Potresi na Drosini

Nakon trenera smijenjen i sportski direktor Istre 1961

Ivan Cerovac

Sportski segment pulskog prvoligaša doživio je promjene

Sportski segment pulskog prvoligaša doživio je promjene

Dolazak sina vlasnika Grupacije Baskonia-Alaves, Haritza Querejete u pratnji sportskog direktora »Alavesa«, Sergija Rodrigueza, rezultirao je »čistkom«



PULA Istra 1961 ostala je bez vodećih ljudi sportskog segmenta kluba. Nakon trenera Manola Marqueza koji je, prilično iznenađujuće, smijenjen u utorak, očekivano je  smijenjen i sportski direktor Pepe Calderon. Time je dolazak sina vlasnika Grupacije Baskonia-Alaves, Haritza Querejete u pratnji sportskog direktora »Alavesa«, Sergija Rodrigueza, rezultirao »čistkom«. Onaj upravljački segment kluba, predsjednik Branko Devide Vincenti, direktor i glavni operativac Mikel Lauzurica Evolet i Darko Podnar, menadžer za odnose s institucijama, ostao je u klubu. Što znači da je vodstvo Grupacije Baskonia-Alaves bilo nezadovoljno isključivo radom sportskog dijela, onog najvidljivijeg navijačima.


Zašto je došlo do smjene, posebno sad nakon što su »zeleno-žuti« u Zaprešiću upisali premijernu prvenstvenu pobjedu? U nedostatku odgovora onih koji su o tome odlučili, najvjerojatnije su ovi potezi povučeni iz nekoliko razloga.


Prvi je svakako nezadovoljstvo dosad ostvarenim rezultatima i prikazanom igrom, a tu je svakako i nezadovoljstvo izborom, odnosno vremenom slaganja igračke križaljke. Osim toga, tome je zacijelo uvelike kumovao i »tihi rat« koji je trajao na relaciji Calderon – Marquez, što se vlasnicima zasigurno nije svidjelo. Umjesto da se odluče za jednu od dviju strana, odlučili su pomesti obje i dovesti nove ljude na tim ključnim sportskim pozicijama.




Kakva je krivica trenera Marqueza u cijeloj priči? Uprava mu prvenstveno može spočitati neuvjerljivu igru i nakon sedam kola. Bez obzira na pobjedu u Zaprešiću, igra ni ovom prilikom nije bila na priželjkivanoj razini.


Pepe Calderon, sad već bivši sportski direktor, podcijenio je kvalitetu HNL-a. Igrači koji su u klub dovedeni do početka prvenstva ipak nisu mogli, posebno ovako neuigrani, osigurati bolji start »Istre 1961«. Tek naknadna potraga za pojačanjima i dovođenje Argentinaca iz Tigrea i panamskog reprezentativca pokazali su da se igrački kadar mogao i ranije kvalitetnije osigurati. Usto je cijelo vrijeme »tinjao« sukob s trenerom Marquezom koji nije prihvaćao neke njegove sugestije u vezi sastava. A kad je trener, na vlastito inzistiranje, razgovarao s Haritzom Querejetom i iznio mu neka svoja viđenja onoga što je bilo u domeni sportskog direktora, postalo je jasno da obojica neće još dugo ostati na svojim pozicijama. Na koncu su obojica i otišla, jer Grupacija Baskonia-Alaves očito ne želi takve trzavice u klubu.