Borba za ostanak

NK Rijeka: Koga ćeš pobijediti ako ekipu uvjeriš da je loša?!

Ivan Volarić

Može se dosta napraviti i s lošijom momčadi ako pronađeš odgovarajući način igre. U sve pore kluba ušlo je razmišljanje – mi smo loši – i onda ti se dogodi da ne možeš zabiti gol i nikoga pobijediti – kaže Katalinić



RIJEKA Kako izvući »Rijeku« iz gliba borbe za ostanak? Odgovor na to pitanje pokušali su ponuditi ljudi koji su ostavili duboki trag na Kantridi, dio njih i prošao kroz ovo, kroz što sada prolazi aktualna momčad »Rijeke« na čelu s trenerom Draganom Skočićem i sportskim direktorom Srećkom Juričićem.


– Pribojavao sam se od početka sezone da će doći do ove situacije zbog niza razloga. Jedan je ondašnja financijska situacija, drugi je taj što se znalo da ispada pet momčadi i moglo se pretpostaviti da bi moglo doći do ovoga. Bit će jako teško u ova četiri kola, situacija je jako ozbiljna.


Mislim da u klubu unatoč svim upozorenjima nikada nisu mislili da će doći u ovu situaciju, ali definitivno se to moglo naslutiti još zimus – govori Marinko Koljanin, bivši više nego uspješni direktor »Rijeke« iz trofejne ere predsjednika Roberta Ježića, koji zaboravlja da su »bijeli« zimus imali relativno lagodnu situaciju, sasvim dovoljnu bodovnu zalihu i povoljan proljetni raspored. »Rijeka« je većinu izravnih konkurenata u borbi za ostanak dočekivala na Kantridi (Zadar, Inter, Zagreb…).




– Mora se znati da kada ispada pet momčadi iz lige da je ugroženo još barem sedam klubova. Kažem, nije ovo neočekivano. Vjerujem da će unatoč jako teškom rasporedu »Rijeka« ostati prvoligaš.


Očekivao sam da će se u Splitu nešto napraviti. Mora se pokušati opustiti igrače da se to psihološko opterećenje što je više moguće amortizira da se ekipa vrati na pravi put.


Vjerujem da se protiv »Dinama« može nešto napraviti, to je psihološki najlakša utakmica za igrače koji će pritom biti maksimalno našpanani.   

Težak raspored


Ivan Katalinić u dva navrata sjedio je na riječkoj klupi. Prvi put 2001. godine kada je uzeo pomlađenu momčad od Predraga Stilinovića u završnici prvenstva i na kraju u posljednja četiri kola uspio privezati brod u prvoligaškoj luci.


– »Rijeka« se nije smjela naći u ovoj poziciji. Sada je sve puno teže jer »Rijeka« ima izuzetno težak raspored. Istina, rasterećeni »Dinamo« dolazi na Kantridu nakon Kup utakmice sa »Zagrebom«, bit će umorniji, što može biti »Rijekina« šansa. Moraju na Kantridi moliti Boga da »Slaven Belupo« do gostovanja na Kantridi riješi pitanje plasmana u Europu. Recimo da bi s tih domaćih šest bodova napravili dobar posao, ali možda će nešto trebati donijeti sa strane.


Prema nekim računicama »Rijeci« će trebati devet bodova – upozorava bivši trener »Splita«, koji je prošle subote nanio četvrti poraz »bijelima« ovoga proljeća, treći u posljednjih pet utakmica. U klubu to uglavnom tumače nedostatkom igračke kvalitete. No, pravo je pitanje ima li doista »Rijeka« lošiju momčad od »Zadra«, »Intera« ili »Zagreba«?


– Nešto ću vam reći. Iza priča o lošoj ili nelošoj momčadi stoje neki alibiji. Može se dosta napraviti i s lošijom momčadi ako pronađeš odgovarajući način igre. Na Kantridi je u sve pore kluba ušlo razmišljanje – mi smo loši – i onda ti se dogodi da ne možeš zabiti gol i nikoga pobijediti. Ako je »Rijeka« primila najmanje golova od klubova iz donjega dijela ljestvice, onda se vidi i kako »Rijeka« igra više prema natrag nego prema naprijed. A tako se ne može dati gol, a ne možeš dobiti utakmicu ako ne možeš dati gol – tvrdi Katalinić.


