Dario Čanađija

Ne bih volio cijelu sezonu sjediti na klupi, zato sam i otišao iz Rijeke

Orlando Rivetti

Dario Čanađija/V. KARUZA

Dario Čanađija/V. KARUZA

Za sada sam tu. Vidjet ćemo što će biti do kraja prelaznog roka. Na meni je raditi. Vidjet ćemo s trenerom uklapam li se u njegovu viziju momčadi. Jer, prije svega, volio bih igrati - kaže vrijedni veznjak



RIJEKA U subotu (21), susretom protiv novog ligaša Gorice, nogometaši Rijeke otvorit će novu sezonu. Sezonu velikih očekivanja navijača. Na domaćoj sceni i Europi. U pripremnom razdoblju Riječani su odigrali osam susreta i ostvarili isto toliko pobjeda. Ništa to ne znači, ali u svakom slučaju bolje je naučiti se – pobjeđivati. Suparnici su bili od četvrte (Kraljevica 11:0) do prve kategorije (Spartak Moskva 3:1), postignuto je 49 golova. Vratari Sluga i Prskalo samo su tri puta kapitulirali…


Gužva je za mjesta u napadu, ovisi o razmještaju figura, ali najveća je konkurencija na sredini terena. Pavičić, Grahovac, Lončar, Capan i Čanađija, pet imena za dva mjesta u rasporedu 4-2-3-1. Dok je Pavičiću to »rezervna varijanta«, a Capan može igrati i stopera, Grahovac, Lončar i Čanađija bore se za dva mjesta. U pripremnom razdbolju dobre je partije pružio Lončar, ali nametnuo se i Čanađija, koji se vratio s posudbe. S Olimpijom je prošle sezone osvojio dvostruku slovensku krunu!


Olimpija nije dobro krenula u novu sezonu, ispala je u kvalifikacijama Lige prvaka, poražena je u prvom kolu, 0:2, od Gorice u prvenstvu Slovenije?




– Ispali su od Karabaga, izdala ih je sreća. Nesretno su izgubili prvu utakmicu u Ljubljani, primili jedan gol, a u revanšu u Azerbajdžanu nije bilo golova. A mogli su dobiti… Izgubili su i od Gorice, ali vjerujem da će se već u četvrtak u drugom pretkolu Europske lige vratiti pobjedničkim stazama, protiv Crusadersa na Stožicama.


Lijepo šampionsko iskustvo s Olimpijom?


– Uspjeh je utoliko veći jer ga nitko nije očekivao. Zadovoljan sam jer sam igrao, dao svoj doprinos. Igrao sam uglavnom u veznom redu, jednom i na krilu kada je trener to tražio jer nije imao rješenja.


Otišao si s Rujevice jer si htio igrati?


– Jedini razlog. Želja za igrom, nisam htio da mi vrijeme prolazi na klupi. U Olimpiji sam dobio kontinuitet igara. Napredovati se može samo igrajući!


Osam je utakmica Rijeka odigrala u pripremnom razdoblju. Protiv jačh i slabijih suparnika?


– Ekipa je sjajna, nije bitno tko je s druge strane, već naš pristup koji je uvijek bio maksimalan, provodili smo u djelo trenerove zamisli. Vjerujem da ćemo iz utakmicu u utakmicu biti sve bolji. Protiv slabijih momčadi bili smo raspucani. Nije lako bilo kome zabiti deset, osam, sedam golova. Protiv jačih, Spartaka i Žiline, dobro smo izgledali, pružili veoma dobre partije.


Protiv Spartaka si u nastavku imao nekoliko zapaženih akcija, u jednoj situaciji prošao trojicu?


– Ekipa je igrala dobro, to je najvažnije. Sve je lakše u takvim situacijama. Samo kolektiv daje sigurnost pojedincu.


Je li Spartak pokazatelj vrijednosti Rijeke?


– Možda… Da ili ne, ne znam. Teško je suditi nakon pripremne utakmice. Ne znamo koliko su oni bili spremni… Mi smo bili motiviraniji, jer riječ je o renomiranom suparniku. S puno skupih igrača. Prava slika bit će subotnja utakmica s Goricom na Rujevici. Utakmica s ulogom!


Otišao si na posudbu, nakon toga su došli Grahovac i Capan, sada Lončar, tu je Pavičić. Konkurencija je velika?


– Odlični dečki, to krasi našu svlačionicu. Veoma dobri igrači, Rijeka je pogodila njihovim dovođenjem. Konkurencija je velika, utoliko je veći motiv. Svako se želi dokazati na svakom treningu. U tome je snaga ove Rijeke.


Na jednoj si utakmici 15 minuta igrao iza prve špice?


– Popunio sam poziciju do ulaska drugog igrača i novog razmještaja figura na terenu. Zadovoljan sam. Za sada sam tu. Vidjet ćemo što će biti do kraja prelaznog roka. Na meni je raditi. Vidjet ćemo s trenerom uklapam li se u njegovu viziju momčadi. Jer, prije svega, volio bih igrati. Kao i svaki drugi igrač. Volio bih igrati, u Rijeci ili negdje drugdje. Ne bih želio cijelu sezonu sjediti na klupi.


Gorica je prva prepreka?


– Gorica pa Inter. Dvije su domaće utakmice u kojima moramo pokazati tko je gazda na Rujevici. Najaviti visoke ambicije Rijeke u novoj sezoni. Idealni suparnici za dobro otvaranje prvenstva.


Europa je servirala St. Gallen ili Sarpsborg, Švicarci ili Norvežani?


– Vidjet ćemo tko će proći, nezgodni su na svoj način jedni i drugi. Ali o njima ćemo razmišljati kada saznamo tko nam je suparnik. Iako mislim da smo kvalitetniji od jednih i drugih… Za sada smo koncentrirani na početak prvenstva – rekao je Dario Čanađija, koji se nameće za startnu momčad nove sezone Rijeke koja počinje u subotu u 21 sat…