Klub na daljinsko upravljanje

Nemojmo se zavaravati: Zdravko Mamić je i dalje glavni u Dinamu, a s trenerom Bjelicom je stalno na liniji

Ivana Vaupotić

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Najmoćnijem čovjeku hrvatskog nogometa ne pada na pamet preuzimanje »Širokog Brijega«, jer je »Dinamo« njegova jedina ljubav. Ne treba čuditi da je sada odlučio izaći iz sjene i pokazati da njegova riječ još uvijek ima težinu u Maksimirskoj 128



Kada je početkom lipnja Zdravko Mamić otišao u Međugorje, i to dan uoči izricanja presude na Županijskom sudu u Osijeku, mnogi su se ponadali da taj trenutak označava kraj njegove dugogodišnje vladavine hrvatskim nogometom. Međutim, idućih pet mjeseci pokazalo je da to baš i nije tako, barem kada je u pitanju »Dinamo«.


Mamićev utjecaj u Maksimirskoj 128 i dalje je vrlo jak, iako mu je tih petstotinjak kilometara razdaljine između Zagreba i Međugorja ograničilo dio djelovanja. Na primjer, danas ne može »šarafiti« trenera u četiri oka, a poznata je stvar da mu je to bila jedna od dražih zanimacija. U nekoliko intervjua Nenad Bjelica je istaknuo da se s Mamićem čuje telefonski barem dva puta tjedno, ali to ipak nije jednako tretmanu kakav su imali njegovi prethodnici.


Inventura života u Međugorju 


Uostalom, dovoljno se sjetiti koliko je puta najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa ulazio u modru svlačionicu kako bi, prema vlastitim riječima, »potaknuo momčad«. Činjenica je da »Dinamo« dosta lakše igra i funkcionira kada u blizini nema čovjeka čije reakcije u svakom trenutku mogu biti razorne poput erupcije vulkana.




Prije izricanja presude Mamić je iz Međugorja poručio da će se u Hrvatsku vratiti kada mu obaveze to dozvole, a nakon što mu je izrečena nepravomoćna presuda na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja više od 116 milijuna kuna iz »Dinama« malo je promijenio priču, rekavši da tamo provodi inventuru svog života; i privatnog, i sportskog, i ljudskog. Uz to je dodao da ta slika sa svakim novim danom postaje sve bistrija.


Naravno, tu nije izostala ni uobičajena komponenta naglašene teatralnosti koja već godinama prati sve njegove javne nastupe. Tako je preko medija istaknuo da se ne mora ni vraćati u Hrvatsku dok reprezentacija pruža partije na visokoj razini, a »Dinamo« dobro igra u Europi. Već tu se moglo vidjeti da se Mamić postavlja kao »mastermind« koji je složio sve kockice mozaika i prepustio upravljanje svojim ljudima od povjerenja.


Prije nekoliko tjedana mediji iz Bosne i Hercegovine najavili su mogućnost da se Mamić aktivno uključi u upravljačku strukturu nogometnog kluba »Široki Brijeg«, no to je ubrzo demantirano. Štoviše, najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa rekao je da mu nešto takvo ne pada na pamet jer je »Dinamo« njegova jedina ljubav. Stoga nikoga ne treba čuditi da je sada odlučio izaći iz sjene i pokazati da njegova riječ još uvijek ima težinu u Maksimirskoj 128.


Klasična prevara 


Nedavni naprasni odlazak nadarenog juniora Ajdina Hasića iz »Dinama« to je i potvrdio. Taj je 17-godišnjak, za kojeg mnogi nogometni stručnjaci tvrde da je izuzetno nadaren, dobio raskid ugovora, što znači da je napustio modri tabor bez ikakve odštete. Prema tvrdnjama iz Maksimirske 128, roditeljima maloljetnog Hasića u Banoviće su poslali dva dokumenta, novi ugovor i formular o raskidu starog ugovora.


Naime, takva je procedura. Da bi se mogao potpisati novi ugovor, prvo treba raskinuti postojeći. No, takve stvari uvijek se rade u kontroliranim uvjetima, odnosno u klupskim prostorijama. Odgovorni iz »Dinama« tvrde da su ugovor poslali u Banoviće jer su dječakove roditelje htjeli poštediti putovanja u Zagreb, a oni su to iskoristili i potpisom ovjerili samo raskid ugovora.


Vrlo brzo oglasio se i Mamić, istaknuvši da se nešto takvo ne bi dogodilo da je on bio u klubu. Ovako, na daljinu od petstotinjak kilometara, sve je prošlo mimo čovjeka koji je u zadnjih petnaestak godina stekao bogato iskustvo na polju vezanom uz potpisivanje raznih vrsta ugovora. Mamić je dodao da se radi o klasičnoj prevari koju je vrlo lako dokazati te da je »Dinamo« ispao naivan jer je postupio gospodski, u najboljoj vjeri.


Naravno, tu se nije zaustavio. Budući da je »Dinamo« njegova velika ljubav, sjeo je u automobil i otišao u Banoviće, do rudnika u kojem radi Hasićev otac Eldin. Kako je sam istaknuo, tamo su ga sjajno dočekali. Međutim, Davor Radić, poznati splitski odvjetnik koji zastupa obitelj Hasić, Eldinu je zabranio bilo kakav oblik komunikacije s Mamićem koji je, prema vlastitim riječima, u jednom ljudskom razgovoru htio objasniti situaciju i dogovoriti Ajdinov povratak u »Dinamo«.


