Rijeka pada u prosjek

NI IGRE, NI REZULTATA Je li Igor Bišćan promašio pripremu i strategiju za jadranski derbi?

Denis Frančišković

Igor Bišćan/D. ŠKOMRLJ

Igor Bišćan/D. ŠKOMRLJ

Kako drugačije objasniti da nije bilo prepoznatljive riječke okomitosti, otvaranja, tranzicije, ideje... I da se se toliko uzdrman i oslabljen »Hajduk« u nekim dijelovima igre toliko nametne »bijelima«. U konačnici, rezultat je ono najbolje čime se mogu pohvaliti »bijeli«.



RIJEKA Seriju prvenstvenih gostovanja uoči povratka na Rujevicu nogometaši »Rijeke« zaokružili su novim, već šestim remijem. I to već dvadeset i drugim u HNL-u protiv isto tako poljuljanog »Hajduka«. Kad su u pitanju brojke i gola statistika, jadranski derbi, 137. u nizu, već je šesnaesti put završio istim rezultatom – 1:1! Ovaj put formula podjele bodova bili su jedanaesterci, Saida i Gorgona koji su skrojili konačan ishod.


Nakon svega nezadovoljniji su na Poljudu, dojam je da im je po prikazanom trebao pripasti veći dio »plijena«, Riječani pak itekako mogu biti zadovoljni bodom, no njihova igra bila je takva da nosi popriličnu glavobolju. Poglavito u prvom poluvremenu, kad momčad koja se svojevremeno znala prošetati Poljudom nije uputila niti jedan udarac prema golu, a tijekom cijele utakmice nije niti previše ozbiljno zaprijetila domaćem vrataru. U lošem izdanju vratar Sluga je opet bio najbolji igrač »bijelih«, bokovi i veza nepoduzetni i bez pravog pogonskog goriva, napad loš, ali i odsječen, bez pravih lopti.


Dublji problemi


Nakon posljednje dvije utakmice pod ravnanjem novog trenera Igora Bišćana sada je sasvim jasno da su problemi malo dublji. »Rijeka« nije više samo momčad koju muči psihologija, loša reakcija u igri pod pritiskom i kod jače duel igre protivnika. »Rijeka« je postala momčad koja je u potrazi za izgubljenom igrom… I prijašnjim identitetom. Ili je na Poljudu možda promašena strategija i priprema za derbi? Kako drugačije objasniti da nije bilo prepoznatljive riječke okomitosti, otvaranja, tranzicije, ideje… I da se se toliko uzdrman i oslabljen »Hajduk« u nekim dijelovima igre toliko nametne »bijelima«. U konačnici, rezultat je ono najbolje čime se mogu pohvaliti »bijeli«.




A izuzev »Rudeša«, koji ipak ne bi trebao predstavljati veći zalogaj za ovu momčad, »bijele« u sljedećim susretima čeka gostovanje kod poptuno nepredvidljive »Istre«, potom rujevički sudar s »Dinamom«, gostovaje kod »Osijeka«… Bišćan i momčad morat će u tom vremenu vratiti dobar dio prijašnje prepoznatljive igre i naći bitnu energiju, početi pobjeđivati ne žele li se izgubiti u prosječnosti sredine ljestvice.


– Nisam zadovoljan, željeli smo pobijediti, na kraju nismo izgubili – znakovito je ustvrdio poslije utakmice vratar Simon Sluga, koji je u dva navrata jako dobro reagirao kada su »hajdukovci« (Jairo, Ivanovski) bili u matnim pozicijama.


– Uvjeti nisu bili nogometni i nadam se da se ovo više neće ponavljati. U ovom trenutku najbitnije je da nismo izgubili. Sada treba vidjeti što se moglo bolje, što nismo napravili kako treba. Sada razmišljamo o »Varaždinu«, želimo proći, a znamo da nije lako protiv nikog.


Potraga za formulom


Dario Čanađija je priznao da je »Rijeka« na prazan Poljud došla s puno većim aspiracijama. Onako kako nalaže tradicija i rejting kluba posljednjih sezona.


– Možemo biti zadovoljni bodom jer nismo ušli u utakmicu kako smo se dogovorili. Bili smo dosta suzdržani, »Hajduk« je dobivao duele na sredini, tzv. ničije druge lopte i tu se nismo uspjeli nametnuti. Drugo poluvrijeme ušli smo malo odlučnije, drugi dio igrala se malo više šahovska partija. Svemu u svemu možemo biti zadovoljni bodom, mada mi uvijek idemo po pobjedu. Bod je nakon svega dobar, ali željeli smo više – ustvrdio je Čanađija.


Veznjak »bijelih« nada se da će momčad konačno u sljedećim utakmicama pronaći pravu, dobitnu formulu rezultata i igre.


– Dogovorili smo se na poluvremenu da smirimo loptu, ostvarimo posjed i učinimo »Hajduk« nervoznijim. Uspjeli smo samo u jednom dijelu, ali nismo se do kraja nametnuli kako smo željeli. Vraćamo se nakon turbulentnog razdoblja igre i rezultata, a »Hajduk« je uvijek »Hajduk« bez obzira koji je na ljestvici. Vjerujemo u trenera i naš rad i da ćemo se polako početi dizati – zaključuje Čanađija.