Mandžo, Lovren i Strinić

‘Ni Messiju ne priznajem da je bolji’: Kockasti čekaju Argentince. Donosimo tri njihove priče

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Nema euforije poslije ove pobjede. Ovo je samo prvi korak, lijepo je pobijediti na otvaranju natjecanja, malo smo se proveselili u svlačionici, ali sve u granicama normale. Idemo dalje, kaže Lovren



KALINJINGRAD Kada jedna momčad ostvari sigurnu pobjedu (2:0), a poslije utakmice potraje izbor najboljih pojedinaca, jasno je da je istu iznjedrila kolektivna igra. Titula najboljega igrača utakmice Hrvatske i Nigerije pripala je Luki Modriću, ali većina je hrvatskih igrača zasližila visoku ocjenu za svoj nastup u Kalinjingrdau. Opisno i u nakraćim crtama to izgleda ovako:


Subašić: besposlen u većem dijelu utakmice, kod dviju iole ozbiljnijih situacija djelovao odlučno i sigurno. Vrsaljko: puno prometa uzduž desne granične linije igrališta, katkad hirovit i taktički nesređen u otvaranju. Lovren: neprelazan, dominantan u duelima protiv snažnih nigerijskih igrača, britak i odlučan. Vida – vidi pod Lovren. Neznatni problemi s Ighalom u prvome dijelu, ništa zabrinjavajuće. Strinić: najosporavaniji igrač »kockastih« u posljednje vrijeme odgovorio zadacima na najvišoj mogućoj razini. Bez krivog poteza. U oba pravca. Rakitić: motor momčadi. Hrvatska se pribojavala oštre igre Nigerijaca, a na kraju je ispalo da je »Raketa« istukao protivnike. Modrić: očekivano najbolji na terenu, što se i očekuje od jednog od najboljih veznih igrača na svijetu. U Lukinom slučaju ovom će se prilikom posebno apostrofirati sprintevi i uklizavanja u samom smiraju utakmice. Rebić: silna energija i obavezna trka. Potvrdio odlike modernih krilnih igrača koje trebaju sve velike momčadi. Kramarić: permanentna opasnost pred nigerijskim vratima i kvaliteta više u zoni udaraca. Zamijenjen Brozovićem kada je trebalo odvesti utakmicu u mirnije vode. Perišić: velika količina trke u oba pravca. Sada se čeka njegov konkretni golgeterski učinak. On to ima u nogama. Mandžukić: vukao ključne poteze. Isprovocirao autogol i iznudio prekršaj za najstrožu kaznu. I, naravno, odradio silnu količinu »prljava posla« u fazi obrane. Očito naporna sezona na »Mandži« nije ostavila traga…


Šuti i radi 


– I nije pretjerano. Što ću, šutim i radim. A moja igra… Ne zamaram se postizanjem golova, zamaram se jedino pobjedama, o njima sam ovisan. Uostalom, mogu jako puno pridonijeti momčadi i kada ne postižem golove. To sam, uostalom, pokazao milijun puta do sada, tako će biti i ubuduće – kaže Mario Mandžukić, kojega je malo zasmetala činjenica da se trijumf »kockastih« nad Nigerijom dovodi u kontekst osjetne razlike u kvaliteti između pobjednika i poražene momčadi.




– Malo me smeta što svi olako shvaćaju naše protivnike, kao da druge momčadi ne znaju igrati. Nitko na Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije došao slučajno, sve su momčadi ovdje zasluženo. O tome će najviše reći ostali rezultati u dosadašnjem tijeku prvenstva. Nema ovdje lakih protivnika niti unaprijed upisanih bodova. Zato treba reći da smo igrali dobro, onako kako smo se i dogovorili, ali i Nigerija je pokazala da može biti opasna ako joj se ostavi malo više prostora. Nismo primili gol, to je najbitnije. Za sada je sve super, ali naravno da možemo još bolje. Tome ćemo i težiti.


Već protiv Argentine koja je, naravno, puno zahtjevniji protivnik od Nigerije. Pogotovo u okolnostima kada je neočekivani remi s Islandom ostavio traga na naglašenim ambicijama Messija i društva.


