Joker za Srbiju

Niko Kranjčar: Ne igram puno u klubu, ali u petak ću letjeti terenom!

Marko Cvijanović

Sigurno je da mi na terenu nećemo potencirati neku ratničku atmosferu jer svi smo u klubovima igrali s dečkima koji igraju za Srbiju, ali ne mogu se oteti dojmu da je ovo najveći derbi koji ću odigrati u reprezentativnom dresu, kaže Niko Kranjčar



RIJEKA Onoga trenutka kad je Ivan Perišić zbog ozljede morao otkazati ožujačke akcije »kockastih«, Niko Kranjčar stekao je legitimno pravo na prvu alternativu izbornika Igora Štimca. Zvuči idealno: povratak u prvu momčad na maksimirskom travnjaku protiv Srbije!


– Zuči sjajno, šteta je samo što vi niste izbornik, ha, ha… Ipak je ona taj koji odlučuje – kaže Niko. – Ne, ne mogu reći da u kontekstu činjenice da slovim za prvu Perišićevu alternativu ovu utakmicu dočekujem na drugi način. Svi mi koji konkuriramo za tu utakmicu dočekujemo ju na jednak način, ja se barem nadam da je tako. Kažete da me Hrvatska treba? Ne treba samo mene, treba sve nas koji smo u konkurenciji. I nije fraza da igra samo jedanaest igrača, svi smo potrebni u toj utakmici. 


Činjenica jest da ta utakmica nije kao i svaka druga?




– U jednu ruku nije, to svi znamo, ali s druge strane jest jer su nam potrebna tri boda kako bismo se odlijepili od Srbije na devet bodova. Međutim, naravno da će motiv i emocije biti enormne. Osobno, jako dugo razmišljam o toj utakmici.


Najveći derbi


Odigrali ste u karijeri puno velikih utakmica, možete li ovu protiv Srbije usporediti s nekom prijašnjom po važnosti?



Poslije Srbije gostujete u Walesu protiv bivšega suigrača Garetha Balea, koji zaista u posljednje vrijeme igra impresivno?


– Nismo ostali u kontaktu, ali ga pratim. U ovom trenutku Gareth je jedini kojega se može uspoređivati s dvojicom najboljih igrača na svijetu, Messijem i Cristianom Ronaldom. Trebamo ga se paziti. On je zaista igrač koji u ovakvoj formi sam može pobijediti neku momčad. Međutim, ako budemo igrali kao u Osijeku, onda Walesu ni Bale neće pomoći. Međutim, on je i u Osijeku u nekoliko navrata pokazao da može sam napraviti prevagu na terenu. Strašno je opasan.



– Veliko je rivalstvo u pitanju, poslije svega što se događalo između naših zemalja to je možda i normalno. Sigurno je da mi na terenu nećemo potencirati neku ratničku atmosferu jer svi smo u klubovima igrali s dečkima koji igraju za Srbiju, ali ne mogu se oteti dojmu da je ovo najveći derbi koji ću odigrati u reprezentativnom dresu. Kod svih nas je prisutna velika želja da se ta utakmica pobijedi iz više razloga. U prvom redu iz sportskih, jer bismo u slučaju pobjede odstranili Srbiju od utrke za prvo mjesto.


U kakvoj formi dočekujete »utakmicu svih utakmica«?


– Ne bih o tome, ha, ha… Šalim se malo. Prošao sam cijele pripreme kako treba, nisam propustio niti jedan trening, fizički se zaista osjećam sjajno. One utakmice koje sam igrao bio sam zadovoljan svojom igrom, ali…


Ali se vjerojatno odnosi na statistiku, što kaže da ste u sezoni postigli četiri pogotka i upisali dvije asistencije, da ste za kijevski »Dinamo« odigrali samo dvije utakmice u komadu, a da ste u reprezentativnom dresu u utakmicama natjecateljskoga karaktera odigrali samo poluvrijeme protiv Makedonije u Zagrebu i petnaest posljednjih minuta s Walesom u Osijeku?


– Premalo, slažem se. Što se kluba tiče, zaista ne znam zašto moja minutaža nije veća. Stvarno. To je do trenera, koji jednostavno smatra da me oko šezdesete minute mora mijenjati svaku utakmicu. Nisam pričao o tome s njim, to je njegova odluka, on je taj koji snosi eventualne posljedice i donosi odluke. Sigurno je da je to frustrirajuće i da nisam time zadovoljan i da želim više igrati, ali, kao i uvijek, na meni je da se izborim za bolji status. Ja sam u svakom slučaju očekivao više kad sam dolazio u »Dinamo«, nadam se da će se ta situacija promijeniti. Na bolje, naravno. Ja sam u Kijev došao igrati nogomet, da mi je bilo do života, ostao bih u Londonu. Odabrao sam dobar klub koji igra Ligu prvaka, nadam se da ću igrati i da ću svojim igrama opet pridobiti izbornikovo povjerenje. Bit ću uporan i ustrajan u tome da se to ostvari.


U drugom planu


Po svemu ispada da je klupska forma utjecala na vaš status u reprezentaciji?


– To je točno. Činjenica jest da me malo omela ozljeda uoči Europskoga prvenstva, ali na moj status je itekako utjecala činjenica da je momčad u novom kvalifikacijskom ciklusu igrala jako dobro. Normalno je da se izbornik oslonio na igrače koji su iznijeli teret dosadašnjega dijela kvalifikacijskog ciklusa. Ja sam to prihvatio maksimalno profesionalno, kod mene se ta činjenica nimalo nije osjetila na pristupu treninzima i utakmicama.


Možete li, s obzirom na sve okolnosti, odgovoriti trkačkim zahtjevima osjetljive pozicije u veznom redu?


– Nadam se da sam i do sada uspješno odrađivao sve trkačke zadatke, zašto bi sada bilo drukčije? Možda ne igram puno u klubu, ali znam što nosi ova utakmica i znam da ću dati maksimum. Trema? Ma kakva trema, to su utakmice kada dobiješ dodatnu snagu.


Uzimajući u obzir isključivo kvalitetu Hrvatske i Srbije, tko je u prednosti i zbog čega?


– Srbija ima dobre igrače, ali mi smo kvalitetniji. Pogotovo u igri prema naprijed. Srpska obrana je jaka, njihovi braniči igraju u vrhunskim klubovima, ali i naši. Kvaliteta jest na našoj strani, ali to moramo pokazati na terenu.