Film narušio atmosferu

Nije mu se svidjela “Offside zamka”: Šuker s čartera za Island ‘skinuo’ HRT-ovu ekipu

Siniša Pavić

Šukeru se, navodno, nije ni malo svidjela ideja da se u večernjem terminu, tek koji dan prije islandske bitke, na Prvom programu HTV-a emitira film koji kritički progovara o hrvatskom nogometu



ZAGREB Mada je do sada bilo uobičajeno, mada je i ovaj put planirano, novinarska ekipa HRT-a nije put Reykjavika, na sudbonosni sraz kockastih i kolega im s Islanda, otputovala u čarteru s igračima i stručnim timom reprezentacije, već su na brzinu moralo loviti alternativne letove okolnim putovima. U avion im, kako neslužbeno saznajemo, nije dao ni manje ni više do predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, a za sve je kriva »Offside zamka«, dokumentarni film u kojem je redatelj Mario Kovač progovorio o aferama, lažiranjima, dugovima i svemu ostalom što, na žalost, ide uz hrvatski nogomet.


Neslužbena kronologija kaže kako su problemi i povišeni tonovi na relaciji HNS – HRT započeli već u utorak popodne. Šukeru se, navodno, nije ni malo svidjela ideja da se u večernjem terminu, tek koji dan prije islandske bitke, na Prvom programu HTV-a emitira film koji kritički progovara o hrvatskom nogometu.


Kreću razgovori, Šuker navodno pita mora li film u emitiranje baš sada, a ne za recimo dva tjedna, sumnja se i na namjerno narušavanje atmosfere, a ne popravlja ništa činjenica da o dokumentarnim uratcima i terminu njihova emitiranja skrbi HRT-ov odjel dokumentarnog programa. Rješenje se bezuspješno tražilo, navodno je bilo i pokušaja da se isposluje emitiranje nekog drugog dokumentarca, da bi u konačnici, prema našim saznanjima, Šuker poručio – ili mičete  film s programa, ili nema u čarter!




Film je u utorak navečer emitiran kako je i planirano. Ekipa HRT-a čartera nije vidjela. Pritom je navodno iz HNS-a poručeno HRT-u kako više neće imati povlašteni položaj, već će se sve televizijske kuće tretirati jednako. Znači li to samo da će i ubuduće HRT-ove ekipe letjeti same po svijetu, ili je na kušnji sva susretljivost što ju je HNS do sada pokazivao naspram HRT-a, ostaje vidjeti.