Frustrirajuće ozračje

NEUMOLJIVE BROJKE Igra li se u nedjelju na praznom Poljudu uopće pravi jadranski derbi?

Denis Frančišković

Rijeka na Poljudu nije izgubila 7 godina, 2 mjeseca i 21 dan, 2.639 dana ili 377 tjedana.../R. BRMALJ

Rijeka na Poljudu nije izgubila 7 godina, 2 mjeseca i 21 dan, 2.639 dana ili 377 tjedana.../R. BRMALJ

Nikad čudnije i pomalo frustrirajuće ozračje pred utakmicu u kojoj i Rijeka i Hajduk imaju svoje imperative. »Bijeli« s Rujevice tradicionalno dobro igraju na Poljudu posljednjih godina i sada kroz novu pobjedu traže priključak s vrhom, splitski »bili« domaće slavlje nad Riječanima čekaju »kao ozebli sunce«...



RIJEKA Igra li su u nedjelju uopće pravi jadranski derbi? Sedmoplasirani »Hajduk« dočekuje petoplasiranu »Rijeku«. U tišini Poljuda. U trenutku kad obje momčadi prolaze jednu od težih rezultatskih kriza, turbulentna razdoblja odlazaka i dolazaka novih trenera, kada su najvatreniji navijači oba kluba poprilično depremirajući i razočarani. Torcida zbog praznog stadiona i toliko loših rezultata koji se ne pamte, Armada zbog inaguracije Igora Bišćana s kojom se neki ne mogu tako lako pomiriti…


Nikad čudnije i pomalo frustrirajuće ozračje pred utakmicu u kojoj i »Rijeka« i »Hajduk« imaju svoje imperative.


»Bijeli« s Rujevice tradicionalno dobro igraju na Poljudu posljednjih godina i sada kroz novu pobjedu traže priključak s vrhom, splitski »bili« domaće slavlje nad Riječanima čekaju »kao ozebli sunce«…


Kekovih trinaest




»Rijeka« bježi »Hajduku« šest bodova i eventualnom novom pobjedom digla bi itekako »akcije« sebi i Bišćanu, Splićane gurnula čak u vrtlog borbe za ostanak. Podvuče li se crta, puno je veći pritisak na »Hajduku«, posebno nakon remija s »Dinamom« i dva poraza (Osijek, Lokomotiva), tri utakmice u kojima »bili« nisu zabili niti jedan pogodak.


Što kažu brojke? Hajduk još uvijek u HNL-u ima tri pobjede više, ali u posljednja 24 susreta samo je jednom slavio, a čak 14 pobjeda je na strani Riječana. »Rijeka« je na Poljudu bez poraza posljednjih 12 utakmica što je svakako malo remek djelo bivšeg trenera Matjaža Keka čija je momčad u 22 sraza ukupno 13 puta slavila nad ponosom Dalmacije. Kek je prvu pobjedu nad ljutim rivalom ostvario u travnju 2013. (1:2) kada su zabijali Mujanović i Benko te Sušić, a prvi poraz doživio na Rujevici početkom prosinca 2017. (1:2) kada su za goste zabili Bašić i Erceg, a za domaćine Bradarić.


2.639 dana


Po »Hajduk« je ipak porazna statistika utakmica na Poljudu. Onu posljednju pobjedu Splićani su ostvarili još 7. kolovoza 2011.! Bilo je to neko drugo vrijeme, kada su za »hajdukovce« igrali Danijel Subašić, Ante Vukušić, Anas i Ahmad Sharbini… za Riječane Robert Lisjak, Kristijan Čaval, Damir Kreilach, Antonini Čulina… A na klupama sjedili Krasimir Balakov i Alen Horvat. Izračuna li se to vrijeme do nedjeljnog popodnevnog derbija, »Hajduk« na Poljudu nije pobijedio u »igri brojki« 7 godina, 2 mjeseca i 21 dan, 2.639 dana, 377 tjedana…!


»Rijeka« je posljednjih godina i bitno unaprijedila klub, infrastrukturu, standardizirala momčadi i imala jednog trenera, »Hajduk« se pak izgubio u traženju svega toga. Dovoljno je reći da je »Rijeka« u posljednjih šest godina osvojila 76 bodova (!) više od »Hajduka«, najviše u sezoni 2014./15. kada je Splićanima pobjegla čak 25 bodova.


Uoči nedjeljnog susreta »Rijeka« će izuzev Velkovskog i Lončara (crveni karton) po svemu sudeći biti kompletna i naoružana optimizmom, »Hajduk« bez Caktaša (tri žuta) i Hamze (ozlijeđen) pokušati napraviti malo sportsko čudo… Bit će to trenutak istine za obje momčadi.



78 utakmica ukupno


30 pobjeda Hajduka


21 remi


27 pobjeda Rijeke


106 golova Hajduka


101 gol Rijeke