Pobijedili Senegal

Nogometaši Kolumbije osvojili prvo mjesto u skupini H

Hina

Reuters

Reuters

 Nogometaši Kolumbije osvojili su prvo mjesto u skupini H na Svjetskom prvenstvu u Rusiji zahvaljujući 1-0 (0-0) pobjedi protiv Senegala u susretu 3. kola u Samari, a u njihovu korist išao je i rezultat iz drugog dvoboja u Volgogradu u kojemu je Poljska svladala Japan sa 1-0 (0-0). Jedini pogodak na utakmici postigao je Yerry Mina u 74. minuti.

Uoči dvoboja Kolumbije i Senegala obje su reprezentacije znale kako pobjedom sigurno odlaze u osminu finala, dok u slučaju nekog drugog ishoda ovise o rezultatu utakmice između Japana i Poljske. Usprkos tome, dvoboj u Samari ponudio je siromašan nogomet, poglavito u prvom poluvremenu tijekom kojega su obje momčadi više pazile na obranu svog gola no na ugrožavanje suparničkog.


I Kolumbija i Senegal u prvih su 45 minuta stvorile samo po jednu ozbiljnu situaciju po suparnička vrata. Quintero je u 12. minuti izveo slobodni udarac sa 20-ak metara iskosa, ali je Ndiaye uspio odbiti loptu, dok je pokušaj Keite Baldea sa 15-ak metara iz 27. minute Ospina lakoćom obranio.Prva polovica drugog dijela također je ponudila siromašan nogomet, vrijedan spomena bio je samo udarac Muriela iz 65. minute kojega su senegalski braniči uspjeli blokirati.Susret se otvorio tek u 74. minuti. Quintero je izveo korner, a Mina je najviše skočio na prvoj vratnici i polao loptu u mrežu. Bio je to već drugi gol stopera Barcelone, postigao je i prvi gol u 3-0 pobjedi protiv Poljske u 2. kolu. Nakon primljenog gola Senegal se morao otvoriti i krenuti po izjednačenje. Stvorili su afrički predstavnici i nekoliko izglednih situacija, a najbliži pogotku bili su u razdoblju od 77. do 78. minute. Prvo su Mane i Niang dobro kombinirali, ali je Niangov udaraca sa šest-sedam metara Ospina odbio u kroner. Nakon udarca iz kuta Mina je zaprijetio svom vratara, ponovno je skočio najviše te zapucao prema vratima, ali ovaj put svojima no Ospina je bio spreman.Na kraju je Senegal ispao sa SP iako je imao isti broj bodova i identičnu razliku pogodaka kao Japan, ali je po kriteriju »fair-playa« bio slabiji jer je dobio dva žuta kartona više od azijskog predstavnika. Porazom Senegala sve afričke reprezentacije ispale su s ovoga SP već nakon natjecanja po skupinama.Kolumbija će u osmini finala 3. srpnja u Moskvi igrati protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine G, dok će Japan dan ranije u Rostovu na Donu igrati protiv pobjednika skupine G. Belgija i Engleska će u međusobnom susretu u Kalinjingradu od 20 sati odlučivati koja će od te dvije reprezentacije osvojiti prvo, a koja drugo mjesto u skupini G.

SENEGAL – KOLUMBIJA 0-1 (0-0)


Samara. Kozmos Arena.




Sudac: Mažić (Srbija)


Gledatelja: 41.970


Strijelac: 0-1 Mina (74)


SENEGAL: K. Ndiaye – Gassama, Sane, Koulibaly, Sabaly (Wague, 74) – Sarr, Kouyate, Gana, Mane – Balde (Konate, 80), Niang (Sakho, 86)


KOLUMBIJA: Ospina – Arias, D. Sanchez, Mina, Mojica – Uribe (Lerma, 83), C. Sanchez – Cuadrado, Quintero, James (Muriel, 31) – Falcao (Borja, 89)