Doživjeti stotu u bijelom dresu

Močinić: Naš motiv je dobiti svaku utakmicu do kraja sezone

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Želimo osvojiti što više bodova do kraja prvenstva. Počevši od sutrašnje utakmice protiv »Splita«. Plasirali su se u finale Kupa i time potvrdili svoju kvalitetu. Ali, igramo na Kantridi gdje smo mi uvijek favoriti i ne smijemo bježati od te uloge već jurnuti po nova tri boda – kaže Ivan Močinić



RIJEKA » Ivan Močinić zasigurno će još dugo pamtiti utakmicu i pobjedu protiv »Istre 1961« iako je, otkada je krajem 2011. godine debitirao za prvu momčad »Rijeke«, sasvim sigurno odigrao barem desetak puno boljih partija od prošlonedjeljne. Močinić je, naime, u susjedskom derbiju obilježio vrijedan jubilej – stotu utakmicu u dresu »Rijeke«. Riječ je, naravno, o službenim utakmicama poput one s Puljanima koja je neočekivano lako otišla na riječku stranu.


   – Prije svega, teško se bilo vratiti nakon srijede i ispadanja iz kupa, iako znamo da smo profesionalci i da se treba maksimalno spremiti za svaku utakmicu – započeo je »Močo«. – Sigurno da nas je malo poremetilo što nismo uspjeli pobijediti »Dinamo« pred našim navijačima i ući u finale Kupa. Svima je bilo krivo, kako našim navijačima, tako i nama igračima.



Ivana Močinića se više ne može sresti kako pješke ide s treninga i na trening ulicama ponad stadiona na Kantridi. Ponosni je vlasnik vozačke dozvole i Volkswagenovog Up-a.   – Više nisam opasnost na cesti! – ustvrdio je ponosno »Močo«.




   Posljedice poraza od »Dinama« osjetile su se u povojima utakmice s »Istrom 1961«?


   – Utakmica protiv »Dinama« dosta nas je iscrpila fizički i psihički, ali kako je utakmica protiv »Istre 1961« tekla tako smo bili sve bolji i bolji. Uvelike nam je na putu do visoke pobjede pomogao i rani pogodak.


   Pomogli su vam i gosti koji su zaigrali neočekivano otvoreno, izostao je Pamićev klasik – bunker?


   – Očekivali smo da će igrati povučenije i sigurno da su nas iznenadili pristupom. Iako, s druge strane, naravno da nam je drago kada se netko dođe na Kantridu nadigravati jer onda ima puno više prostora za igru. Normalno da nam je i to pomoglo da stignemo do ranih pogodaka. Hvala i navijačima koji su nas bodrili, puno nam znači njihova podrška, a pogotovo kada se okupe ipak u velikom broju nakon utakmice s »Dinamom« koja je i kod navijača donijela određeno emotivno pražnjenje.


Proljetni preporod


Kako prvenstvo ide svojem kraju izgledate na planu igre sve bolje što se može objasniti činjenicom da ste se ekipirali tek krajem zimskih priprema?


   – Uvijek krajem proljeća izgledamo sve bolje, ali ne treba zaboraviti da su u to doba godine i travnjaci puno bolji, kako onaj na Rujevici tako i u Kostreni. Kada imaš bolje uvjete za treniranje onda možeš napraviti puno stvari. Šteta što će prvenstvo brzo završiti, ali ima još šest kola do kraja i vjerujem da ćemo pružiti još bolje partije nego protiv »Istre 1961«.


   Osigurali ste drugo mjesto, gdje pronaći dodatne motive u posljednjih šest kola?


   – Uvijek treba pronaći motive, svaki sportaš želi dobiti svaku utakmicu pa ćemo i mi nastojati dobiti sve do kraja. Želimo osvojiti što više bodova do kraja prvenstva. Počevši od sutrašnje utakmice protiv »Splita«. »Crveni« su tradicionalno težak i neugodan suparnik, pri vrhu su i bore se za Europu. Plasirali su se u finale Kupa i time potvrdili svoju kvalitetu. Ali, igramo na Kantridi gdje smo mi uvijek favoriti i ne smijemo bježati od te uloge već jurnuti po nova tri boda.


   Kako ocjenjujete sezonu?


   – Sezona je uspješna, a pogotovo prvi dio kada smo igrali stvarno dobro, ušli zamalo u drugi krug Europske lige, te dobro igrali u prvenstvu. Na proljeće smo nanizali nekoliko remija, ispali od »Dinama« u polufinalu Kupa. Šteta što se nismo uspjeli plasirati u finale jer imali smo dobar rezultat iz prve utakmice. U tom slučaju bila bi to još jedna sezona iz snova. Ali, i ovako sezona je dobra.


Još nisam pravi


Odigrali ste protiv Puljana stotu službenu utakmicu u dresu »Rijeke«?


   – Drago mi je što smo na moj stoti nastup pobijedili. Promijenilo se dosta toga od moje prve utakmice u Maksimiru koje se vrlo dobro sjećam. Promijenilo se dosta trenera, ali što je najbitnije »Rijeka« je narasla kao klub. Prošli smo puno toga od osvajanja Kupa pa do plasmana u Europsku ligu, a sada smo izrasli skoro u najbolji klub u državi. Drago mi je što sam dio svega toga. Nadam se da ću odigrati još barem sto utakmica u dresu »Rijeke«. Podjednako drage su mi sve utakmice i čast mi je bilo nastupiti u svakoj utakmici za »Rijeku«.


   Jedan ste od miljenika publike, vjerojatno i zbog toga što nema puno domaćih igrača u momčadi?


   – Moguće da je i to razlog, nema nas puno domaćih igrača, ali i to je dio nogometa. Svaki igrači koji odjene dres »Rijeke« daje sve od sebe neovisno otkuda dolazi. Svi zaslužuju zbog toga podršku i veliki pljesak, a sigurno da je meni drago što sam ponikao u klubu i što sam deset godina igrao u omladinskom pogonu, te još tri i pol godine u prvoj ekipi.


   Iza vas je teška ozljeda skočnog zgloba. Niste se još uspjeli vratiti u formu koja vas je krasila prije ozljede?


   – Prošlo je skoro godinu dana od ozljede nakon čega je uslijedila mukotrpna terapija od tri, četiri mjeseca. Možda još nisam pravi, ali maksimalno se trudim u svakom nastupu i svakom treningu. Ekipa raste iz dana u dan i normalno je da ću i nadalje davati sve od sebe kada dobijem šansu – poručio je Močinić.