"Bijeli" nadmoćni

Na krilima Tomasova: Rijeka “tricom” Istri osigurala titulu viceprvaka

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA - Tek nešto više od pola sata igre trebalo je da nogometaši »Rijeke« lakše od očekivanog ostvare novu pobjedu u susjedskom derbiju na Kantridi, te matematički potvrde drugo mjesto šest kola prije kraja prvenstva.



Stadion na Kantridi. Gledatelja: 3500. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) 7. Strijelci: 1:0 Tomasov (28′), 2:0 Alex (33′), 3:0 Tomasov (58′).RIJEKA: Vargić -, Tomečak 6,5, Lešković 6,5, Samardžić 6,5, Bertoša 6,5, Alex 7,5, (79′ Ajayi) -, Močinić 6,5, (84′ Radošević) -, Bradarić 7, Tomasov 8, Sharbini 7,5, (64′ Cvijanović) -, Balaj 6

ISTRA 1961: Dreven 6, Pavlović 5,5, (70′ Dinis), Gregov 5,5, Bastos 5,5, Haister 5,5, Obšivač 5,5, Pamić 5,5, Jordan 5, (46′ Franjić) 5,5, Špehar 5, (46′ Matoš) 5,5, Tomić 5,5, Radonjić 5,5





Riječani nisu odigrali utakmicu za pamćenje, bilo je itekako vidljivo da su nekoliko dana ranije odigrali veliki sudar koji je sobom donio i neminovno emotivno pražnjenje. Nije bilo one siline u svakom duelu koju su Riječani prezentirali protiv »Dinama«, ali i takva »Rijeka« u drugoj, trećoj brzini bila je prejaka za momčad Igora Pamića koja se za promjenu došla nadigravati na Kantridu. Puljani nisu ostavili tako loš dojam (do trećega pogotka) kao što pokazuje konačan rezultat, otvorenim gradom trudili su se isprovocirati bod(ove) spasa, no na kraju su kažnjeni upravo za taj presmjeli pristup.


Odavno već jedna gostujuća momčad na riječkom travnjaku nije ostavila toliko prostora domaćinu i njegovim napadačima. Teško se oteti dojmu da bi popularni i provjereno čvrsti Pamićev bunker bio puno veća prepreka za trkački ne previše nadahnute Kekove igrače, koji su već do odmora rutinskom igrom, uz nekoliko lijepih poteza Marina Tomasova (prvo ime utakmice!), Anasa Sharbinija i Španjolca Alexa stigli do ključne prednosti od dva pogotka. Nastavak se pretvorio samo u formalnost i priliku igračima iz drugoga plana da se pokušaju nametnuti treneru Matjažu Keku za iduću sezonu.



Ivan Močinić pobrao je prvi pljesak na utakmici, konkretnije nekoliko trenutaka prije njezina početka. Sportski direktor Srećko Juričiću uručio je veznjaku uramljeni bijeli dres s brojem 100 za njegov okrugli stoti službeni nastup za prvu momčad kluba u kojem je ponikao. Tko zna je li mu Juričić poželio da ga skine s liste igrača s najviše nastupa u dresu »Rijeke«. Klupski statističari navode da je popularni »Bjondo« odigrao preko 600 utakmica za »Rijeku«, ali su u tu broju uvrstili i prijateljske utakmice. Močinić je prvu utakmicu za prvi sastav odigrao 22. studenog 2011. godine kod trenera Ive Ištuka u porazu u Maksimiru od »Dinama« (2:0) i jedini je igrač koji je od tada do danas neprekidno na Kantridi. Više službenih nastupa u dresu »Rijeke« od aktualnog kadra ima Anas Sharbiniji koji je jučer odigrao 162. službenu utakmicu.



