Europska liga

Modri se nadaju da Dinamovo proljeće neće završiti u Plzenu

Ivana Vaupotić

Nenad Bjelica/Foto Arhiva NL

Nenad Bjelica/Foto Arhiva NL

Nadam se da će biti još ovakvih povijesnih utakmica. U dobrom smo stanju, kvalitetno smo se pripremili i spremni smo za Viktoriju. Na teren izlazimo s najboljim igračima koje imamo u ovom trenutku i vjerujemo u dobar rezultat – poručuje Nenad Bjelica, trener Dinama



ZAGREB Na večerašnjem gostovanju kod Viktorije iz Plzena Dinamo konačno može opipati skoro pola stoljeća očekivano proljeće u Europi. Štoviše, modri ansambl nakrcan je optimizmom uoči prvog ogleda šesnaestine finala Europske lige na stadionu Doosan Arena.


– Nadam se da će biti još ovakvih povijesnih utakmica. U dobrom smo stanju, kvalitetno smo se pripremili i spremni smo za Viktoriju. Na teren izlazimo s najboljim igračima koje imamo u ovom trenutku i vjerujemo u dobar rezultat – poručuje Nenad Bjelica, trener Dinama.



Doosan Arena. Sudac Serdar Gozubuyuk (Nizozemska).




VIKTORIA: Hruška, Havel, Hubnik, Hejda, Limbersky, Hrošovsky, Prochazka, Kayamba, Čermak, Kovarik, Beauguel.


DINAMO: Livaković, Stojanović, Dilaver, Theophile, Leovac, Ademi, Olmo, Gojak, Moro, Oršić, Petković.



To, pak, znači da je klub iz Maksimirske 128 u Plzen otputovao bez trojice ozlijeđenih igrača, Marija Gavranovića, Ivana Šunjića i Damiana Kadziora, te Marija Muse, kojeg je viroza pospremila u krevet. U Zagrebu je ostao i Sadegh Moharrami, no on ionako ne spada u kategoriju ključnih figura modrog ansambla.


Bjelica na travnjaku Doosan Arene neće moći računati ni na Izeta Hajrovića, i to zbog žutih kartona. Međutim, on je ipak otišao s momčadi u Plzen, kao čovjek koji ove sezone ima ulogu generatora dobrog raspoloženja unutar svlačionice.


Pozitivne vibracije dodatno potiče i podsjećanje na put do šesnaestine finala Europske lige. Modri su osvojili prvo mjesto u skupini D, s četiri pobjede i dva neriješena rezultat, ispred Fenerbahčea, Spartaka iz Trnave i Anderlechta. Povrh toga, u tih šest utakmica postigli su jedanaest, a primili samo tri gola.



Hrvatski Telekom već dugi niz godina pruža podršku domaćim nogometnim klubovima i svojim korisnicima donosi ekskluzivne prijenose utakmica Hrvatski Telekom Prve lige. Osim domaćeg nogometa, korisnici MAXtv-a mogu izravno pratiti i uspjehe koje naši klubovi ostvaruju u europskim natjecanjima. Tako se od danas nastavljaju prijenosi nogometnih utakmica UEFA Europske lige na MAXtv-u te će gledatelji moći pratiti najatraktivnije utakmice Europske lige u izravnim prijenosima.Jedna od njih je svakako i utakmica Viktoria Plzen – Dinamo, kojom započinje Dinamovo europsko proljeće i koja je na rasporedu u 21 sat na Arenasport 3 kanalu.Osim uzbudljive utakmice, gledatelje će zasigurno oduševiti i »live« emisija koja će se emitirati u novom formatu iz virtualnog studija. Novi virtualni studio, nastao u suradnji s Croatelom, donosi više sadržaja i zabave s još atraktivnijim vizualnim identitetom, kreiranjem elemenata proširene stvarnosti i povećanom interaktivnošću s korisnicima. Ovakav format omogućava gledateljima još bolji i kvalitetniji doživljaj kroz studijsko kreiranje animacija, grafika te prikaza različitih statističkih podataka koji dodatno obogaćuju sportske sadržaje. U ekskluzivnoj emisiji moći će se pratiti sažeci i najzanimljiviji sportski trenuci, analize spornih situacija vršit će se uz pomoć najmodernije i najsuvremenije tehnologije, a sve to uz vrhunske novinare i sportske analitičare.

Hrvatski Telekom će praćenje ovotjedne emisije omogućiti i onima koji nisu korisnici MAXtv usluge pa će tako izravan prijenos biti dostupan na stranicama tportala i YouTube kanalu HT-a.


Nastupe najboljih europskih klubova korisnici MAXtv-a mogu gledati i u visokoj razlučivosti, a uz MAXtv To Go uslugu, koja omogućava gledanje na računalima, tabletima i mobilnim uređajima, propušteni sadržaji postaju prošlost.



S druge strane, Viktoria je do ove faze natjecanja došla preko Skupine G Lige prvaka. U tih šest ogleda Česi su osvojili sedam bodova, s time da su u zadnjem kolu pobijedili Romu na Doosan Areni (2:1), čime su osigurali proboj u Europsku ligu, ispred moskovskog CSKA.


 


Uzme li se vrijednost igračkog kadra kao mjerilo kvalitete momčadi, hrvatski prvak ima određenu prednost. Naime, kako stoji na specijaliziranom njemačkom portalu transfermarkt.com, Dinamo je procijenjen na 49 milijuna eura, a češki prvak na osamnaest milijuna eura manje. Iako se radi o dosta velikoj razlici, rezultati Viktorije iz Lige prvaka predstavljaju upozorenje.


– Njihova momčad je dugo vremena na okupu. U Ligi prvaka dobro su se nosili s jakim klubovima, a za vrijeme ovih zimskih priprema imali su nešto slabije rezultate. Međutim, to nas ne smije zavarati – objašnjava Bjelica.


Ukratko, u Dinamu pušu i na hladno, ali pri tome imaju iznimno veliku vjeru u vlastite mogućnosti. Zapravo, Bjelica je, na neki način, prihvatio ulogu favorita u ovom sučeljavanju.


– Viktoriji svaka čast na svemu što je postigla, ali smatram da se moramo baviti sami sobom jer to je najvažnije u ovom trenutku. Odigramo li utakmicu na razini onoga što smo pokazivali prošle jeseni u Europskoj ligi, imamo velike šanse za ukupnu pobjedu i plasman u osminu finala – zaključuje šef struke iz Maksimirske 128.



Danas se igra 15 utakmica šesnaestine finala. Još se sastaju (18.55): BATE Borisov – Arsenal, Krasnodar – Bayer Leverkusen, Galatasaray – Benfica, Lazio – Sevilla, Olympiakos – Dinamo Kijev, Rapid Beč – Inter, Rennes – Betis, Slavia Prag – Genk, (21): Club Brugge – RB Salzburg, Zürich – Napoli, Malmö – Chelsea, Šahtar Doneck – Eintracht Frankfurt, Celtic – Valencia i Sporting – Villarreal.