Novi uspjeh kockastih

NASTAVAK NIZA “Vatreni” izborili plasman na šesto europsko prvenstvo, peto zaredom

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je svoje šesto europsko prvenstvo, pri čemu peto u nizu a do sada je propustila samo jednu europsku smotru, 2000. u Belgiji i Nizozemskoj.


“Vatreni” su do sada najdalje dogurali na EP-u 1996. u Engleskoj i EP-u 2008. u Austriji i Švicarskoj izborivši plasman u četvrtfinale, dok su na posljednjem EP-u u Francuskoj 2016. ispali u osmini finala, a još dva puta su zapeli u skupini.


Hrvatska nogometna reprezentacija se predstavila svijetu na europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine.




Na prvom velikom natjecanju naši su nogometaši igrali u skupini s Portugalom, Danskom i Turskom.


U prvom susretu Hrvatska je pobijedila Tursku sa 1-0, a strijelac jedinog pogotka bio je Goran Vlaović. Hrvatska je u drugoj dvoboju deklasirala Dansku koja je četiri godine ranije senzacionalno pobijedila na turniru u Švedskoj. Hrvatska, koju je tada vodio Miroslav Blažević, je ‘razbila’ Dance 3-0, a sadašnji predsjednik HNS-a Davor Šuker na toj je utakmici zabio jedan od ljepših golova u povijesti EP-a.


Hrvatska je u Engleskoj prošla skupinu i ispala u četvrtfinalu od kasnijih prvaka Njemačke rezultatom 1-2.


Nakon što smo propustili EP 2000. godine, novi nastup na europskoj smotri hrvatska vrsta je imala u Portugalu 2004. Nažalost, ekipa koju je vodio Otto Barić zapela je u skupini osvojivši treće mjesto iza Francuske i Engleske, a ispred Švicarske.


Novi nastup na najvećem natjecanju ‘Starog kontinenta’ uslijedio je u Austriji i Švicarskoj 2008. godine. Hrvatska je pod vodstvom Slavena Bilića s tri pobjede prošla skupinu, a potom u šokantnom ogledu ispala od Turske u četvrtfinalu nakon izvođenja kaznenih udaraca.


Bio je to dvoboj u kojem je hrvatska reprezentacija povela u 119. minuti utakmice golom Ivana Klasnića, no samo minutu kasnije ukazao se Semih Senturk izjednačivši na 1-1. Prilikom izvođenja jedanaesterca Turska je slavila pored šokiranih Hrvata, a tragičari su postali Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mladen Petrić.


Na EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini ponovo nismo prošli skupinu. Hrvatska je pod Bilićevim vodstvom, zauzela treće mjesto u skupini iza Španjolske i Italije, kasnijeg prvaka i doprvaka.


Posljednji nastup na EP-u, “Vatreni” su imali u Francuskoj 2016. godine, a izbornik je bio Ante Čačić. U skupini je hrvatska vrsta bila prva, a u osmini finala je nakon produžetaka ispala od Portugala, kasnijeg europskog prvaka.


Ponovo smo pali u samoj završnici, a gol odluke zabio je Quaresma u 117. minuti.


HRVATSKA NA EUROPSKIM PRVENSTVIMA:


EURO 1996. Engleska


Skupina D: 1. Portugal (7), 2. HRVATSKA (6), 3. Danska (4), 4. Turska (0)


Hrvatska je ispala u četvrtfinalu od Njemačke (1-2)


EP 2004. Portugal


Skupina B: 1. Francuska (7), 2. Engleska (6), 3. HRVATSKA (2), 4. Švicarska (1)


EP 2008. Austrija i Švicarska


Skupina B: 1. Hrvatska (9), 2. Njemačka (6), 3. Austrija (1), 4. Poljska (81)


Hrvatska je ispala u četvrtfinalu od Turske (1-3 11m, 1-1)


EP 2012. Poljska i Ukrajina


Skupina C: 1. Španjolska (7), 2. Italija (5), 3. HRVATSKA (4),  4. Irska (0)


EP 2016. Francuska


Skupina D: 1. Hrvatska (7), 2. Španjolska (6), 3. Turska (3), 4. Češka (1)


Hrvatska je ispala u osmini finala od Portugala (0-1 prod.)