PRIJATELJSKA UTAKMICA

NOVA POBJEDA BIJELIH: Čolak u pet minuta srušio Moskovljane

Orlando Rivetti

R. BRMALJ

R. BRMALJ

Istina, Moskovljani su igrali bez svojih reprezentativaca, Samedova i Zobnina, koji su igrali protiv Hrvatske, te Kuterova, ali to ne umanjuje vrijednost »Rijekine« pobjede. Jer Moskovljani u rosteru imaju pola svijeta... 

VILLACH Hrvatska – Rusija na neutralnom austrijskom terenu. »Rijeka« je u svom petom prijateljskom nastupu, drugom od boravka u Kranjskoj Gori u drugoj fazi priprema, uvjerljivo svladala trećeplasiranu momčad ruskog prvenstva, »Spartak« iz Moskve – 3:1. Istina, Moskovljani su igrali bez svojih reprezentativaca, Samedova i Zobnina, koji su igrali protiv Hrvatske, te Kuterova, ali to ne umanjuje vrijednost »Rijekine« pobjede. Jer Moskovljani u rosteru imaju pola svijeta… »Rijeka« je povelo pred kraj poluvremena u jednoj od rijetkih akcija. U taktički zatvorenoj i tvrdoj utakmici nadmudrivanja Matjaža Keka i Talijana Massima Carrere (bio je prvak Rusije iste godine kao i Kek Hrvatske), nekadašnjeg Conteova suradnika u »Juventusu«, u oba kaznena prostora se malo toga događalo. Visoko postavljene obrane, maksimalno skraćen teren, žestoka bitka za svaki pedalj zemlje na sredini terena. Natjecateljska utakmica europske razine. Prvi je gol, kako to biva u takvim utakmicama, pao iz prekida. Nakon kornera Lončara pucao je glavom Župarić, a u »fliperu« kaznenog prostora Gorgon je nekako ugurao, uz pomoć suparnika, loptu u mrežu – 1:0.

Matjaž Kek je u prvom pokuvremenu ima dobar test za fazu obrane. Na teren je postao istu momčad koja je u prvoj dionici susreta sa »Žilinom« uvalila četiri komada, s Pavičićem na poziciji »play-makera« iza lažne devetke Gorgona. Naradili su se uglavnom u fazi obrane. Pod stalnim pritiskom bio je i par zadnjih veznih, Grahovac – Lončar. Teško su crtali akcije, morali su razgrađivati suparničke. Činili su to veoma uspješno zahvaljujući kolektivnoj obrani.


R. BRMALJ


R. BRMALJ



Kek je počeo mijenjati nakon sat vremena, tako je poteze vukao i Carrera. »Rijeka« je u nastavku potekla tečnija, dobila je igra na brzini, a Čolak je dvama pogotcima najavio da će i ove sezone biti prvi topnik. Dvama pogotcima srušio je Moskovljane. Kod prvoga asistirao mu je Puljić nakon ubačaja Žute, a kod drugog veliki posao na sredini terena, prošao trojicu, ubacio je Ćanađija, proigrao Mamića koji je mekanom loptom pogodio Čolaka u glavu. Ostalo je za Čolaka bila rutina. Lopta u kut tamo gdje vratar ne može stići – 2:0. 


Dva lica jedne utakmice. Do odmora oba sastava na barikadama, u nastavku je »Rijeka« uzela utakmicu u svoje ruke i nametnula se u igri prema naprijed. Na pozicijama zadnjih veznih završili su Capan i Ćanađija nakon što su počeli Lončar i Grahovac. U jednom razdoblju igrali su Grahovac i Capan. Pavičić, Čanađija i Puljić igrali su iza napadača. Nabrajanja promjena tek toliko da dobijete sliku utakmice u kojoj je Kek još jednom isprobao tisuću kombinacija… Veoma uspješno.


Prijateljska međnarodna utakmica: Rijeka – Spartak (M) 3:1 (1:0). Igralište u Villachu. Sudac: Messner Gunther (Austrija). Strijelci: 1:0 Gorgon (36′), 2:0 Čolak (68′), 3:0 Čolak (73′), 3:1 Timofejev (88′).RIJEKA I POLUVRIJEME: Sluga – Pavelić, Župarić, Punčec, Žuta – Grahovac, Lončar – Acosty, Pavičić, Heber – Gorgon.RIJEKA II POLUVRIJEME: Prskalo, Pavelić (od 61′ Raspopović), Župarić, Punčec (od 61′ Escoval), Žuta (od 71′ Mamić) – Grahovac (od 61′ Puljić), Capan – Kvržić, Ćanađija, Gorgon (od 69′ Božinov) – Čolak (od 80′ Mitrović).SPARTAK: Maksimenko – Esčenko, Mamin, Gigot, Malgarelo – Fernando, Popov, Glushakov – Tashaev, Quincy, Luis Adriano. Još su igrali: Mironov, Petković, Likhačev, Kombarov, Eremenko, Timofejev, Rocha, Hani, Ze Luis.