Novi početak na Kantridi

Neka nova Rijeka…

Ivan Volarić

Samo četvorica igrača (Lisjak, Čagalj, Vukman i Kreilach), koja su počela utakmicu protiv »Splita« u prvom kolu prošloga prvenstva mogla bi zaigrati u prvoj utakmici iduće sezone



RIJEKA Sjećate li se startne postave »Rijeke« koja je počela prvu utakmicu prošle sezone protiv »Splita«? Vjerojatno teško, iako je od tada prošlo manje od godinu dana. Podsjetnika radi, tu utakmicu »bijeli« su dobili pomalo sretno 1:0 autogolom Vidića u 45. minuti na ubačaj Hrvoja Štroka. Ondašnji trener Nenad Gračan na teren je izveo momčad u sustavu 4-4-2. Na vratima je bio Lisjak, lijevoga braniča je igrao Jurasovski, desnoga Švrljuga. Stoperski par činili su Budicin i Čagalj, a četvorku u veznom redu posloženu u oblik romba Landeka, Kreilach, Vukman i Štrok.


  U vršku napada su bili Radomir Đalović i Ivan Rodić. Ta momčad je započela i utakmicu u Maksimiru, ostvarila navredniju riječku pobjedu prošle sezone (2:1) te se uklopila u niz od šest pozitivnih rezultata na početku sezone zahvaljujući kojima su »bijeli« u jednom trenutku na sveopće iznenađenje unatoč ne baš uvjerljivim igrama čvrsto držali lidersku poziciju. Ta momčad nije dugo trajala, konkretno do prvoga prijelaznog roka, onoga prošle zime.   

Rodić, Đalović…


Prvi je otišao Mikael David Jurasovski, lijevi bek rođen u Belgiji, otpao je postupno iz ekipe (ušao je Čaval), a budući da mu je istekao ugovor, na Kantridi su mu se zahvalili. Objektivno gledano, bio je najtanja karika te momčadi. Za Jurasovskim je otišao i napadač Ivan Rodić, koji nije potvrdio da je pojačanje za »Rijeku«, ali sigurno nije bio najslabija karika u momčadi. Pao je, u prvom redu, kao žrtva klupske besparice. Ljudima iz kluba se nije svidjelo kada je njegov odvjetnik poslao opomenu jer mu nisu isplaćeni zaostaci.



Jučer su na Kantridi završili »operaciju« potpisa ugovora s petoricom darovitih juniora koji su tako zaplovili profesionalnim vodama. Sukladno svježe potpisanim ugovorima u »Rijeci« do ljeta 2015. godine ostaju vratar Simon Sluga, napadač Armando Mance, ofenzivni veznjak Toni Jović, desni bek Mato Miloš te lijevi bek Matej Mršić.





  Treći odlazak iz te ekipe dogodio se u drugom kolu proljetnog dijela prvenstva kada je Radomir Đalović otišao u Amkar iz Perma. »Rijeka« je tako ostala i bez drugog standardnog napadača s kojim je započela sezonu. Raspad momčadi koja je u jednom trenutku bila na vrhu Prve HNL nastavlja se s prvim danima ljetnog prijelaznog roka. Faustu Budicinu, Hrvoju Štroku, Kristijanu Čavalu, Davoru Landeki i Robertu Lisjaku istekli su ugovori. Lisjak je blizu produženja suradnje, Čaval na dobrom putu, a Budicin, Štrok i Landeka su vjerojatno završili svoje epizode na Kantridi. Andro Švrljuga ima ugovor, ali još zimus je imao neke inozemne kombinacije. Osim toga upitno je i vidi li ga i na kojem mjestu trener Elvis Scoria u svojim nacrtima momčadi za iduću sezonu.   

Unutarnje rezerve


Usporedi li se momčad koja je započela prošlo prvenstvo i koja bi, barem prema sadašnjim projekcijama, mogla početi iduće, dolazi se do zanimljivog podatka. I pod uvjetom da Lisjak produži ugovor, sastav »Rijeke« doživjet će značajne promjene. Dodirne točke treba tražiti na vratima (Lisjak), u zadnjoj crti obrane (Čagalj, Baković i Čaval su se tek istekom jeseni ustalili u momčadi) te u veznom redu (Vukman i Kreilach). Samo četvorica igrača (Lisjak, Čagalj, Vukman i Kreilach), koja su počela utakmicu protiv »Splita« imaju izglede odigrati prvu utakmicu početkom iduće sezone. Što s ostalima? Kako sada stvari stoje, upražnjena mjesta će se u visokom postotku popunjavati iz unutarnjih rezervi.


Čaval, Baković i Čulina su se ustalili u momčadi još prošle sezone. Scoria namjerava više prostora dati i Sandiju Križmanu te uz angažman jednog provjerenog veznog igrača (Linić) i napadača (?) zatvoriti većinu svojih potreba. Ostalo će se popunjavati iz kruga igrača koji su iskazali određeni potencijal (Pilčić) ili će to tek dobiti priliku (Grujević, Miloš, Datković…). Ubrzo će poteći neka nova »Rijeka«… Po tko zna koji put na Kantridi kreću od početka kada je u pitanju startna momčad.