Na pomolu veliki transfer

Na Kantridu stiže Realov dragulj Alex Fernandez!

Ivan Volarić

VELIKA »LOVINA« – Alex Fernandez Iglesias u dresu »kraljevskog kluba«

VELIKA »LOVINA« – Alex Fernandez Iglesias u dresu »kraljevskog kluba«

Alex je veznjak Espanyola, prošao je cijelu omladinsku školu madridskog »Reala«, igrao za B momčad »kraljevskog kluba«, a Mourinho ga je svojedobno pozvao na pripreme. Ujedno je i brat Realova Nachoa



BENAHAVIS » Alejandro Fernandez Iglesias novo je ime na riječkoj listi želja. Prije nekoliko dana sjedio je na klupi u pobjedi njegova »Espanola« nad »Sevillom« u Kupu Španjolske, a s njim je uspostavljen kontakt koji bi idućih dana mogao dovesti do konačnog dogovora. Riječ je o igraču vrlo intrigantne prošlosti. Veznjak rođen u Madridu prije 22 godine prošao je omladinsku školu »Reala«, da bi potom igrao za B momčad »kraljeva« (ukupno je odigrao 99 utakmica za Castillu i zabio šest golova za drugu ekipu).


U ljeto 2010. godine čak je na poziv Josea Mourinha priključen pripremama prve ekipe, odigrao je i jednu prijateljsku utakmicu tijekom turneje po SAD-u, a zanimljivo je da je debitirao u istoj utakmici kada i njegov tri godine stariji brat Nacho koji je i danas član madridske momčadi. U ožujku 2011. godine Alex je odigrao i jedinu službenu utakmicu za prvu ekipu kada je ušao u posljednjim minutama susreta protiv »Racing Santandera«. U kolovozu 2013. godine napušta drugu momčad »Reala« i prelazi u »Espanyol« za kojega je odigrao 28 utakmica bez pogotka. 


 Španjolske selekcije


Ono što njegovom igračkom potencijalu daje poseban pečat jesu nastupi za sve španjolske selekcije do seniorske. Između ostaloga bio je članom španjolske reprezentacije do 19 godina koja je 2011. godine osvojila Europsko prvenstvo u Rumunjskoj, a Alex je proglašen najboljim igračem turnira! Istina od tada se nije puno naigrao u ”Espanyolu”, ove sezone ima tek šest nastupa (četiri u prvenstvu i dva u kupu), no da je suprotno vjerojatno se »Rijeka« ne bi mogla ni spominjati u kontekstu s mladim španjolskim veznjakom.





DOŠLI 


  Josip Mišić (Osijek)   Marin Tomasov (1860 Munchen)   Mihael Rebernik (Međimurje)   Bekim Balaj (Slavia Prag)   Ventsislav Hristov (Beroe Stara Zagora)  DOLAZE Alex Fernandez (Espanol)   Pablo De Lucas (Otelul Galati)   Kolumijski napadač  OTIŠLI  Andrej Kramarić (Leicester City)   Mato Jajalo (?)   Aliyu Okechukwu (Zadar)   Zoran Kvržić (Spezia)


Ovako barem postoje određene šanse da Riječani u svoje redove privuku igrača vrlo zanimljive prošlosti i obećavajuće budućnosti. Ovom poslu pripomaže činjenica da je »Rijeka« u posljednje dvije sezone u Europskoj ligi igrala protiv »Betisa« i »Seville« pa njezino ime ne predstavlja veliku nepoznanicu na Pirinejama. Doduše, sve to nije jamstvo da će vodstvo »bijelih« idućih dana uspjeti privoliti Alexa da potpiše ugovor. HNL okruženje ne djeluje tako izazovno… 


  – Vrlo smo blizu dogovora. U tijeku su pregovori, vodimo razgovore s njegovim predstavnicima i postoji mogućnost da se priključi pripremama momčadi u Španjolskoj.   Nije još poznato ime i prezime kolumbijskog napadača, također jednog mladog igrača koji bi trebao zaoštriti konkurenciju u vršku riječkog napada. 

   


Slobodne ruke


– Poučen ovim posljednjim iskustvima ne bih govorio o tome koji je to igrač. Činjenica je da smo u pregovorima, očekujemo ga danas u Španjolskoj, a onda ćemo vidjeti kako će stvari dalje odvijati.   Ako se uspiju privesti kraju ta tri angažmana, zatvorio bi se dva tjedna prije početka proljetnog dijela sezone zimski »mercato« na Kantridi. 


Jučer do 11 sati prodano je 1865 pretplata za proljetni dio sezone (jesenas 2615), a svi stari pretplatnici i članovi kluba (3551) mogu još danas iskoristiti pogodnost da se domognu svojega staroga mjesta jer od ponedjeljka (od 10 do 18 sati na blagajnama kraj zapadne tribine) kreće slobodna prodaja pretplatnih paketa ulaznica. Vrijedi napomena da će pretplatnici biti u prednosti kod kupovine pretplata za rujevički stadion na kojem će »Rijeka« igrati svoje susret iduće sezone.



  U petak je »Rijeka« i službeno ostala bez veznjaka Mate Jajala. Iako se to iz nemuštnog priopćenja na klupskim stranicama ne može isčitati, Mato je zapravo dobio slobodne ruke potražiti novu sredinu, ali njegov novi klub ili sam igrač moraju platiti unaprijed dogovorenu odštetu »Rijeci«. Nešto slično dogodilo se i s Erminom Zecom koji je nakon koprivničke gluposti dobio odriješene ruke potražiti novi klub, koji će »Rijeci« morati isplatiti pola milijuna eura odštete. 