Trener »Rijeke« ipak se nije odlučio na obranu s trojicom klasičnih stopera kao što je naslutio na presici dan uoči utakmice. Zaigrao je u sustavu 4-4-2, s Anasom Sharbinijem u ulozi druge špice. U momčad su se vratili oporavljeni Alex i Bradarić (nije igrao protiv Dinama zbog kartona), a nakon dugo vremena utakmicu su počeli Tomasov i Bertoša. Kek je pored brojne skupine kartoniranih igrača odlučio odmoriti Radoševića.


Kadrovskim promjenama unatoč »Rijekina« momčad bila je bez svježine, prespora s loptom u nogama i premalo agresivna bez nje. Opet, to se domaćima nije osvetilo jer su jednostavno rečeno znali materijalizirati razliku u kvaliteti. U 28. minuti raspoloženi Anas Sharbini povukao je u polukontri loptu sa sredine igrališta, a onda kada je stigao nadomak kaznenog prostora svojim dodavanjem u prostor za Marina Tomasova »prepolovio« pulsku obranu. Tomasov je izašao sam ispred Drevena i uz pomoć suprotne vratnice doveo svoju momčad u vodstvo – 1:0. U 33. minuti Filip Bradarić je majstorski uočio Alexovo utrčavanje iz drugog plana u gostujući kazneni prostor. Bradarić je atraktivno loptu prebacio preko glave pulskih braniča, a španjolski veznjak nakon udarca iz prve uskoro proslavio svoj drugi pogodak u dresu »Rijeke« – 2:0. Šah-mat u dva poteza nakon kojega je samo bilo pitanje s koliko će pogodaka razlike »bijeli« zaključiti 18. prvenstvenu pobjedu ove sezone.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj



Foto S. Drechsler


Foto S. Drechsler



Igor Pamić s dvije promjene na odmoru pokušao je isprovocirati neke promjene u nastavku, no njegova momčad kao da nije vjerovala da može nešto napraviti. Štoviše, Puljani su djelovali bojažljivije i povučenije nego u prvom poluvremenu, a sve to dodatno je olakšalo posao Riječanima koji su strpljivo čekali da se ukaže prilika za treći pogodak. Kao na primjer u 56. minuti kada se Marin Tomasov sjurio u kontri prema Drevenu po lijevoj strani, a vratar Puljana se istaknuo skrenuvši njegov pokušaj u korner.



Ambijent na susjedskom derbiju bio je vatren kao i uvijek, ali tribine nisu bile tako ispunjene kao inače. Okupilo se tek nešto više od tri tisuće gledatelja, od toga stotinjak Demona smještenih u kavezu na istočnoj tribini. Očito je da je za dio navijača »Rijeke« onaj »ozbiljni« dio sezone završio susretom polufinala Kupa s »Dinamom« pa su oblačnu, ali uglavnom suhu nedjelju iskoristili za neke druge aktivnosti. Uostalom, brzo će početi nova sezona prepuna novih izazova.



U 58. minuti isti duel donio je drugačiji epilog. Bekim Balaj zaradio je slobodan udarac na 18 metara vratiju, malo s desne strane, a Marin Tomasov ljevicom prebacio živi zid i poslao loptu uz vratnicu u mrežu, neuhvatljivo za Drevena – 3:0. Kantrida je nakon dugo vremena zapljeskala majstorskom pogotku igrača »Rijeke« iz slobodnog udarca. Gosti su se nakon trećeg pogotka potpuno predali, a igrači »Rijeke« na krilima publike nastavili tražiti novi pogodak nastojeći pritom sve zasladiti ponekim atraktivnim potezom. Najbliže četvrtom pogotku bio je Nigerijac Ajayi u dva navrata. U 88. minuti nije uspio najbolje zahvatiti loptu nakon Radoševićeva ubačaja, pa je Dreven uspio primiti loptu na gol liniji, a dvije minute kasnije pulski vratar zaustavio je na istom mjestu njegov pokušaj sa desetak metara.


TIJEK SUSRETA:


90+2 – Mogao je Ayai opet zabiti, ali Dreven je opet izašao kao pobjednik.


Foto S. Ježina


Foto S. Ježina



90′ – Igraju se još dvije minute sudačkog vremena.


