Europsko prvenstvo na Rujevici

Mladi hrvatski nogometaši minimalno poraženi od Italije: Kean presudio kockastima i izvrsnom vrataru Kotarskom

Denis Frančišković

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Hrvatska nogometna reprezentacija do 17 godina u susretu je 1. kola skupine A Europskog prvenstva kojemu je domaćin u Rijeci izgubila od Italije sa 0-1 (0-0)



RIJEKA  Utakmica 1. kola skupine A: Hrvatska – Italija 0:1 (0:0). Stadion Rujevica. Gledatelja: 4.092. Sudac: Fabio Verssimo (Portugal) – 6,5. Pomoćnici: Tergeussizov (Kazahstan) i Robinson (Sjeverna Irska). Strijelac: 0:1 Kean (78′). Žuti kartoni: Pršir, Šego (Hrvatska), Portanova (Italija).


HRVATSKA: Kotarski 7,5, Hlevnjak 6,5, Čolina 6, Nekić 6, Radić 6, Franjić 6, Kreković 6 (od 73′ Mitrović –), Hanuljak 6, Marin 6 (od 77′ Baturina –), Pršir 6,5 (od 83′ Krizmanić), Šego 6.


ITALIJA:  Ghidotti 7, Campeol 6, Rizzo Pinna 6 (od 74′ Biancu –), Anzolin 6, Bettella 6,5, Visconti 6,5, Caligara 6, Kean 7, Merola 6,5 (od 65′ Vignato –), Candela 6 (od 52′ Bellodi 6), Portanova 6,5.




Mladi »kockasti« otvorili su EURO porazom od Italije u trenucima kad su već svi očekivali da će susret otvaranja prvenstva završiti bez pobjednika. No, u 78. minuti Miose Kean, tamnoputi napadač »Juventusa«, dobio je dobru loptu na desnoj strani, slomio Ivana Nekića varkom i iskosa rutinski poentirao poslavši loptu pokraj istrčalog vratara Dominika Kotarskog, tik uz vratnicu – 0:1. Bio je to ključni trenutak susreta za veliko slavlje »azzurra« u utakmici s dva različita poluvremena i Kotarskim kao središnjom figurom susreta s nekoliko majstorskih obrana.


Mlaki uvod


Prvo poluvrijeme igralo se mlako, bez pravog ritma, lopta je često bila neukrotiva na brzom travnjaku Rujevice ili pak previše lutala zrakom, da bi u drugom dijelu obje momčadi živnule, prikazale puno bolji nogomet, s puno više šansi.


Talijani su zaprijetili već u 5. minuti kada je Merola malo zakasnio na ubacivanje Portanove da bi u 11. minuti uzvratio Nekić nakon kornera tukavši u vratara s 12 metara. U 18. minuti pružila se odlična prigoda za Hrvatsku nakon što je Kean igrao rukom negdje oko crte kaznenog prostora. Ostala je dvojba je li talijanski napadač bio unutar ili van šesnaesterca, a Franjić slabo pucao u živi zid, u ponovljenom pokušaju odbijenu loptu poslao u šumu igrača…


Ipak najbolju prigodu prvog dijela ima su gosti. U 33. minuti Visconti je ubacio s lijeve strane, Kean ostao zaboravljen na desetak metara i u bliskom susretu tukao, a Kotarski još bolje obranio njegov udarac iz matne situacije.


Prširova šansa


Nastavak je bolje otvorila Hrvatska, a u dvije izgledne situacije našao se Jurica Pršir. Prvo je u šesnaestercu bio u konatktu s Candelom koji se mogao izroditi i u nešto više, a odmah potom u 42. minuti majstorski pucao iskosa sa 16 metara, a Ghidotti još efektnije izvukao loptu iz gornjeg desnog kuta. Samo dvije minute kasnije Talijani su uzvratili kontrom u kojoj je Portanova proslijedio dugu loptu za Merolu, a on tukao malo pokraj vratara i vratnice.


Bili su to trenuci kad su izabranici Emiliana Bigice preuzimali kontrolu utakmice i sve više prijetili. Kean je okušao udarac s 25 metara, lopta promijenila smjer, ali Kotarski je bio siguran. Jednako kao i u 62. minuti kada je opet proradila osovina Portanova – Merola pri čemu je Kotarski ispod grede izvadio udarac glavom omalenog Merole.


Izvrsnu prigodu »plavi« su imali i u 67. minuti kada je odbijena lopta došla do Vignata, a njegov udarac na prazan gol glavom zaustavio Hlevnjak. Na scenu je u završnici stupio brzonogi Kean, koji je u dva navrata priprijetio, ali Kotarski je oba puta izašao kao pobjednik. Treći put jednostavno više nije mogao spasiti svoju mrežu…