Ricardo Bagadur

Na Kantridi sam ostvario svoje dječačke snove

Ivan Volarić

Ricardo Bagadur i Nikola Kalinić u dresu Fiorentine

Ricardo Bagadur i Nikola Kalinić u dresu Fiorentine

Osijek je ozbiljna priča. Nadam se da ću se moći pokazati i dokazati, te da ću s vremenom postati prvotimac - kaže bivši junior Rijeke



RIJEKA Dan nakon što su Osječani odnijeli bod s Rujevice u derbiju 7. kola, u Gradskom vrtu zaključili su transfer riječkoga braniča Ricarda Bagadura. Nekadašnji junior »Rijeke«, iz generacije koja je postalam prvakom države i osvajačem Kvarnerske rivijere u istoj sezoni, dan nakon svojega 23. rođendana (time su Osječani izbjegli plaćanje naknade za razvoj igrača Rijeci), kao slobodan igrač pristupio je Osječanima i potpisao četverogodišnji ugovor po modelu »jedan plus tri«. Bagadur je svojevremeno trenirao s prvom momčadi »Rijeke«, upisao je i jedan nastup (kup utakmica protiv Zmaja na Kantridi), a onda je nakon dva pogotka »Gorici« u Trećoj HNL – zapad za drugu momčad »Rijeke« za pola milijuna eura odštete otišao u Fiorentinu. Daroviti branič uglavnom je nastupao za primaveru »viola«, upisao je i jedan nastup u Serie A (kod trenera Montelle) da bi se onda pokušavao nametnuti u dresovima »Salernitane«, »Beneventa«, »Brescije« i trećeligaša »Feralpisala«. »Osijek« je njegova treća hrvatska destinacija nakon matičnog kluba »Rijeke« i »Pomorca«.


Talijanska iskustva


– U primaveri »Fiorentine« sam upisao tridesetak nastupa, zaigrao sam jednom i za prvu ekipu. Želio sam igrati pa sam otišao u »Salernitanu« gdje sam zabio i dva pogotka. Međutim, tada su počeli moji problemi s ozljedom mišića. Imao sam dva puknuća mišića zaredom i zbog toga sam odigrao samo jednu utakmicu za »Benevento«. I u »Bresciju« sam stigao poluozlijeđen tako da sam na kraju posljednjih šest mjeseci ugovor s »Fiorentinom« odradio u trećeligašu »Feralpisalu« čisto da ostanem u treningu i ritmu utakmica. Kada bi iz te moje talijanske priče izuzeli ozljede koje me nisu mazile, onda bih mogao reći da sam jako zadovoljan svime. Puno sam naučio, posebno u taktičko-tehničkom smislu. Trenirao sam s velikim igračima i to mi puno znači za daljnju karijeru. Žao mi je što mi ozljede nisu dozvolile da pokažem u Italiji sve što mogu, ali vrijeme radi za mene. Uvjeren sam u svoje kvalitete i siguran da će, prije ili kasnije, doći sve na svoje, a možda se jednom i vratim u Italiju – govori Bagadur koji je dolazak u »Osijek« shvatio kao priliku da kroz kvalitetne igre ponovo izbori odlazak u neku atraktivnu europsku sredinu.


– »Osijek« kao odskočna daska? Upravo tako! Zadovoljan sam s uvjetima. Prihvatio sam to objeručke. Došao sam se pokazati. Nadam se da je ovo jedna prekretnica u mojoj karijeri. »Osijek« je u Hrvatskoj veliki klub, dižu se na svim poljima, grade stadion i sportski centar. »Osijek« je ozbiljna priča. Nadam se da ću se moći pokazati i dokazati, te da ću s vremenom postati prvotimac.


Osijek je ozbiljan




»Osijek« je i u nedjelju na Rujevici pokazao ozbiljnost.


– Bio sam na utakmici na Rujevici. Oduševile su me obje ekipe, HNL općenito. Nadam se da ću imati prilike igrati te utakmice i, na kraju krajeva, možda idući put protiv »Rijeke« zaigram na Rujevici.


Ljetos se kuloarski spominjao da bi se Bagadur možda mogao vratiti u »Rijeku«…


– I do mene su došle takve priče, ali nitko nije došao do mene s konkretnom idejom pa mi je glupo to komentirati.


Opet, nekom tko je Riječanin i dijete kluba sigurno je želja ponovo odjenuti dres »Rijeke«.


– Ostvario sam svoj dječački san. Želio sam nastupiti za prvu momčad »Rijeke« pod stijenama Kantride, pred Armadom i svojim prijateljima, i to sam uspio ostvariti u kup utakmici protiv »Zmaja« na Kantridi. Veselim se ako ću dobiti priliku istrčati na Rujevici pa makar i u dresu »Osijeka«. A sve ostalo… Nikad se ne zna u nogometu, kako će se posložiti moji i »Rijekini« putevi. Mešutim, sada razmišljam samo o Osijeku, želim dati svoj maksimum u dresu »bijelo-plavih« – poručio je Bagadur.