  – Niti jedan igrač pa tako ni Jajalo ne mogu otići iz kluba kako i kada žele. Kada plate odgovarajuće obeštećenje s kojim ćemo biti zadovoljni tada će dobiti papire – tvrdi Juričić.   Dio navijača zagovarao je još oštrije, radikalnije mjere. 


U petak navečer riječka delegacija u Španjolskoj brojnija je za predsjednika Damira Miškovića, njegovu suprugu Snježanu, dopredsjednika kluba Deana Šćulca i sportskog direktora Srećka Juričića. Miškovići i Šćulac zadržat će se u Andaluziji nekoliko dana, sportski direktor ostati vjerojatno do kraja priprema. Inače, predsjednik je stigao na kraj subotnjeg treninga i srdačno se rukovao sa svim igračima, a nekima poput Mihaela Rebernika i upoznao budući da do sada to nije imao prilike napraviti. Posebno srdačno predsjednik se izljubio i izgrlio se kapetanom i povratnikom u momčad Dariom Kneževićem. 



  – Mato će biti maksimalno kažnjen po klupskom pravilniku i moći će otići jedino ako budemo zadovoljni obeštećenjem. Neki radikalniji pristup ipak nema zdrave, poslovne logike. Ne znam kojega smisla ima plaćati nekoga da sjedi na tribinama – zaključio je Juričić. 


  S jedne strane, njegovo objašnjenje drži vodu, ekonomska računica daje za pravo raskidu uz određeno obeštećenje. No, s druge strane ne smije se zaboraviti da su igrači u visokom postotku »kvarljiva roba« i da bi ovaj slučaj mogao i nekima drugima dati ideju kako očistiti papire. Doduše, nemaju svi iste »savjetnike«. Jajalova rečenica o tome da je njegova ishitrena odluka isprovocirana »obiteljskim razlozima koji su izrazito neugodne prirode« naslućuje neke stvari koje nemaju veze sa sportom i nogometom.



Srećko Juričić potpisao je ugovor s bugarskim napadačem Ventsislavom Hristovom prije nego što je sjeo u privatni zrakoplovom predsjednika kluba Damira Miškovića i u petak navečer sletio u Malagu, odnosno stigao u Benahavis, gdje su »bijeli« odradili točno polovicu svojih obveza, tijekom 13-dnevnih priprema u Španjolskoj. Sportski direktor »bijelih« nije bugarskog reprezentativca doveo sobom već ga je pustio da nakon kratkotrajnog odlaska u Bugarsku, u Rijeci odradi terapije i zaliječi ozlijeđeni mišić. No, tim transferom odrađena je tek četvrtina posla. Predsjednik je pored Hristova najavio dolazak još trojice igrača, jednog napadača i dva španjolska veznjaka. U petak je prvo procurila informacija da je Pablo De Lucas, 28-godišnji veznjak »Otelul Galatija«, potpisao ugovor na dvije i pol godine, no onda je stigao demantij te vijesti.   – Izgledalo je u jednom trenutku da je sve gotovo, da je ugovor potpisan, ali pojavile su se neke zapreke – objašnjava Juričić. – Ostajemo u kontaktima i razgovorima. Vjerujem da bi to idućih dana mogli privesti kraju.   Neslužbeno, igrač je pristao na sve uvjete, činilo se da je sve gotovo i da će se Pablo najkasnije do nedjelje priključiti pripremama momčadi u Benahavisu. No, onda su, izgleda, do njega stigli »dobronamjerni« savjeti iz Hrvatske. Mnogi su uvjereni da se u »Rijeci« razbacuju novcem, pa se ponovo počelo pregovarati oko uvjeta njegova prelaska na Kantridu. Juričić unatoč tom neočekivanom zapletu zvuči optimistično.  – Dok se sve ne potpiše nije sve gotovo, ali vjerujem da to možemo završiti onako kako smo i planirali – kaže Juričić.


Kao i prošle sezone, na travnjaku u Benahavisu organizirana je revijalna utakmica u kojoj su pored članova stručnog stožera, sudjelovali i članove uprave, te novinari i gosti kluba. U skladu s tradicijom pobijedila je momčad koju je na golu predvodio predsjednik Damir Mišković, a s klupe vodila njegova supruga Snježana, dok je na drugoj strani ekipu predvodio dopredsjednik kluba Dean Šćulac zajedno sa sportskim direktorom Srećkom Juričićem, ovoga puta u ulozi trenera. Neravnopravan susret u kojem su pobjednici samo za ovu priliku angažirali i jedno tajnovito španjolsko pojačanje završio je rezultatom 10:2. Četiri gola za »plave« postigli su klupski liječnik Boban Dangubić, tri pogotka dodao je Renato Pilipović, dva Matjaž Florjančič, a jedan je postigao Španjolac Marco. Za zelene su počasne pogotke postigli Volarić i Šćulac, nakon što je predsjednik s nekoliko parada podsjetio na svoju vratarsku prošlost. Utakmicu odigranu na skraćenom igralištu u Benahavisu sudio je Velibor Panjković.   PLAVI: Mišković, Dangubić, Mance, Pavačić, Miletić, Florjančič, Marco, Pilipović, Devčić, Račan, Kek. Trener: Snježana Mišković.   ZELENI: Ćaleta, Blažević, Maranza, Šćulac, Ilić, Volarić, Sever, Ljepojević, Zambelli, Gashi, Krajač. Trener: Srećko Juričić.