RIJEČKO ISKUSTVO

NIKO DATKOVIĆ: Kako sam čuvao ponajboljeg napadača današnjice Harrya Kanea

Ivan Volarić

Harry Kane/Foto REUTERS

Harry Kane/Foto REUTERS

Stalno radi lažna kretanja i jako teško je napasti loptu ispred njega. Osim toga, jako dobro gradi loptu, brzo se okrene i gura loptu za svoja krila u prazan prostor – objašnjava Datković



RIJEKA Niko Datković iskoristio je dva slobodna dana na pripremama svoje »Cracovie« (prošle sezone deveta momčad poljske Ekstraklase) za kratkotrajni boravak u obiteljskom okruženju u Rijeci. Naravno da nekadašnji branič »Rijeke« prati zbivanja u Rusiji, a posebno nastupe »kockastih« pred kojima je polufinalni sudar s Engleskom. Datković je prije četiri godine zajedno s Matejom Mitrovićem činio standardni stoperski par U-21 selekcije koja je igrala dvije odlučujuće utakmice za odlazak na EP protiv vršnjaka Engleske. Napad »Gordog Albiona« tada je predvodio Harry Kane, vodeći napadač SP-a.


– Treba reći da Kane u to vrijeme još nije bio toliko poznat i kada smo uoči utakmice gledali postave mi nismo Kanea percipirali onako kako je to bilo danas – govori Datković. – Međutim, na utakmici ga je bilo dosta teško čuvati, a pogotovo u fazi skoka. A meni je skok igra forte! Već tada je imao razvijenu kvalitetu da nije skakao iz mjesta nego bi se uvijek nekako odvojio, primjerice na aut liniju, i na svaku loptu išao u trku. Ima strašno razvijenu nogometnu inteligenciju oko postavljanja, pravovremenosti, sada je i realizatorski na maksimumu. Nevjerojatno je kako zabija, kada se gledaju njegove igre posljednjih godina onda je stvarno riječ o ponajboljem špic igraču.


Kane ne djeluje nimalo hitro, no činjenica da nerijetko stigne prvi tamo gdje je naumio.




– Zato i kažem da je nevjerojatno kakvu nogometnu inteligenciju posjeduje. Nisam tako nešto vidio kod niti jednog napadača. Igra u svim smjerovima i nevjerojatno je kako se izvuče i zadrži loptu, koliko je bitan za ekipu… Kada ekipa igra napadački on je uvijek na pravom mjestu, a kada mu dođe lopta u šesnaestercu rijetko promašuje. Kada je ekipa dolje, kada se brani, uvijek zna zadržati loptu i samim time pomoći ekipi da se digne, a onda nakon primljene lopte uputi pravovremeni pas u prostor za brza krila.


Engleska kroz Mundijal juri na kombinaciju »Kaneove realizacije i inteligencije, te brzih krilnih igrača«.


– To je dosta nezgodno za stopere, jer moraš ići za njim, dosta te izvuče. Stalno radi lažna kretanja i jako teško je napasti loptu ispred njega. Kada si iza njega jako dobro gradi loptu, brzo se okrene i onda gura loptu za svoja brza krila u prostor kojega je stoper upraznio. To je dosta teško braniti, cijela obrana mora biti jako dobro sinhronizirana i čim nemaš dobar raspored u obrani imaš probleme.


Ohrabruje da Dejan Lovren igra u Premier ligi i dobro poznaje engleske napadače, osim toga i Domagoj Vida igra sjajno prvenstvo.


– Naši stoperi igraju odlično, ali i cijela ekipa. Lovren je navikao igrati protiv engleskih napadača, ali vrlo bitno je da su i on i Vida jako brzi. Osim toga, jaki su u duelu i znaju igrati. Mislim i nadam se da će stoperi svoj dio posla odraditi i da ćemo proći Englesku. Po meni je najbitnije da budemo kompaktni u obrani i da te prostore, koje će Kane ostavljati svojim kretanjem, naši bekovi, odnosno preostala tri braniča dobro zatvore. Ako oni budu imali kontuinirani napad moraš stajati na milimetar od Kanea i ne smiješ mu dozvoliti ni malo prostora, jer ako to dozvoliš onda će ti zabiti gol – rekao je »Datko« koji će utakmicu pratiti u Poljskoj u društvo suigrača Antoninija Čuline