Presica uoči Dugopolja

Mlada momčad Orijenta 1919 želi i protiv Dugopolja nastaviti iznenađujući niz pozitivnih rezultata

Ivan Volarić

Fausto Budicin, Dominik Mulac i Marinko Koljanin/I. VOLARIĆ

Fausto Budicin, Dominik Mulac i Marinko Koljanin/I. VOLARIĆ

Unatoč lošoj vremenskoj prognozi nadam se da će doći u velikom broju i dati nam dodatni impuls jer Dugopolje je izuzetno neugodan takmac posebno na gostovanjima. Osim pameti i kvalitete u igri trebat će nam i dodatna energija s tribina jer očekuje nas izuzetno zahtjevna utakmica na fizičkom planu - kaže Fausto Budicin, trener Orijenta 1919.



RIJEKA Dopredsjednik kluba Marinko Koljanin, trener Fausto Budicin i branič Dominik Mulac izašli su na Krimeji ispred novinara uoči ogleda protiv Dugopolja koji je zakazan ove srijede od 16.30 sati na Orijentovu stadionu. Krimejčani na krilima pozitivnih rezultata (tri pobjede i remi u posljednje četiri utakmice) pred svojim navijačima žele nastaviti  neočekivano plodnu nogometnu jesen.


– Vrlo zadovoljni smo s učinjenim do sada, ali u vodstvu kluba nismo niti u jednom trenutku sumnjali da imamo potencijal i sjajnog trenera, te vrlo ozbiljnu, mladu i poletnu momčad – započeo je Koljanin. – To je i bio cilj ove Uprave kada je došla u klub prije godinu dana. Vidite i sami koliko toga je napravljeno. Demantirali smo pritom i mnoge skeptike koji nisu vjerovali da možemo igrati ravnopravno u Drugoj HNL. Cilj je bio imati financijski održiv klub i mladu momčad, te dokazati da Rijeka može imati drugoligaški klub i da ima prostora za mlade igrače iz cijele regije. Pratimo i dalje mlade igrače. Ima ih još u ovom bazenu! Ovi koje smo doveli su opravdali naše povjerenje – rekao je Koljanin i za primjer uzeo Dominika Mulca, 20-godišnjeg braniča poniklog u omladinskom pogonu Rijeke i uzornog studenta na riječkoj PAR akademiji koja je pritom i sponzor kluba.


– Sretni smo što u klubu nemamo samo kompletne sportaše već i kompletne ljude – poentirao je dopredsjednik Orijenta 1919 i prepustio riječ mladom braniču Krimejčana.




– Hvala klubu i svima iz Akademije što mi izlaze u susret kako bi mogao spojiti jednu i drugu obavezu – započeo je Mulac. – Što se utakmice protiv Dugopolja tiče pratili smo njihove posljednje susrete i iznimno su neugodni na gostovanjima gdje su osvojili većinu bodova. Međutim, na Krimeji nitko neće lako uzimati bodove i želja nam je pobjedom nastaviti niz uspjeha. Obrana dobro funkcionira? Istina, ali nije to samo stvar obrane jer ona počinje od napada. Cijela ekipa se brani i dok smo kompaktni i dok radimo jedni za druge onda stvari u fazi obrane dobro funkcioniraju. Primamo malo golova, znamo sačuvati rezultat. Tako je bilo i protiv Dubrave. Do 70. minute smo igrali jako dobro, nakon toga je došlo do maloga pada, ali smo uspjeli na mišiće izgurati utakmicu do kraja. To nam je jako bitna pobjeda i sada možemo mirnije čekati Dugopolje.


Pobjedom nad Dubravom nogometaši Orijenta 1919 su zakoračili u novi ciklus utakmica subota – srijeda – nedjelja. Posljednji takav niz donio je fizički pad u zadnjoj utakmici protiv Croatije koja je završila bez pobjednika.


