Menadžeri o nadolazećem mercatu

Nekoliko prvotimaca na ‘meti’: Sve se vrti oko Leovca, Leškovića i Tomečaka

Ivan Volarić

Mislim da se u klubu kod dovođenja pojačanja moraju okrenuti prvo regiji, a onda inozemnom tržištu – tvrdi riječki menadžer Pedo Rački



RIJEKA » Najnovija Miškovićeva odbijenica Zdravku Mamiću koji je iskazao interes za usluge Marina Leovca (navodno je i sam igrač odbio mogućnost odlaska u Maksimir) i Marka Leškovića gurnuo je skorašnji prijelazni rok na Kantridi u očekivane okvire.


»Rijeka« će, ako ovoga ljeta bude prisiljena prodavati svoje najeksponiranije pojedince, poslovati isključivo s inozemnim klubovima kao što je to bio slučaj prošle zime kada je transferom Andreja Kramarića u »Leicester City« ostvaren rekordan utržak od prodaje igrača u povijesti kluba. Najveći interes stranih klubova vlada za »Rijekinim« standardnim ili povremenim A i mladim reprezentativcima, bekovima Marinom Leovcem i Ivanom Tomečakom, odnosno stoperima Markom Leškovićem i Matejom Mitrovićem. Potpuno jasno je da na Kantridi ne mogu očekivati da će bilo tko njih nadmašiti Kramarićev transfer, niti je to referentna točka od koje treba krenuti da bi se donosile adekvatne procjene kod određivanja tržišne vrijednosti igrača. Puno toga odredit će samo tržište, a puno toga određuje i klupski stav da se neće prodavati pošto-poto.


Uostalom, na Kantridi su već započeli razgovore sa svojim najtraženijim igračima oko produženja i(li) podebljanja ugovora. Rezultati će biti poznati uskoro, a do tada će se javnost zabavljati imenima klubova koji se vezuju uz igrače »Rijeke«. Poveznica između zainteresiranih klubova, »Rijeke« i igrača su brojni hrvatski agenti poput Boška Balabana, koji je sudjelovao u Kramarićevu prijelazu na otok.


Stižu ponude




– Ne očekujete valjda da vam govorim o imenima klubova i igrača? To ne bi bilo profesionalno od mene, niti mi je želja unositi nemir u klub prije kraja sezone. Činjenica je s druge strane da vlada značajan interes za nekim igračima »Rijeke«, a vrijeme će pokazati što to konkretno znači – govori nekadašnji golgeter reprezentacije Hrvatske i »Rijeke«, koji nema niti jednog »svojeg« igrača u Kekovoj svlačionici, ali posluje neizravno s nekolicinom prvotimaca pod ugovorom s »Rijekom«.


   U istom statusu je i Predrag Rački, najpoznatiji riječki menadžer, koji je također sudjelovao u Kramarićevu transferu. On je puno izravniji.


   – Nema tu tajni, sve se kada je »Rijeka« u pitanju vrti oko Tomečaka, Leovca, dvaju stopera Mitrovića i Leškovića, a ja bih tu dodao Sharbinija i Močinića. To je ono što »Rijeka« trenutačno može ponuditi na tržnici igrača – naglašava Rački.


   Zagrebački agent Danko Đikić skrbi o nizu mladih igrača »Rijeke«.


   – Ima dosta upita za igrače »Rijeke«, međutim dalek je put od upita do ponude. Tek kada stigne ponuda, može se govoriti o početku nekog posla – napominje Đikić.


   Slično razmišlja i njegov kolega Damir Jozić, koji je svojevremeno posredovao kod Leovčeva dovođenja.


Dosta upita


– Svi zajedno bit ćemo puno pametniji kada stignu ponude, a postoje neke indicije da bi do toga moglo doći u idućih tjedan, dva.


   Ivan Cvjetković-Tarzan skrbi o karijeri Mateja Mitrovića i vrlo konkretno progovara o mogućem odlasku svojega štićenika.


   – Mitrovićev odlazak uopće nije tema u ovom trenutku. Mi smo zadovoljni progresom koji je napravio Matej otkada je u »Rijeci«, ali smo svjesni da smo tek na pola puta i ne treba žuriti. Svjesni smo s druge strane zakonitosti nogometnog biznisa u kojem su svi na prodaju neovisno o tome vrijede li milijun ili 100 milijuna eura, međutim jasno je da se za takvo nešto u Mitrovićevu slučaju moraju poklopiti interesi igrača i kluba – pojašnjava zastupnik s kojim na Kantridi u pravilu imaju jako dobra iskustva (Novaković, Mitrović…) i stoga zanimljivo zvuči nastavak Cvjetkovićeve priče…


   – Uskoro bismo trebali odraditi sastanak s ljudima iz »Rijeke«, ali tema nije prodaja igrača, već ćemo sjesti kako bismo otvorili temu dovođenja nekih igrača. Nikome nije u interesu da se »Rijeka« pretvori u legiju stranaca, a ja mislim da u Hrvatskoj ima zanimljivih i dostupnih igrača – nastavio je menadžer poznat po tome da ima dobar nos za pronalaženje mladih i neafirmiranih igrača poput Marija Mandžukića kojega je svojevremeno bezuspješno nudio »Rijeci«, a onda ga smjestio u Kranjčevićevu.


Malo pojačanja


Dovođenje igrača je zasebna priča, na koju hrvatski menadžeri gledaju različito.


   – »Rijeku« očekuje vrlo zanimljiv prijelazni rok jer neće biti lako pronaći zamjene za Leovca ili Tomečaka ukoliko napuste klub. Osim toga dosta je kratko razdoblje za reakciju, pa i uigravanje mogućnih zamjena. »Rijeka« je na taj problem već naišla prošle zime – napominje Jozić, dok Rački i Đikić nude konkretna rješenja.


   – Teško je pronaći igrača koji bi bio pojačanje za »Rijeku« jer se sve na Kantridi dignulo na jednu visoku razinu. Mislim da je to u HNL-u teško moguće izuzemo li naravno igrača »Dinama« ili »Hajduka« koji nisu dostupni. Mislim da se kod dovođenja pojačanja u klubu moraju okrenuti prvo regiji, a onda inozemnom tržištu – govori Rački.


   Danko Đikić godinama već dovodi u »Dinamo« igrače iz Portugala.


   – Zimus sam i »Rijeci« ponudio dva kvalitetna igrača iz Portugala, igrača koji bi bili pojačanje i za »Dinamo«, no na Kantridi su se odlučili za neka druga rješenja. U svakom slučaju otvoren sam za daljnju suradnju – poručio je Đikić.