Spektakl, ali ne kod nas

NOVAC VAŽNIJI OD NAVIJAČA Zašto HNS atraktivne utakmice poput ove s Brazilom redovito organizira vani?

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Naravno da bi hrvatski ljubitelji nogometa željeli gledati Neymara i društvo u svom dvorištu, ali novac, na njihovu žalost, u ovom slučaju diktira uvjete



Hrvatska nogometna reprezentacija odigrat će krajem svibnja ili početkom lipnja prijateljsku utakmicu protiv peterostrukog svjetskog prvaka Brazila. Spektakl zajamčen! Potpun nogometni ugođaj donosi mjesto odigravanja iste. U ovom trenutku postoji smao dvojba: Stamford Bridge u Londonu ili Anfield u Liverpoolu. Dva kultna stadiona. I dvije velike momčadi. U kolijevci nogometa.


Naravno da bi hrvatski ljubitelji nogometa željeli gledati Neymara i društvo u svom dvorištu, ali novac, na njihovu žalost, u ovom slučaju diktira uvjete. Televizijska prava već odavno kroje nogometnu sudbinu. Interes odigravanja prijateljskog susreta između Hrvatske i Brazila na engleskom tlu puno je veći od želje navijača. Brazilskih i hrvatskih. Pritom se sve češće se prijateljske utakmice odigravaju u »obećanim zemljama«. Baš je Hrvatska najbolji primjer.


»Kockasti« su krajem svibnja sa »šarenom« momčadi u Los Angelesu odigrali prijateljsku utakmicu s Meksikom (2:1) i »otvorili« američko tržište. Tradiciju će nastaviti u ožujku iduće godine i na američkoj turneji odigrati prve dvije pripremne utakmice uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji. Najprije će 23. ožujka igrati protiv Perua na stadionu Hard Rock u Miamiju, a četiri dana kasnije suprotstavit će se Meksiku na stadionu AT&T u Dallasu.




Kad je Engleska u pitanju, Hrvatska će joj se vratiti tri i pol godine poslije prijateljske utakmice s Argentinom (1:2), odigrane na kultnom, starom »West Hamovom« stadionu na Boleyn Groundu. Kovačeva Hrvatska se tada bez najvećih zvijezda u momčadi (Modrić, Rakitić, Perišić…) uspješno suprotstavili mega-momčadi koju je predvodio najbolji nogometaš na svijetu svih vremena, Lionel Messi, uz kojega su igrali veliki igrači poput Di Marije, Agüera, Teveza, Mascherana, Zabalete…


Priča nije od jučer, Hrvatska je već u bližoj ili daljnjoj prošlosti igrala prijateljske utakmice s velikim momčadima na neutralnim terenima. Prije londonskog ogleda s Argentincima, »kockasti« su protiv istog protivnika igrali 1. ožujka 2006. godine, ali na St. Jakob Parku u Baselu. Poslije toga, također u Švicarskoj, ali u Ženevi Hrvatska je još dvaput igrala protiv velikih momčadi. Najprije sa Španjolcima (1:2) 7. lipnja 2006., a onda s Portugalcima (0:1) 10. lipnja 2013. godine.