Megane Rapinoe

Najbolja svjetska nogometašica odbila je i Trumpa nazvavši ga “mizoginim seksistom”

Katarina Blažević

Megan Rapinoe/Foto REUTERS

Megan Rapinoe/Foto REUTERS

Mali znak pažnje prema ženskom nogometu je bila i odluka da se nagrade za najbolje nogometašice objave nakon onih za najbolje nogometaše, što je prema Rapinoe zasad mali pomak, ali i on znači mnogo.



RIJEKA Na dodjeli FIFA nagrada za najbolje nogometaše i nogometašice svijeta, većina pogleda i zanimanja bila je usmjerena na najboljeg igrača svijeta Lionela Messija, kao i na njegove kolege te najbolje nogometne trenere. Kako to u nogometu obično i biva, zanimanje za žene u ovome sportu još uvijek je na jako niskim granama, a u Hrvatskoj smo nažalost i svjedoci seksističkih napada i to više ni manje nego od samih nogometaša. Amerikanka Megan Rapinoe okrunjena je najboljom nogometašicom svijeta za prošlu sezone, a u svojem govoru tijekom primanja nagrade nije se bojala osvrnuti na različite standarde u nogometu. 


Megan Rapinoe vezna je igračica američkog Reign FC, a kao kapetanica američke nogometne reprezentacije ovoga je ljeta na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojila Zlatnu loptu i Zlatnu kopačku. Odličnom reprezentativnom i klupskom sezonom na dodjeli FIFA nagrada ostavila je iza sebe Britanku Lucy Bronze, te svoju sunarodnjakinju Alex Morgan. Rapinoe je dosad igrala u američkim i australskim nogometnim klubovima, a jednu sezonu je provela i u francuskom Lyonu. Amerikanka se već godinama u javnosti bori protiv seksizma, rasizma i homofobije, a nakon Svjetskog prvenstva je odbila otići u Bijelu kuću nazvavši američkog predsjednika “mizoginim seksistom”. Ovoga puta dodjela nagrade za najbolju nogometašicu svijeta donijela joj je priliku da još jednom javnost upozori na probleme žena u “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.”


– Ako stvarno želimo značajnu promjenu, mislim da bi bilo inspirirajuće kada bi svi, a ne samo Sterling i Koulibaly, bili ogorčeni zbog rasizma kao što su oni, kada bi svi bili bijesni zbog homofobije kao što su LGBTQ igrači, kada bi svi bili bijesni zbog nejednakih plaća i ulaganja u ženski sport kao što su žene. Eto, to bi me najviše inspiriralo – rekla je Rapinoe tijekom svojega govora.




– Ja vas svih ovdje molim upravo to. Kao profesionalni i uspješni nogometaši i nogometašice imate priliku iskoristiti svoju platformu. Molim vas svih da iskoristite to i da podignute druge ljude i iskoristite ovu predivnu igru da promijenite svijet nabolje – dodala je najbolja nogometašica svijeta nakon preuzimanja nagrade. Mali znak pažnje prema ženskom nogometu je bila i odluka da se nagrade za najbolje nogometašice objave nakon onih za najbolje nogometaše, što je prema Rapinoe zasad mali pomak, ali i on znači mnogo.


– Ova nagrada je odlična naravno, ali ja ne igram nogomet radi individualnih nagrada. Osvajanje Svjetskog prvenstva je isto bilo nevjerojatno iskustvo, ali kada budemo gledali natrag u prošlost jedino što će biti važno je način na koji smo mijenjali nogomet, ali i svijet. Na to ćemo na kraju biti najviše ponosni, zaključila je Rapinoe.


Amerikanka tvrdi da njezina borba još nije gotova, iako podupire i odluku FIFA-e da se povećaju financijske investicije u ženski nogomet. Uz ovakve jake ženske glasove, možda se situacija jednoga dana u nogometu, ali i mnogim drugim sportovima, stvarno i promjeni.