Odlazak Svetine 


S druge strane, dječakova majka sportskoj javnosti je servirala nešto drugačiju priču. Sazbera Hasić ustvrdila je da njenom sinu nije ponuđen novi ugovor te da je cijelu obitelj smetalo puno stvari u Maksimirskoj 128. Kako je istaknula, najviše od svega smetala su ih stalna nagovaranja da Ajdin potpiše menadžerski ugovor s ljudima bliskim Zdravku Mamiću jer će tako imati kompletnu zaštitu i brigu u »Dinamu«. Ti navodi do sada nisu demantirani, a u međuvremenu je do javnosti stigla nepotvrđena vijest da nadarenog 17-godišnjaka želi angažirati »Real Madrid«.


Mamićevo ime veže se i uz još jedan naprasni odlazak. Nedavno je, naime, Izvršni odbor »Dinama« zahvalio na suradnji Tomislavu Svetini, uglednom zagrebačkom odvjetniku koji je kroz zadnjih šest godina zauzimao visoke pozicije u upravljačkoj hijerarhiji kluba. Zapravo, to samo po sebi ne bi bilo ništa čudno da su odgovorni iz Maksimirske 128 ponudili suvisle razloge za taj potez.


No, nitko od njih nije htio zakoračiti na to očigledno trusno područje. Čelnici »Dinama« po tom su pitanju bili zakopčani do grla, a Mamić je iz Međugorja objasnio da se ne radi o sukobu već je došlo je do razmimoilaženja između planova i zahtjeva koje je postavio klub i onoga što je radio Svetina. Dodao je da je bilo i pravnih propusta, zbog čega je Izvršni odbor morao reagirati i ponuditi sporazumni raskid ugovora o radu.


Svetina je u »Dinamo« stigao 2012. godine, i to na poziciju Damira Vrbanovića koji je tada prešao u HNS, gdje danas ima funkciju izvršnog direktora. Taj 59-godišnji pravnik više od dva desetljeća uspješno pliva upravljačkim strukturama hrvatskog nogometa i jedini je dužnosnik koji je ostao u Maksimirskoj 128 nakon brojnih promjena početkom ovog stoljeća. Povrh toga, Vrbanović je čovjek od Mamićevog najvećeg povjerenja, a na istom suđenju za izvlačenje novca iz »Dinama« Županijski sud u Osijeku izrekao mu je nepravomoćnu kaznu od tri godine zatvora.


Naprasno najuren 


Samim time je jasno da je Svetina prije šest godina preuzeo vođenje najosjetljivijih klupskih poslova. U tom je razdoblju stekao ugled i moć u nogometnim krugovima, a kuloari bliski Maksimirskoj 128 tvrde da se s vremenom odmaknuo od Mamićevog utjecaja, odnosno da nije htio biti njegova marioneta. Pravu istinu znaju samo njih dvojica, no ostaje činjenica da je Svetina naprasno najuren iz kluba.


Tu, međutim, postoji problem koji pokazuje da spomenutih petstotinjak kilometara razdaljine ipak ograničava Mamićevo djelovanje. Svetina je član Izvršnog odbora HNS-a, a »Dinamo« ga je prije iznenadnog razlaza kandidirao za predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza u kojem je Vrbanović već godinama prvi čovjek. Doduše, odgovorni iz Maksimirske 128 povukli su kandidaturu čim su ga maknuli iz kluba, ali tada je već bilo kasno.


Naime, iza Svetine iznenađujuće je stala »Lokomotiva«. Klub koji se već godinama u javnosti doživljava kao »Dinamova« filijala odlučio je podržati njegovu kandidaturu za predsjednika ZNS-a, unatoč Mamićevim željama. Ljudi upućeni u odnose unutar zagrebačkog nogometa tvrde da je Božidar Šikić, direktor »Lokomotive«, zahladio odnose sa svojim dugogodišnjim prijateljem.


Šikić je dugo vremena bio direktor »Dinamove« škole nogometa i zaslužan je za dovođenje mnogih nadarenih mladih igrača u klub. Na primjer, upravo je on na jednom dječjem turniru u Austriji 2007. godine uočio tadašnjeg pionira »LASK Linza« Matea Kovačića i usmjerio ga prema Maksimirskoj 128. Osim toga, Šikić je jedan od rijetkih, ako ne i jedini koji se usudio proturječiti Mamićevim procjenama kvalitete igrača.


Izborna skupština ZNS-a zakazana je za 10. prosinca, a nije na odmet podsjetiti da su prije manje od godinu dana čak 24 zagrebačka kluba javno iskazala nezadovoljstvo zbog načina rada svoje krovne organizacije. Baš zbog toga mnogi vjeruju da bi taj dan mogao donijeti promjenu u odnosu snaga. Opet, nikako ne treba isključiti mogućnost da se radi tek o igrokazu javnost. Na kraju krajeva, naglašena teatralnost predstavlja jedan od zaštitnih znakova Zdravka Mamića.