Ključnih mjesec dana

Nogometaše “Rijeke” nakon stanke očekuju sudari istine

Ivan Volarić

Bijeli u iduća četiri kola imaju priliku dodatno naglasiti svoje namjere da se doista upute u borbu za sam vrh ljestvice ili će potonuti u lanjske okvire



RIJEKA »Dinamo« 24, »Hajduk« 23, »Rijeka« 22 boda… Stanje na ljestvici Prve HNL nakon trećine prvenstva sugerira rijetko viđenu neizvjesnost u borbi za sam vrh koji je u posljednjih deset godina rezerviran za momčad iz Maksimira. Može li ove (polu)sezone biti drugačije? Iako će na Kantridi nerijetko poručiti kako će se nakon 36. kola podvući crta i vidjeti tko je do kuda stigao, potpuno je jasno da će gro odgovora stići u idućih mjesec dana. Naime, obično bi s prvim jesenskim kišama »Dinamo« počeo stjecati odlučnu bodovnu prednost nad prvim pratiteljima koju bi podebljao do kraja prvoga dijela sezone, a onda rutinski održavao u proljetnom dijelu sezone. Ni »Rijeka«, a ni nešto davnijih godina »Hajduk«, nisu imali dovoljno snage da ozbiljnije nagrizu dominaciju što su modri njegovali zahvaljujući svojoj igračkoj kvaliteti, ali i uz obilatu pomoć nekih drugih faktora (suci, partnerski klubovi…).


Dinamova (ne)moć


Unatoč svemu tome, »Dinamo« ove sezone ne djeluje tako moćno, »modri« su u 12 uvodnih kola prosuli jednako toliko bodova i to je ono što u kombinaciji sa činjenicom da igrači »Rijeke« nisu »opterećeni« nastupom u Europskoj ligi budi određene nade da »bijeli« ove sezone barem mogu produžiti neizvjesnost u borbi za naslov prvaka. Osim toga ne treba zaboraviti ni poželjan efekt treće momčadi koja se uplela u utrku za prvim mjestom. Ovosezonski »Hajduk« u stanju je pomrsiti račune jednima.



2015./16.1. Dinamo 242. Hajduk 233. Rijeka 222014./15.1. Dinamo 322. Rijeka 283. Hajduk 192013./14.1. Dinamo 272. Hajduk 243. Rijeka 232012./13.1. Dinamo 292. S. Belupo 227. Rijeka 18




Upravo u ovoj fazi prvenstva prošle sezone nogometaši »Rijeke« počeli su gubiti korak s novim-starim prvakom iz Maksimira. »Rijeka« je u 9. kolu doživjela domaći poraz od »Dinama« (1:2). Taj poraz imao je značajan psihološki utjecaj na momčad, igračima je postalo jasno da je u toj utakmici ispuštena velika prilika. U tim trenucima »Rijeka« je igrala i skupine EL, a »Dinamo« sigurno koračao prvenstvom pa se svaki kiks doimao kao teško nadoknadiv. Na domaći poraz od izravnog konkurenta nalijepio se i remi u Dugopolju protiv »Hajduka«, a onda i dva remija sa »Splitom« i »Slaven Belupom«. I »Dinamo« je u 14. kolu otišao na šest bodova prednosti. Sve je bilo gotovo u 18. kolu kada je »Rijeka« poražena u Maksimiru 3:0, a početkom prosinca »modri« otišli na sedam bodova prednosti. Lanjski »Dinamo« bio je za razliku od ovosezonskoga neumoljiv. Zaključio je jesen sa 85 posto osvojenih bodova, prosuo je svega osam bodova (četiri remija).


Noćna mora


 Ovosezonski »Dinamo«, opterećen nastupom u Ligi prvaka, nije ni izbliza tako uvjerljiv. »Modri« su do sada osvojili »tek« 67 posto bodova, što je najmanje nakon 12 kola u posljednje četiri sezone koliko je na čelu riječkoga prvoligaša ambiciozni predsjednik Damir Mišković. Sreća »modrih« je što ni »Rijeka« nije na prošlosezonskoj razini. Da jest, sada bi Zagrepčani gledali u leđa Riječanima s pristojne udaljenosti od četiri boda zaostatka.


Pogleda li se raspored »Dinama«, »Rijeke« i »Hajduka« u predstojeća četiri kola, koja se datumski raspoređuju od sredine listopada do sredine studenoga, vrlo jednostavno se mogu donijeti neki zaključci. Nogometaši »Rijeke« u iduća četiri kola imaju priliku dodatno naglasiti svoje namjere da se doista upute u borbi za sam vrh ljestvice ili će potonuti u lanjske okvire utrke za utješne nagrade – plasman u Europu i finale Kupa. Iduće četiri utakmice su testovi zrelosti ove momčadi! Ključna serija počinje gostovanjem kod »Lokomotive« koja  u posljednje vrijeme postaju noćna mora za »bijele«. Riječani su izgubili posljednje dvije prvenstvene utakmice kod »Lokomotive«, a pobjednika obje te utakmice odredile su grube sudačke pogreške.


 Hoće li iduće subote biti drugačije? Sedam dana nakon te utakmice na Rujevicu stiže »Dinamo«! »Rijeka« će nakon tri godine tražiti prvenstvenu pobjedu nad rivalom iz Maksimira. Posljednji put »Dinamo« je pao u Rijeci (ne računajući kup susret i Superkup) 27. rujna 2012. godine (3:0). Bila je to prva i jedina »Rijekina« prvenstvena pobjeda za vrijeme Miškovićeve »vladavine«. Suvišno je naglašavati da se bez pobjede u ogledima s direktnim suparnicima nema što tražiti u borbi za sam vrh.


Veliki derbi


Nakon derbija s »Dinamom« slijedi jadranski derbi na Poljudu. Iako »Rijeka« po tradiciji dobro prolazi u Splitu posljednjih desetak godina, ojačani, borbom za naslov silno motivirani »Hajduk«, sigurno neće predstavljati jednostavan zalogaj. Za kraj serije na Rujevicu stiže »Split«, momčad koja je znala nerijetko podmenuti Riječanima »gambetu« onda kada im je pobjeda najviše trebala.


Ni »Rijekini« izravni suparnici u tom razdoblju nemaju bezazlen raspored. »Dinamo« osim na Rujevicu mora i u Park mladeži, »Hajduka« čekaju gostovanja u Koprivnici i Osijeku, a na Poljud stiže za njih uvijek nezgodna »Lokomotiva«. U 19. kolu početkom prosinca u Maksimiru će se igrati veliki derbi. U idućih 30 dana vidjet će se s koje pozicije će u taj ogled ući trenutno prva i druga momčad lige. Uhodani scenarij nudi priču o »meč lopti« modrih da potvrde dominaciju u ligi nakon prvog dijela sezone, no ova sezona po mnogočemu je već izašla iz nekih ustaljenih okvira. Možda se nastavi u tom trendu, no to će u prvom redu ovisiti o tome koliko su »Rijeka« i »Hajduk« u stanju otežati posao favoritu iz Maksimira.