"Rijeka" protiv Bugara

Momčad koja počne protiv Bugara starta protiv Hajduka

Ivan Volarić

foto I. Volarić

foto I. Volarić

Današnji ogled s »Ludogorecom« dočekuje se u atmosferi iščekivanja novih igrača i samo jedno je sigurno: ekipa koja istrči ima jako dobre izglede da počne jadranski derbi protiv »Hajduka« 7. veljače na Kantridi



BENAHAVIS » Nogometaši »Rijeke« danas od 17 sati u San Pedru de Alcantara (10 km od baze Benahavisa) igraju drugu pripremnu utakmicu u Španjolskoj. Nakon momčadi s dna slovenskog prvenstva »Kopra« (izgubili 2:1) i vodeće ekipe druge njemačke lige (Ingolstadt 1:1), »bijeli« će za suparnika dobiti sudionika skupnog dijela natjecanja Lige prvaka – bugarski »Ludogorec« iz Razgrada. Klub, koji je 2010. kupio bugarski biznismen Kiril Petrov Domuschiev i od njega stvorio trostrukog prvaka Bugarske (trenutno je Ludogorec drugi s tri boda manje od CSKA), uspio se prošle jeseni preko »Partizana« i bukureštanske »Steaue« probiti do skupine Lige prvaka gdje su osvojili četiri boda i posljednje mjesto u konkurenciji »Real Madrida«, »Liverpoola« i »Basela«.


  Okosnicu momčadi čine Brazilci: Junior, Wanderson, Juninho i Marcelinho, a svi oni jako dobro pamte igrače u »bijelim« dresovima koji su im ne tako davno nanijeli težak poraz. Naime, u ljeto 2013. upravo je uspjeh nad »Ludogorecom« u Austriji najavio prvi »Rijekin« iskorak u skupine Europske lige. »Bijeli« su predvođeni razigranim Anasom Sharbinijem (dva gola, treći je zabio Ayaji) pregazili (3:1) bugarskog prvaka i nagovjestili kasniji uspjehe protiv »Stuttgarta« koji je odjeknuo nogometnom Europom. 


Iznimke


U aktualnom igračkom kadru »Rijeke« nema 11 (Mance, Boras, Marić, Škarabot, Pokrivač, Brezovec, Maleš, Kvržić, Alispahić, Čulina i Benko) od 21 igrača, koji su odigrali taj susret. Neki su otišli, neki zaključili igračku karijeru, a nekih nema zbog ozljeda. Današnji ogled s »Ludogorecom« dočekuje se u atmosferi svojevrsnog iščekivanja novih igrača koji bi trebali nadomjestiti (ne)planirane odlaske bitnih karika u momčadi ove zime i samo jedno je sigurno: ekipa koja će danas istrčati ima jako dobre izglede da počne jadranski derbi protiv »Hajduka« 7. veljače na Kantridi.



Venstislav Hristov u ponedjeljak je osvanuo u Rijeci, ali samo da bi obavio fotografiranje i intervju za klupske internet stranice, a onda je produžio u Varaždin gdje će zajedno s Matom Malešom (nakon druge operacije gležnja) odrađivati rehabilitaciju i terapije prije povratka u trenažni proces. O igračima »Rijeke« brinut će osoblje klinike Tomislava Vrbnjaka, fizioterapeuta koji je desetak godina sakupljao iskustvo radeći u »Milanu«.  Na Kantridi su odlučili i u tom smislu napraviti iskorak i povjeriti zdravlje svojih igrača glasovitom stručnjaku. Inače, kod Hristova je dijagnosticirana ruptura potkoljeničkog mišića, koja prema nekim prognozama iziskuje četiri, pet tjedana terapija prije povratka u puni trening. Sve to znači da ga neće biti na terenu najmanje do ožujka.


  Postoji neke iznimke poput napadača Ivana Krstanovića koji je zbog istegnuća Ahilove tetive nakon zagrijavanja napustio teren tijekom jutarnjeg treninga i pod nadzorom dr. Bobana Dangubića zaputio se u fitnes. Riječ je o posljedicama napornih treninga, vjerojatno neće danas igrati kako se ne bi riskirala teža ozljeda. To ujedno znači i da su treneru Matjažu Keku ostala na raspolaganju dvojica zdravih i raspoloživih napadača (Filip Dangubić vratio se u Rijeku zbog problema s aduktorom), pretpostavka je i da će to utjecati na sustav igre, odnosno da će se igrati u rasporedu 4-2-3-1. 


Nema tajni


A u tom slučaju nema prevelikih tajni oko sastava za »Ludogorec«, odnosno moguće i za »Hajduk«. Obrana će ostati jesenska (Tomečak, Lešković, Mitrović ili Samardžić, Leovac), veza je, s obzirom na Močinićev crveni karton zbog kojega ne može igrati protiv Splićana, spala na tri imena u konkurenciji za dva mjesta (Cvijanović, Zlomislić i Mišić). Trolist polušpica Tomasov, Jugović i Sharbini teško može netko ugroziti. Oporavkom Krstanovića moguće je očekivati promjenu rasporeda (4-4-2), samim time i nešto drugačije poslagane figure u vezi.


  S obzirom na to da je ostalo premalo vremena do 7. veljače te da Kek spada u red onih trenera koji nerado improviziraju i uvode u momčad igrače koji nisu prošli kroz period adaptacije jasno je i to da španjolska veza (Pablo De Lucas – Alex) ili kolumbijsko-bugarski-albanski napad (Balaj, Hristov i neimenovani Kolumbijac) neće zaživjeti prije nego što »bijelih« odrade prve prvenstvene i kup oglede taman se svi najavljeni transferi privedu kraju u rekordnom roku. Podvuče li se crta jasno je da za razliku od momčadi koja je u ljeto 2013. dobila »Ludogorec« ova koja će danas u San Pedru de Alcantara istrčati protiv istog suparnika ima ograničeni rok trajanja i doživljavat će promjene u hodu.