Zahtjevna kadrologija

NK Rijeka u potrazi za direktorima

Ivan Volarić

Predsjednik »bijelih« Robert Komen privremeno odrađuje posao otišloga direktora Rubeše i traži u klubu novog sportskog direktora. Božo Čačić iskazao interes



RIJEKA Predsjednik »bijelih« Robert Komen djeluje začuđujuće mirno za čovjeka koji vodi klub bez direktora, sportskog direktora i momčadi za iduću sezonu.


Na stranu priče o tome kako ima sasvim dovoljno vremena da se povuku sva kadrovska riješenja u klubu.


Vremena ima dovoljno za one klubove koji imaju relativno posloženu situaciju, a novaca dovoljno da mogu sačekati na pravi »pick« u prijelaznom roku.




Međutim, »Rijeci« u ovom trenutku ne treba nadogradanja nego kostur momčadi i zato na Kantridi svakim danom imaju sve manje vremena za povlačenje promišljenih poteza. Ni prvi ni posljednji puta »Rijeci« prijeti da uđe u »cajtnot«, a u takvim situacijama nerijetko su klupske uprave sklone paničnim reakcijama i povlačenju neprovjerenih riješenja koja, osim što ne izazovu željeni efekt, prerastaju i u financijski nepovoljne poslove ili potpune promašaje. 


   – Znamo kako bi trebao izgledati roster naše momčadi, s trenerom smo prodiskutirali o tome – odašilje umirujuće signale Robert Komen koji kao ni trener Elvis Scoria ne barata imenima, odnosno konkretnim igračkim riješenjima, jer ih još nema na vidiku s izuzetkom mogućeg povratnika Siniše Linića.


Zapravo, u ovom trenutku se ne zna tko je taj koji bi trebao početi s nizom radnji povezanih uz prijelazni rok, te nuditi upravi i treneru riješenja za upražnjena mjesta u »igračkoj ruži« za iduću sezonu.   

Kičma momčadi


»Rijeka« u ovom trenutku nema popunjena tri od četiri ključna mjesta u svakoj ekipi. Zna se što čini »kičmu« momčadi: vratar – stoper – veznjak – napadač. Vratara (Lisjak još nije potpisao), veznjaka oko kojega će se vrtiti igra i napadača koji će garantirati barem desetak golova po sezoni »Rijeka« još uvijek nema. Ima jedino dobro uigrani stoperski par Čagalj-Baković. I to je zasada to. 


 Ukratko, na Kantridi ima dovoljno posla za dva, a kamoli jednog sportskog direktora kojega Komen pokušava naći negdje među aktualnim klupskim uposlenicima. Zna se da je tu funkciju odbio pomoćni trener Daniel Šarić.



Jučer je na Kantridi održano svečano potpisivanje sponzorskog ugovora između riječkoga prvoligaša i Triglav osiguranja. Osiguravateljska tvrtka sponzorirat će isključivo omladinski pogon »bijelih« sa 250 tisuća kuna godišnje.


Kao i uvijek u ovim prilikama puno se govorilo o promociji sporta, nogometa i mladosti kojoj će novac itekako dobro doći. I hoće, ali u pitanju je »kap u moru« klupskih potreba i stoga je nominalno pitanje za predsjednika Komena kada će organizirati svečano potpisivanje sponzorskog ugovora sa strateškim sponzorom kluba. O tome aktualna Uprava govori već mjesecima…


– Radimo na tome – kazao je Komen i iskoristio priliku ispraviti jedan krivi navod. – Gospodin iz ICTS-a (tvrtka koja je preuzela kontenjerski terminal op.a), je izjavio da ga nitko iz NK »Rijeke« nije kontaktirao u svezi sponzorstva što nije točno. Mi smo na više razina kontaktirali tu tvrtu u svezi sponzorstva – rekao je Komen i rekao kako se u suradnji sa gradom radi na pronalasku još dva strateška sponzora.


Nekadašnji kapetan »bijelih« drugi put se zahvalio na ponudi da preuzme brigu o cjelokupnoj klupskoj struci. Prvi put je to učinio, jer nije želio surađivati sa trenerom Zlatkom Dalićem, a sada?


Rekao je da su njegove ambicije trenerske, što se može svrstati pod pristojno objašnjenje prihvatljivo javnosti i upravi. Pravu istinu treba tražiti u činjenici da uprava »Rijeke« u ovom trenutku ne može svojem sportskmo direktoru ponuditi ništa osim funkcije i odgovornosti za promašaje do kojih će u ovoj situaciji kada nema novaca, a ni vremena, neminovno doći. Kandidata s obzirom na to nema baš puno. 


  Pučićeve ambicije


U uredu direktora, gdje posljednjih dana umjesto otišloga Marija Rubeše poslove obavlja predsjednik Robert Komen, posljednjih su dana razgovore obavljali treneri u školi nogometa. Sa sastanaka je procurila informacija da su za posao sportskog direktora direktora zainteresirani Boris Pučić i Božo Čačić, što je samo djelomično točno.


Obojica u prvom redu imaju ambiciju jednoga dana preuzeti školu nogometa.


I dok Pučić ni ne pomišlja na funkciju sportskoga direktora, u Čačićevu slučaju stvari stoje malo drugačije. Nekadašnji prvotimac »Rijeke« ne krije da su mu ambicije puno veće od trenera nižih uzrasnih kategorija, pa nije u »korijenu sasjekao« mogućnost da se uhvati i posla sportskog direktora. Ukoliko, naravno, predsjednik Robert Komen pred njega stavi konkretnu ponudu. 


 – Diskutiramo! – kratko je Komen odgovorio na upit kako stvari stoje s upražnjenim mjestom sportskog direktora. Vrijeme teče… Na Kantridi se traže direktori, igrači…