88′ – Radošević je ubacio za Ayajia koji iz blizine puca iz prve, ali Drevenov refleks spašava mrežu Istrana.


84′ – Izlazi Ivan Močinić, ulazi Josip Radošević.


79′ – Mijenja i Kek i to Ajayia za Alexa.


75′ – O nadmoći Rijeke govori podatak o čak 64 posto posjeda lopte u korist “bijelih”.


73′ – Raspoloženi Tomasov je opet u prilici, ali je ovaj put blokiran u kaznenom prostoru.


72′ – Posljednja Pamićeva izmjena, umjesto Pavlovića, ulazi Portugalac Dinis.


67′ – Tomasov je imao priliku za reprizu slobodnog udarca otprije 10-ak minuta. Ovaj put nije precizan, lopta ide preko gola.


64′ – Prva Kekova izmjena. Umjesto Sharbinija ulazi Goran Cvijanović.


58′ – GOOOL! 3:0 – Gregov je na 18 metara faulirao Balaja. Odličan slobodan udarac Tomasova prelazi preko živog zida i odsjeda lijevom kutu Drevena.


56′ – Tomasov je u trku prešao pola terena i pokušao lobom prevariti Drevena, no pritom mu je malo zasmetao Gregov, pa od svega samo korner za Rijeku.


51′ – Matoč je brzo dao za Heistera, ali on poklanja loptu riječkoj obrani.


46′ – Počinje drugo poluvrijeme. Pamić vuče dvostruku izmjenu – u igru ulaze Franjić i Matoš, izlaze Jordan i Špehar.


42′ – Krasan pokušaj Tomića iz velike daljine, lopta za koji centimetar prolazi pored lijeve vratnice Vargića.


35′ – Skoro je Rijeka sada zaključila utakmicu. Sharbini je tukao po zemlji s 20-ak metara, ali Dreven ovaj put brani.


33′ – GOOOL! 2:0 – Na sjajnu asistenciju Filipa Bradarića, dobro se snašao Alex koji s par metara doslovno “buši” mrežu Istrana.


28 – GOOOL! 1:0 – Tomasov je kaznio promašaje Istre. Sharbini mu je dao u prostor, a Tomasov lijevom nogom smjestio nisku loptu u donji lijevi kut Drevena.


27′ – Pavlović je ubacio s desne strane, ali Špehar skida loptu s noge Radonjiću, koji je bio u vrlo izglednoj situaciji. Već u idućem napadu Pavlović je ubacio, Tomić za koji centimetar glavom promašio vrata Vargića.


24′ – Vargić uz probleme ipak hvata pokušaj Špehara s 25 metara.


18′ – Nova dobra situacija za Rijeku. Tomasov je povukao loptu, dobro se izborio za šut na rubu 16-erca, ali onda zamalo bio neprecizan.


16′ – Istra odmah uzvraća na drugoj strani, u dobroj se prilici našao Gregov, ali glavom puca pored gola.


14′ – Na asistenciju Tomasova, iz daljine se okušao Bradarić. čiji udarac nije bio pretjerano težak zadatak za vratara Istre.


12′ – Prva prava prilika za Rijeku. Sharbini je lijepo vidio Alexa, koji puca malo iskosa, ali Dreven je na mjestu.


9′ – Tomečak je ubacio s desne strane, ali u ‘opasnoj zoni’ ispred vratara Istre nema “bijelih”.


8′ – Alex je sada ‘tukao’ s gotovo 25 metara, ali lopta ne ide u okvir vrata Saše Drevena.


7′ – Alex je presjekao jednu loptu Tomiću, krenuo naprijed, ali onda čini faul u napadu.


4′ – Jordan je dobro ubacio s desne strane na Obšivača, ali obrana Rijeke otklanja opasnost.


0′ – Svečanost na početku susreta – Ivan Močinić dobiva dres sa brojem 100 za stoti nastup u “bijelom” dresu.