Dragan Tadić, bivši veznjak »bijelih«, koji je zajedno s kapetanom Danielom Šarićem podigao trofeje namijenjene pobjedniku Kupa Hrvatske, tvrdi da je najveći riječki problem – mladost.   

Izostala reakcija


– Problem je što se »Rijeka« nije navikla boriti za ostanak i što se odjednom gurnulo previše mladih igrača u prvu momčad. Oni imaju kvalitetu i potencijal, ali šteta bi bilo da sada izgore. Teško je iz Prve HNL za juniore i kadete odmah upasti u Prvu HNL za seniore i to u borbu za ostanak. To je veliki i nagli skok – govori Tadić.


Istina, »Rijeka« ima puno mladih igrača, ali i iskustva u Lisjaku, Čagalju, Drpiću, Salčinoviću, Kreilachu, Čavalu, Švrljugi…


– Istina, ali problem je što nema vođe da povede ekipu na terenu. Neće biti lako, ali mislim da ćemo na kraju biti dva boda ispred »Intera« – priželjkuje Tadić.


Milan Radović, »Rijekin« golgeter s kraja 70-ih godina, redoviti je posjetitelj utakmica na Kantridi. Razočaran je igračima…


– Ne znam što reći. Očekivao sam bolju reakciju igrača nakon promjene trenera, ali i nakon jake financijske injekcije. Igrači ne rade svoj posao kako treba. I kada si od nekoga slabiji, bar se bori, ostavi srce na terenu. U borbi za ostanak mora se napraviti puno prekršaja u igri, a mi igramo mekano kao da se ne borimo za ostanak. Igrači moraju razmišljati o sebi i o svemu, moraju se više potruditi. Teška je situacija, ali postoji izlaz.


Nešto se mora napraviti, ako ostanu ovakvi, teško ćemo ostati u ligi. Oni moraju zbiti svoje redove, između njih se mora nešto dogoditi. Premekani su u duelima. Agresivnost je jedan od uvjeta da se nešto pomakne. Bez toga nema ništa – smatra Radović.   

Više rizika u igri


Njegov nekadašnji suigrač Miloš Hrstić, osim igračke kvalitete dovodi u pitanje još neke stvari.


– Tu se postavlja više pitanja, od pitanja igračke kvalitete pa do pitanja psihološke pripreme igrača. Mislim da se igrači nisu snašli u ovoj situaciji borbe za ostanak jer su premladi da bi se mogli jednostavno iz ovoga izvaditi. I to je najveći problem. Oni sigurno imaju kvalitetu, ali u ovoj situaciji će vrlo teško prikazati što objektivno mogu.


Uvijek je u kompoziciji momčadi bolje imati par starijih igrača, koji će te mlađe podržati da na njima ne bude sav teret. Kod mladih igrača je teško dobiti kontinuitet i u idealnim okolnostima, a kamoli u otežanim uvjetima borbe za ostanak. Teško je očekivati da oni izvuku klub iz teške situacije – govori Hrstić, koji vrlo dobro zna da se četiri kola prije kraja ne mogu mijenjati igrači, ali se možda može utjecati na njihovo ponašanje na terenu.


– Čitam da je završnica najveći problem. Po meni je veći problem što nema dolaska većega broja igrača u završnicu. Nije problem sama završnica, već ulazak u završnicu. »Rijeka« ulazi u završnicu s jednim ili dva igrača, a tako se ne može ništa napraviti protiv juniora, a kamoli neke ozbiljnije ekipe. Igrači drže 0:0, boje se otići naprijed jer se boje da ne prime gol, ako prime gol, onda je gotovo, nastaje raspad sistema. Bilo bi drugo da krenu od početka malo agresivnije.


U nogometu treba riskirati, ne može se stalno igrati na sigurno jer dobiješ gol ni iz čega i onda nema povratka – poručuje Hrstić.