Riječki pečat

NENAD GRAČAN: Ova U-21 generacija obećava i zaslužila je otići do kraja

Marko Cvijanović

Nenad Gračan/Foto arhiva NL

Nenad Gračan/Foto arhiva NL

U psihološkom smislu našim bi igračima trebalo biti lakše igrati na europskom prvenstvu, jer su ipak sa sebe skinuli ogroman teret samim plasmanom koji je, na neki način, bio imperativ. O ciljevima u konačnici je još uvijek teško govoriti - kaže Nenad Gračan



RIJEKA Noć je bila naporna. Dugotrajna vožnja iz San Marina prema Hrvatskoj. Kao na ekskurziji… Vrijedilo je. Mlada hrvatska U-21 nogometna reprezentacija u San Marinu je potvrdila plasman na Europsko prvenstvo i odlazi na veliko natjecanje prvi put poslije EURO-a u Njemačkoj 2004. godine. Izbornik Nenad Gračan ući će u anale kao jedan od samo trojice ljudi kojima je pošlo za rukom odvesti U-21 vrstu na veliku scenu. Prije njega to su ostvarili tek Ivo Šušak (EP 2000.) i Martin Novoselac (EP 2004.).


– Treća je bila sreća – kaže Gračan. – U prethodna dva nismo uspjeli, u prvom smo također bili prvoplasirani u skupini, ali sustav je bio drukčiji, u dodatnim kvalifikacijama smo igrali protiv Engleza, a tada praktično nismo imali ni igrače za te utakmice. Ova je generacija zaslužila otići do kraja, od početka kvalifikacija bili smo na razini. U pojedinim razdobljima nekih utakmica možda nismo djelovali homogeno kako smo htjeli, ali u svim drugim utakmicama bili smo vrlo sigurni.


Gušt


Vaša pobjeda je i činjenica što su igrači živjeli za ovaj rezultat?




– Na tome se puno radilo. Željeli smo da igrači shvate da moraju respektirati jedni druge, da među njima nema zavisti, tko god igrao. S druge strane, moji suradnici i ja ih nismo sputavali u njihovoj kreaciji, ali, naravno, uz određene zahtjeve i zadatke u igri. Djelovali smo kao momčad, pravi kolektiv, a naravno da onda kolektiv u konačnici uvijek izbaci pojedince.


Koliko god Vlašić, Brekalo, Halilović, Sosa, Ćaleta-Car… već izvjesno vrijeme bili na radaru izbornika A reprezentacije Zlatka Dalića, svi od reda su željeli rezultatski iskorak s U-21 vrstom i puni entuzijazma dolazili na okupljanja?


– S njima po tom pitanju nikad nije bilo problema. Kad bih god pričao s njima, uvijek su govorili da jako žele rezultat s mladom reprezentacijom i s guštom dolazili na okupljanja i igrali utakmice, što je vrlo bitno u cijeloj priči o ovom uspjehu.


Imali ste i imate još uvijek privilegiju voditi jednu od talentiranijih generacija hrvatskoga nogometa?


– Gledamo li posljednja dva ciklusa U-21 reprezentacije, već je desetak igrača završilo u A reprezentaciji. Ovo je također generacija koja obećava, mnogi od ovih igrača će brzo postati standardni A reprezentativci, što i jest primarno za sve nas. Svi smo mi tu da A reprezentacija bude kvalitetna jer od toga svi imamo koristi.


Motivi i ciljevi


Sa Zlatkom Dalićem po tom pitanju imate odličnu komunikaciju i suradnju?


– To stalno naglašavam. Prije svakog okupljanja smo se čuli, konzultirali, uvidio je važnost ciljeva koje smo stavili pred sebe u ovom kvalifikacijskom ciklusu i ni u jednom trenutku nije dolazilo u pitanje da će nam prepustiti naše najvažnije igrače, smatrajući da će upravo svojim igrama za mladu reprezentaciju zaslužiti poziv u A reprezentaciju. To, uostalom, i jest bio motiv svim tim dečkima.


Činjenica jest da je do europskoga prvenstva ostalo još dugo, ali jeste li već razmišljali o ciljevima u Italiji i San Marinu?


– Teško je bilo što reći, treba vidjeti u kakvoj ćemo skupini igrati, treba u ždrijebu imati i malo sreće. U psihološkom smislu našim bi igračima trebalo biti lakše igrati na europskom prvenstvu, jer su ipak sa sebe skinuli ogroman teret samim plasmanom koji je, na neki način, bio imperativ. O ciljevima u konačnici je još uvijek teško govoriti, ali imamo veliku želju pokazati se u što boljem svjetlu kao što je to bio slučaj i u ovim kvalifikacijama.