012. godine kada su Splićani protutnjali Kantridom (Anas je igrao za Hajduk) i visokom pobjedom (3:0) označili početak sušnog razdoblja kada su u pitanju ogledi s najvećim rivalom na obali Jadranskog mora. Od te utakmice do danas odigrano je 10 derbija, pet ih je završilo pobjedama »Rijeke«, a pet bez pobjednika. U većini tih remija »bijeli« su bili kud i kamo bliže pobjedi pa se može konstatirati da je »Rijeka« od ulaska privatnog kapitala kojega prezentira ambiciozni predsjednik Damir Mišković pojačala svoju dominaciju nad Splićanima koja je na svojevrstan način počela u ljeto 2005. godine. Ako se »Rijeka« i »Hajduk« uskoro ne sastanu u finalu Kupa Hrvatske, nogometaši »Rijeke« imaju priliku sutra na Poljudu novim uspjehom zaokružiti desetljeće u kojem su jadranski derbiji postali istinskom poslasticom za njihove navijače. 


 Poker na Poljudu


Od kolovoza 2005. godine do danas odigrano je 37 međusobnih službenih utakmica u tri različita natjecanja (Kup, Superkup i prvenstvo), »Rijeka« je dobila 15 susreta, 14 ogleda završilo je neodlučeno, a Splićani su dobili samo osam utakmica! Ako se uzme u obzir da je slavna prošlost na strani trofejnijeg i uglednijeg »Hajduka« (55 pobjeda u 136 utakmica), jasno je da sedmo desetljeće loptačkih sudara dvaju najvećih momčadi s hrvatske strane Jadrana definitivno donijelo neke nove trendove koji bi se s obzirom na trenutačnu situaciju na Poljudu i Kantridi mogli nastaviti. Osim toga, »Rijeka« je u proteklih 10 godina u direktnim sudarima sa Splićanima osvojila Kup Hrvatske (2004. godine na Poljudu) i ostvarila nekoliko antologijskih pobjeda posebno dragih navijačima. Čak četiri puta Splićani su primili po četiri pogotka u ogledima s »Rijekom«, jednom na Poljudu otprilike u ovo vrijeme (22. travnja) 2006. godine. Davor Vugrinec postigao je tri pogotka, a Ahmad Sharbini jedan u pobjedi 4:0 na Poljudu. Trener je bio Dragan Skočić, igrom sudbine posljednji trener koji je doživio poraz na riječkoj klupi u jadranskom derbiju na početku Miškovićeve ere. 


 Bez napadača


Matjaž Kek sutra će voditi »Rijeku« u svom devetom jadranskom derbiju. Još uvijek ne zna poraz! Ostvario je četiri pobjede i četiri remija. Za razliku od nekih prethodnih derbija, trener »bijelih« sutrašnji ogled može doživjeti i kao predigru za daleko važniji sudar polufinala Kupa Hrvatske protiv »Dinama« iduće srijede na Kantridi. Poznavajući Kekovu filozofiju rada on neće niti u jednom trenutku dozvoliti da se u momčad uvuče takvo razmišljanje, ali pogled na ljestvicu jasno sugerira da Riječanima ovaj derbi ima veće značanje u prestižnom nego natjecateljskom smislu. Neovisno o tome što bi »bijeli« u slučaju pobjede mogli pobjeći »bilima« na čak 22 boda prednosti i matematički osigurati Europu (treće mjesto u najgorem slučaju) sedam kola prije kraja prvenstva! Dobra je vijest da će trener »bijelih« imati na raspolaganju trojicu veznjaka (Bradarić, Močinić i Jugović), koji su se »očistili« od kartona, a loša da će, pored svježe ozlijeđenog napadača Bekima Balaja, u Rijeci ostati i Ventsislav Hristov. Bugarski napadač tek je počeo trenirati nakon što je zaliječio rupturu lista pa će vjerojatno ući u konkurenciju za ogled protiv »modrih« iduće srijede. Sve to znači da će Riječani pokušati produljiti uspješan niz u jadranskim derbijima sa samo jednim klasičnim napadačem (Josipom Ivančićem) u momčadi. Doduše, njegov skromni učinak (nije se uspio upisati u strijelce ni u golijadi protiv Halubjana), sugerira i da bi Kek mogao početi utakmicu bez klasičnog napadača s ofenzivnim veznjacima u vršku napada. Recimo, simbolično, s dvojcem Tomasov – Sharbini, igračima koji su sudjelovali u posljednjem porazu nogometaša »Rijeke« na Poljudu prije četiri godine.