Golgeterski bum u Milanu

Njegovo ime je Ante, Ante Rebić, I zabija kao na tekućoj traci…

Marko Cvijanović

Ante Rebić/Foto REUTERS

Ante Rebić/Foto REUTERS



RIJEKA  Moje ime je Rebić. Ante Rebić. Tako bi se, koristeći »bondovsku« terminologiju, ovih dana komotno mogao predstavljati krilni napadač hrvatske nogometne reprezentacije koji u Milanu opet igra u životnoj formi. Rebić je u ponedjeljak u prvenstvenom susretu protiv Torina (1:0) bio strijelac odlučujućeg pogotka za »rossonere«, postigavši ujedno peti pogodak u isto toliko posljednjih nastupa. Dakle: dva protiv Udinesea (3:2), odnosno po jedan protiv Brescije (1:0), Intera (2:4) i Torina (1:0), u listu strijelaca nije se upisao jedino u susretu s Veronom. I ne samo to, Rebić je postigao pedeset posto prvenstvenih golova Milana u 2020. godini. Pet od deset! Nije ni čudno da je prvi put na San Siru doživio »standing ovations« kad je u 88. minuti napuštao travnjak.


Što je to utjecalo na igrački i golgeterski preobražaj u »crveno-crnom« hrvatskoga napadača, nad kojim su u talijanskoj javnosti još donedavno lebdjeli oblaci sumnje zbog činjenice da je u 26 prvenstvenih nastupa postigao samo dva gola? Možda je do Zlatana Ibrahimovića, pojava kojega je u Milanovoj svlačionici u svakom slučaju pozitivno djelovala na momčad koja se dugo borila s vlastitim slabostima. A možda je Rebić samo morao zaigrati na prirodnoj poziciji i zaslužiti malo više pažnje i kredita, jer… U takvim okolnostima Rebićev silni potencijal jednostavno izvire u svakom njegovom potezu.Ante je u svakom slučaju u godini Europskog prvenstva pronašao golgetersku formu na radost hrvatskoga izbornika Zlatka Dalića. Što kažu brojke?

Rebić je daleko najučinkovitiji hrvatski napadač u tekućoj godini, u devet nastupa postigao je šest golova i upisao jednu asistenciju, Andrej Kramarić je u dresu Hoffenheima u 2020. upisao pet nastupa, postigao dva gola i dodao tri asistencije, a ostatak društva baš i nije na toj razini. S izuzetkom Ivana Perišića koji je prije ozljede i operacije gležnja odlično počeo godinu u Bayernu i u tri nastupa postigao jedan gol i upisao dvije asistencije. Bruno Petković, recimo, nije ni blizu forme koja ga je krasila u jesenskom dijelu sezone, stasiti napadač zagrebačkog Dinama u četiri nastupa u novoj godini postigao je samo jedan gol i dodao jednu asistenciju. Ante Budimir se istodobno nameće u dresu španjolskog prvoligaša Mallorce za koju je u 2020. godini odigrao šest utakmica, postigao dva gola i upisao jednu asistenciju. Brekalo (Wolfsburg) i Oršić (Dinamo) za sada zu bez golova uz po jednu asistenciju.