– Ono je bila drugačija situacija jer smo taj niz otvorili utakmicom i pobjedom protiv Šibenika koji ipak slovi za favorita za prvo mjesto. Sada smo gostovali kod Dubrave koja ipak nije ta razina kvalitete. Osim toga sada smo se ipak malo više naviknuli na taj ritam i vjerujem da ćemo sada lakše odraditi ovaj niz utakmica. Naravno da se nadam pozitivnim rezultatima – dodao je Mulac.


Trener Fausto Budicin suoči se s logičnim pitanjem…


– Je li me iznenadio ovako dobar start? Nije! Vjerujem da možemo biti svaku sljedeću utakmicu. Dalje od toga ne bih išao. Raduje me atmosfera među igračima u svlačionici. Pohvalio bi njihovu koncentraciju i zalaganje na treninzima, a rezultati su plod dobrog pristupa i dobrog stava. Ljestvicu niti ne gledam! Fokusiram se na saznanja koja sam dobio od prošle utakmice i ta saznanja pokušavam iskoristiti da unaprijed ono što nije bilo dobro, a pritom naravno pokušavam zadržati ono što je bilo dobro. Sve to s ciljem da u prvoj idućoj utakmici povećamo šanse za pozitivan rezultat. Za sada to dobre ide, ali moramo biti svjesni da smo sve bodove koje smo do sada uzeli osvojili zahvaljujući maksimalnom zalaganju svih igrača, odnosno u svim utakmicama smo bili na našem maksimumu. I to je poanta svega! Kada je tako onda se možemo boriti za bodove. Znam da je to teško i iscrpljujuće, ali apeliram na igrače da nastave tako kao što rade sada. Iskoristio bi priliku da pozovem navijače u što većem broju. Unatoč lošoj vremenskoj prognozi nadam se da će doći u velikom broju i dati nam dodatni impuls jer Dugopolje je izuzetno neugodan takmac posebno na gostovanjima. Osim pameti i kvalitete u igri trebat će nam i dodatna energija s tribina jer očekuje nas izuzetno zahtjevna utakmica na fizičkom planu.



Budući da trener Orijenta 1919 nije bacio pogled na ljestvicu onda ga je trebalo podsjetiti da bi njegovu momčad dvije domaće pobjede zaredom vinule u sami drugoligaški vrh i tamo gdje ni oni najvatreniji navijači “crvenih” nisu očekivali svoje ljubimce prije početka prvenstva.


– Treba prvo vidjeti što će biti protiv Dugopolja – oprezno će Budicin. – Bodovi su nam izuzetno važni, ali i Dugopolju koji iza sebe imaju dva poraza zaredom. Kao što sam rekao na gostovanjima su posebno opasni, vole preskakati igru, dosta su fizički dominantni i okomiti. To im više odgovara na strani jer doma ipak moraju igrati kombinatornije. Male su razlike na tablici između momčadi i ne bih volio da planiramo previše u naprijed jer to je kontraproduktivno.


Budući da je Budicin nakon remija sa Croatijom ustvrdio kako je pogriješio jer nije osvježio momčad s ponekom promjenom pretpostavka je da će u iduće dvije utakmice sastav Krimejčana doživjeti određene korekcije. Inače, sigurno neće igrati rekovalescent Antić, a upitan je nastup i Mohorovičića.


– Trebat će pronaći neke nove resurse jer osim što ćemo igrati tri utakmice u kratkom razdoblju treba uzeti u obzir vremenske prilike i uvjete za igru. Protiv Dubrave je bio jako težan teren za igru, a i protiv Dugopolja bi moglo biti dosta vode. To više troši igrače. Pokušat ću izabrati one koji su u boljoj kondicijskoj formi – poručio je Budicin, a dopredsjednik Marinko Koljanin najavio da će se svim onim gledateljima koji neće biti smješteni pod krovom klub darivati kabanice.


Naravno pod uvjetom da se ostvare kišne prognoze…