– S psihološke strane, pobjeda protiv Nigerije je jako bitna. Na kontu imamo tri boda uoči dviju preostalih utakmica u skupini koje ćemo shvatiti jednako ozbiljno. Ništa se poslije ove pobjede nad Nigerijom neće promijeniti u našim razmišljanjima uoči utakmica što dolaze. Moramo se dobro odmoriti uoči Argentine, koja ima odličnu momčad, ali imamo svoju igru. Vjerujem da ćemo se opet jako dobro pripremiti za tu utakmicu i biti na visini zadatka.


Razmirice s Leom 


Pred novi okršaj s Lionelom Messijem valja se prisjetiti nekih njihovih međusobnih razmirica u dvobojima »Barcelone« i »Juventusa«. Jednom je čak poletjela ruka…


– Ne sjećam se, ha, ha, ha… Nije to ništa strašno. Jednostavno, na terenu nikome ne priznajem da je bolji od mene, taman to bio i Messi. Naravno da će me Messi i ostali Argentinci željeti pobijediti u Nižnjem Novgorodu, ali ja im neću dati i to je to… Ako budemo vjerovali da možemo pobijediti i ako budemo na terenu davali sto posto naših mogućnosti, onda nas možda i sreća nagradi, a to je u nogometu jako bitno. Drugi krug? Vjerujem da možemo proći dalje, vjeruju i moji suigrači u svlačionici, ali saznat ćemo uskoro dokle će nas to odvesti.


Izbornik Zlatko Dalić znao je kako svojim igračima uliti dodatno samopouzdanje pred premijernu utakmicu u Rusiji, aktualna generacija »kockastih« prisjetila se nekih značajnih utakmica »vatrenih«…


– To je bila neka skraćena varijanta filma o »vatrenima«, ali bilo je tu i isječaka iz nekih utakmica naše generacije. Naravno da je lijepo vidjeti sve to kako je bilo prije, dobili smo dodatni motiv. I još ne što ne smijem zaboraviti, podrška naših navijača. Stvarno je bilo super igrati u takvoj atmosferi, kockice su bile svugdje oko nas. Budući da smo bili smješteni u hotelu odmah do glavnoga trga, mogli smo iz svojih soba čuti sve te navijačke pjesme. Svaka čast navijačima, nadam se da će ih biti još više na našim isućim utakmicama. Jako su nam potrebni navijači, samo zajedno možemo do velikog rezultata u Rusiji – zaključio je Mandžo.


Dejan Lovren se napričao s novinarima poslije utakmice tijekom koje nije valjda izgubio nijedan duel i plijenio sigurnošću. Na tragu vjerojatno najuspješnije sezone u svojoj nogometnoj karijeri.


– Nemojmo gledati ovu utakmicu kroz pojedinačni učinak, razgovarajmo u prvom redu o tome što smo napravili kao momčad, a moje je mišljenje da smo posao odradili fantastično – kaže Lovren. – Nigerija nije imala previše prilika, a i one rijetke poluprilike stvorila je zbog nekih naših pogrešaka. One su stigle kao plod našeg opuštanja početkom drugoga poluvremena, ali, sveukupno gledajući, moramo biti zadovoljni. Prve utakmice su nerijetko najteže i zato je najbitnije da smo pobijedili. Određeni pritisak je pao, ali čeka nas Argentina koja će napasti, što ne znači da se zbog toga moramo pribojavati. Imamo fantastične igrače, svi smo u dobroj formi, što smo pokazali i protiv Nigerije. Nismo postigli neke najljepše golove, ali pamti se pobjeda.


Zrelost 


Na stranu ljepota, više od svega raduje zrelost u igri hrvatske momčadi koja je kontrolirala zbivanja na travnjaku od prve do posljednje minute.


– Bilo je i vrijeme da odigramo jednu zrelu utakmicu poslije Poljske, Brazila, Francuske…, ha, ha, ha! U najboljim smo godinama, znamo što želimo i tako se postavljamo na terenu. I što je najvažnije, kod nas nema euforije poslije ove pobjede. Iz jednostavnog razloga što smo itekako svjesni da još ništa nije gotovo. Ovo je samo prvi korak, lijepo je pobijediti na otvaranju natjecanja, malo smo se proveselili u svlačionici, ali sve u granicama normale. Idemo dalje.


