Utaja poreza

Modrić i Ronaldo uskoro pred madridskim sucem zbog porezne prijevare

Hina

Reuters

Reuters



Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić mogao bi početkom godine izaći pred suca u Madridu koji će odlučiti o njegovoj nagodbi sa španjolskom poreznom upravom.


Modrić, 33-godišnji igrač Real Madrida, prihvatio je optužbu za prijevaru porezne uprave u iznosu od 870.728 eura, te pristao platiti 1,4 milijuna eura u što su uračunate kazna i kamate.


»Prvo ćemo riješiti slučaj Cristiana Ronalda, a onda će biti održano ročište za Modrića, moguće početkom godine. Još uvijek nemamo točan datum«, rekao je u telefonskom razgovoru glasnogovornik suda Luis Salas. »Osobno će morati dati izjavu, s obzirom da ovdje živi«, dodao je.




Ronaldo, unatoč početnoj tvrdnji da je nedužan, odlučio je nagoditi se s poreznom upravom i državnim odvjetništvom te platiti iznos od 19 milijuna eura neplaćenog poreza, kamata i kazne. Optužen je da je od 2011. do 2014. namjerno izbjegao u Španjolskoj platiti 14,7 milijuna poreza na dohodak od sponzorskih ugovora otvaranjem tvrtki u inozemnim poreznim oazama.


Njegovo ročište je zakazano 14. siječnja na sudu u Madridu. »S obzirom da živi u Torinu, gdje igra za Juventus, moguće da će izjavu dati video vezom«, rekao je Salas.Ronaldo je prošle godine bio proglašen najboljim nogometašem svijeta. Ove godine je pak nagradu Zlatna lopta, za najboljeg na svijetu u 2018. godini, dobio Modrić.Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je prošle godine Modrića i njegovu suprugu Vanju za poreznu prijevaru od 870.728 eura. Oni su u Luksemburgu otvorili tvrtku Ivano S.a.r.l. na čiji račun je Modrić dobivao novac od sponzorskih ugovora tijekom 2013. i 2014. godine.

Istraga je počela 2016. kada su poreznici primijetili da u njegovoj poreznoj prijavi za te dvije godine nema prihoda ostvarenog od sponzorskih ugovora. U imovinskoj kartici je naveo da je vlasnik tvrtke Ivano S.a.r.l., nazvane po njegovom sinu, a čija je upraviteljica supruga Vanja.


Otvaranje kompanije u Luksemburgu za upravljanje Modrićevim imidžem jest u skladu sa zakonom te on preko nje može ostvarirti financijsku dobit ako se ona bavi tom djelatnošću. Djelatnost uključuje promotivna događanja, snimanje reklama, spotova, organiziranje intervjua i slično, te ugovor kojim Modrić prepušta svoja prava kompaniji u zamjenu za novčanu naknadu.


Porezna policija je pregledala tvrtku Ivano S.a.r.l. te ustanovila da se ta kompanija ne bavi upravljanjem imidža Luke Modrića, da nema zaposlenika i opremu, te služi nogometašu za izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj. Istražitelji su zaključili kako u Luksemburgu, koji ima niske poreze, nema ničega osim registrirane tvrtke na tamošnjoj adresi. Na njen račun je isplaćivan novac od Nikea, čije kopačke nosi, te od drugih sponzora te marketinških ugovora koje je imao s Real Madridom.Prema ugovoru Modrića i njegove tvrtke Ivano S.a.r.l. taj bi novac podigao nakon što završi igračku karijeru.