Vrijedni Kekov vojnik

Mujanović: Sve sam bliže pogotku, neka dođe protiv Slavena!

Marko Cvijanović

Protiv »Hrvatskog dragovoljca« su mi poništili pogodak, a protiv »Istre 1961« sam bio dvaput u izglednoj situaciji. Bit će valjda i golova. Sve sam bliže u svakom slučaju, neka dođe danas – kaže Mujanović



RIJEKA » Najjednostavnija definicija iz nogometnih udžbenika glasi: igrači koji bez problema mogu igrati na više pozicija nazivaju se korisni igrači. Treneri obično cijene igrače poput Gorana Mujanovića koji adekvatno mogu odgovoriti zahtjevima igre u različitim ulogama. Trener »bijelih« Matjaž Kek uvjerio se da Mujanović jednako dobro može igrati desnoga i lijevoga beka, donijeti probojnost na objema krilnim pozicijama i bez problema adaptirati na bočnim pozicijama u veznoj liniji. Eh, sad, ima još jedna verzija priče o polivalentnim igračima: 


   – Kažu da oni igrači koji mogu igrati na svim pozicijama, isto tako vrlo lako mogu sjesti i na klupu, ha, ha, ha… Šalim se malo, kad igram desnog beka malo se više natrčim, ali odem naprijed. I kad igram na krilu, opet imam i obrambenih obaveza tako da mi je, praktički, svejedno. Najbolje je bilo kad sam u »Varteksu« igrao čistu špicu, uživancija i odmor, ha, ha, ha… – kaže Goran koji danas u Korpivnici sigurno neće biti na klupi. Uostalom, previše je u zadnje vrijeme bitan za momčad da bilo suprotno. Mujanović je jedan od onih igrača »Rijeke« koji »ne smije« biti umoran, iako… 


   – Malo jesam umoran, ali moja je sreća što mi se organizam poslije napora brzo oporavlja. A to da ne smijem biti umoran… Činjenica je da uskačem kada se ozlijede ili izostanu igrači na određenim pozicijama, trudim se svaki put odraditi posao najbolje što mogu. 




   U tome uglavnom uspijeva pa se s pravom na Kantridi već duže vrijeme osjeća izuzetno korisnim. Od Stuttgarta na ovamo. 


   – Zadovoljan sam svojim učinkom, iako ne bi bilo loše da mi je statistika malo bolja. Možda nedostaje nekoliko golova i asistencija više, ali u ovom proljetnom dijelu uglavnom igram u obrani. Doduše, u tih nekoliko utakmica u kojima sam igrao prema naprijed mogao sam zabiti barem tri gola. Protiv »Hrvatskog dragovoljca« su mi poništili pogodak, a protiv »Istre 1961« sam bio dvaput u izglednoj situaciji. Bit će valjda i golova. Sve sam bliže u svakom slučaju, neka dođe protiv »Slavena«, bilo bi super. 


   Izuzme li se razdoblje u redovima njegova matičnog kluba »Varteksa«, Mujanović je najdugovječniji staž odradio baš u »Slaven Belupu«, kojega pamti iz puno boljih izdanja nego što to trenutno jest. 


   – U »Slavenu« mi je bilo k’o doma – kaže Mujanović. – Koprivnica mi je bila na pola sata od Varaždina, a tada su u »Slavenu« bila puno bolja vremena nego danas. Imali smo jako dobre rezultate, izborili smo i igrali Europu. Danas je u »Slavenu« situacija jako loša, momčad je u krizi, ali to je i normalno jer su bitno pomladili momčad. To, međutim, ne znači da nas čeka lagan posao. 


   Ako ništa, Koprivnica je uvijek slovila kao gostovanje gdje se da igrati. Poslije pulskoga »bunkera« na Kantridi protekle srijede Riječani bi trebali imati puno više prostora. Ponajprije zbog činjenice da je »Slaven« u situaciji kada mu je nužno potrebna pobjeda. Daleko od toga da će Scoria srljati, ali… 


   – Ne očekujem da će se »Slaven« postaviti kao »Istra 1961«, koja je isključivo težila destrukciji, ali ne želim se zamarati taktičkim zamislima našega protivnika. U toj će se utakmici prije svega pitati nas, ako budemo na očekivanoj razini vjerujem da ćemo ostvariti povoljan rezultat. Doduše, najopasnije je igrati s momčadima koje se bore za ostanak, morat ćemo biti maksimalno oprezni – zaključio je Mujanović.