Dejana Lovrena i suigrače u obrani u četvrtak očekuju puno veća iskušenja. Argentinska momčad vrvi klasnim napadačima. Messi, Agüero, Higuain, Di Maria, Dybala… Ne znaš koga bi prije čuvao…


– Kako se postaviti protiv Argentine? Čvrsto i kompaktno, bez straha. Uostalom, protiv Nigerije smo pokazali kakvu širinu kadra imamo, odlične napadače Mandžukića i Kramarića, fantastične krilne igrače Rebića i Perišića, o Luki i Raketi da i ne govorim… Cijela je momčad fantastično odradila utakmicu. A Messi… U posljednjih nekoliko tjedana igrao sam protiv Cristiana Ronalda, pa protiv Neymara i sad ću protiv Messija. To je nešto o čemu sam sanjao dok sam bio dijete. To znači da sam napravio nešto u životu. I ne, ne bojim se. Nema se čega bojati. Istina je da Argentina ima puno velikih igrača u svojoj reprezentaciji, ali vjerujem da Hrvatska može biti ravnopravna u toj utakmici.


Ivan Strinić još uvijek sramežljivo prilazi hrvatskim novinarima. Nije ni čudo, čojek je uglavnom navikao na negativne kritike koje su katkad ipak bile bezrazložne. E, pa poslije utakmice s Nigerijom Strinić je konačno bila – »tražena roba«. S punim pravom. Odigrao je jednu od najboljih utakmica u reprezentativnom dresu.


– Teško mi je o tome pričati, najvažnije je bilo pobijediti. Nikad ne volim pričati o sebi, bolje neka drugi sude. Mogu se osvrnuti tek na igru zadnje linije, mislim da neću zvučati neskromno kada kažem da smo odlično odradili posao… Moramo biti zadovoljni. U redu, možda nam je u igri prema naprijed nedostajalo malo više koncentracije i mirnoće u završnici, ali prva je utakmica… One su uvijek teške. A ova je bila još specifičnije budući da smo igrali protiv momčadi za koju nikad ne znaš kako će odigrati. Ušli smo u natjecanje pobjedom i sada je puno lakše.


Veliko iskušenje 


Poslije svega ispada da je bojazan od brzonogih nigerijskih napadača bila nepotrebna.


– Činjenica je da nas nijednom nisu ugrozili iz kontre i polukontre, znali smo odakle nam prijeti najveća opasnost i dobro smo odgovorili u tom segmentu. Uspjeli smo zatvoriti Nigerijce i iskoristiti neke naše prilike. To je bilo dosta za pobjedu.


U prvoj utakmici čuvao je najboljega nigerijskoga igrača Mosesa, u sljedećoj utakmici u njegovom će »koridoru« biti Messi. Iskušenje za iskušenjem…


– Najvažnije je da mi budemo pravi, kompaktni, da se pametno postavljamo. Ne samo mi obrambeni igrači, već i svi ostali igrači po linijama. U tom slučaju ne bi trebalo biti problema. A Messi… Nije on nikad isključivo samo u jednom koridoru, Messi mijenja pozicije, ulazi u sredinu… Dakle, neću ga samo ja čuvati, zato ističem da moramo biti kompaktni kao momčad. Neće biti lako, pogotovo poslije remija Argentinaca s Islandom. Messi i društvo morat će se zbog toga malo drukčije postaviti. Da li nam to odgovara? Ne znam… Teško je kalkulirati, moramo ući u tu utakmicu odlučno i hrabro i pokušati izboriti rezultat koji bi nas zadovoljio.


Kada već Strinić nije uspio barem malo pričati o sebi, učinio je to Dejan Lovren:


– U posljednje su vrijeme bekovi bili pod povećalom javnosti, ali najčešće su ih nepravedno kritizirali. Moramo prestati pričati o tome, jer… Strinić je protiv Nigerije odigrao fantastičnu utakmicu. Igrao je protiv jednog od najboljih krilnih igrača Premierlige, dakle nije imao nimalo jednostavni zadatak. I zato… Ljudi, moramo ga pohvaliti!